2.8.2012

Raparperisämpylät

Herkullinen raparperisämpylä

Kokeilevassa keittiössä syntyi tällä kertaa raparperilla tuunattuja sämpylöitä. Tein raparperimehua ja siivilöinnin jälkeen raparperit olivat käytettävissä mihin tahansa. Kaverini oli tehnyt focacciaa raparperista, joten ajattelin kokeilla itsekin raparperia suolaisessa leivonnassa. Ihan mielettömän hyvää! Ja innostuin tekemään sämpylöiden kaveriksi vielä omatekoista ruohosipulituorejuustoa!

n. 30 sämpylää

raparperin varret mehustuksen jälkeen 
6 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Lämmitä raparperimuussi ja vesi reilusti kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon hiiva ja suola. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja alusta mukaan vehnäjauhoja, kunnes taikina on kiinteähköä ja kimmoisaa, ei kuitenkaan liian kovaa. Alusta joukkoon myös kunnon loraus öljyä. Anna kohota kunnolla. Pyörittele pehmeästä taikinasta jauhotetuin tai öljytyin käsin sämpylöitä ja anna kohota. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes sämpylät ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.

Ei voi tämän parempia sämpylöitä olla olemassakaan! Raparperi toi vähän makeutta ja toisaalta kirpeyttä sämpylöihin. Ihan äärettömän hyvä makuyhdistelmä! Ja eipähän mennyt raparperimuussi hukkaan eikä tarvinnut taaaaaas tehdä raparperipiirakkaa :) En mittaillut sen kummemmin jauhoja, laitoin mukaan sen verran, että lopulta taikina oli tarpeeksi tanakka mutta vielä vähän tarttuva, sellainen mikä tuntui hyvältä käsin alustettaessa. Jauhotetuin käsin kuitenkin onnistui pyöritellä sämpylöiksi, mutta esimerkiksi solmuja tällä taikinalla ei olisi voinut tehdä. Raparperimuussin voi korvata pienessä vesitilkassa pehmeäksi keitetyillä raparpereilla (esim 5-10 vartta), joista on haihdutettu liika vesi pois, lisää muutama ruokalusikallinen sokeria tai siirappia taittamaan kirpeyttä. Makuun sopi hyvin reilulla ruohosipulilla maustettu omatekoinen tuorejuusto.

Raparperisämpylät

1 kommentti:

  1. Tein näitä neljän viljan hiutaleilla vähän mukaillulla reseptillä. Ovat itkettävän hyviä.

    VastaaPoista