21.1.2017

Palvihirvipiirakka


Joulun alla Joensuu Areenalla järjestettiin isot messut ja siellä myytiin paljon ruokaherkkujakin. Niinpä tuli ostettua kaikkea ihanaa lammassäilykkeestä mehuihin ja Pajuniemen kojulta lähti mukaan kassillinen erilaisia lihoja. Tämä piirakka on tehty juuri sieltä hankitusta palvihirvestä, sillä muuten hirvenlihaa on melko vaikea saada käsiinsä. Liha oli erittäin laadukasta, kalvotonta ja suussasulavaa. Ja sopiva palvausaste! Koska päiväys alkoi lähestyä, niin ajattelin tehdä siitä paistettavaa ruokaa. Vuodenvaihteeksi kokkailin tämän herkkupiiraan ja sitä maisteli myös perheeni, saaden hyväksynnän. Ihanaa olikin! Jos palvihirveä ei ole käytettävissä, niin mikä tahansa muu palvattu tai savustettu liha käy tilalle. Tuplaamalla ohjeen se riittää uunipellille.
12 palaa, piirakkavuoallinen
taikina
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl kuivattua timjamia
n. ½ dl kylmää vettä
täyte
1-2 rkl (viherpippuri)dijon-sinappia
200 g palvattua hirvenpaistia (tai muuta palvilihaa)
½ prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
100 g emmental-juustoraastetta
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
ripaus merisuolaa myllystä
reilusti mustapippuria myllystä
1 tl kuivattua timjamia
Nypi huoneenlämpöiseen voihin vehnäjauhot, suola ja timjami. Kun seos on murumaista, lisää joukkoon puolet vedestä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää vielä vettä ja sekoita uudelleen. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele taikina haarukalla kohoamisen estämiseksi. Esipaista taikinapohjaa 225-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia, eli kunnes se on muuttanut hieman väriä mattamaiseksi. Vähennä uunin lämpötila 200 asteeseen, kun otat piirakkapohjan pois uunista.
Valmistele taikinan paistuessa täytteet: hienonna hirvenliha pieniksi kuutioiksi. Valuta siivilässä aurinkokuivatut tomaatit hyvin, painele ylimääräistä öljyä talouspaperiin. Jos tomaatit ei ole valmiiksi kuutioituja, niin kuutioi ne samankokoisiksi hirvenlihan kanssa. Sekoita pienessä kulhossa kermaviilin joukkoon kananmunat ja keltuaiset, mausta liemi suolalla, pippurilla ja timjamilla. Levitä dijon-sinappia varovasti tasaisesti koko esipaistetulle piirakkapohjalle. Ripottele päälle hirvikuutiot, juustoraaste ja viimeisenä tomaattikuutiot. Kaada päälle liemi ja heiluta vuokaa varovasti, jotta liemi valuu täytteen sekaan tasaisesti.
Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 25-35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kevyesti väriä. Tarjoile piiras hieman jäähtyneenä raikkaan salaatin kera. Vinkki: lisää sinapin päälle hienoksi silputtua punasipulia tai ripottele pinnalle hieman sinihomejuustoa!

Ihanaa, niin paljon makua! Nuo aurinkokuivatut tomaatit sopivat tähän kuin nenä päähän, tosin niiden öljystä valuttelu vaatii hieman kärsivällisyyttä. Muutenkin tykkään laittaa niitä vähän kaikkialle. Näin jälkikäteen harmittaa, ettei tuota palvilihaa tullut hankittua enempää ja pakastettua kevään kokkailuita varten... 
Resepti on julkaistu tänään ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti