27.10.2013

Guacamole

Herkullinen avokadosta tehty guacamole
Jääkaapissa nökötti yksinäinen, hieman jo liikaa pehmennyt, avocado. Olin päättänyt tehdä tortilloita ruoaksi, joten samalla kasviksia pilkkoessani pyöräytin avocadosta parissa minuutissa ihanan guacamolen kääräistäväksi tortillalätyn täytteeksi. Guacamole on todella helpppo tehdä itse ja maku on ihan eri sfääreistä kuin kaupan guacamoleissa, sillä tämä todellakin sisältää avocadoa! Tällä ohjeella tulee hirmuisen pieni annos, joten määrä kannattaa tuplata ehdottomasti, jos pöydässä on vaikkapa neljä henkilöä herkuttelemassa.

1-2 hengelle

1 iso avocado
½ limen mehu
½ iso tomaatti
n. 2 rkl sipulisilppua
ripaus chilijauhetta
ripaus suolaa

Halkaise avocado, poista kivi (säästä se myöhempää käyttöä varten) ja lusikoi hedelmäliha pieneen kulhoon. Purista päälle heti limestä mehut ja muussaa avocado suurin piirtein tahnaksi haarukan avulla, tahnan ei tarvitse olla tasaista muussia. Kuutioi tomaatti todella pieneksi kuutioksi ja hienonna sipuli eritttäin pieneksi silpuksi, sekoita molemmat avocadon joukkoon. Mausta tahna chilillä ja suolalla, sekoita tasaiseksi ja maista, mausta tarvittaessa lisää. Laita kivi guacamoleen ja peitä kulho kelmulla, laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua. Poista guacamolesta kivi juuri ennen tarjoilua, sekoita vielä maut tasaiseksi. Herkuttele guacamole esim. tortilloissa, tacoissa, nachojen kanssa tai laita vaikkapa leivän täytteeksi. 

Todella ihanaa! Guacamole on kyllä aivan älyttömän hyvää ja monikäyttöistä. Avocado tummuu tosi nopeasti, joten kannattaa olla ripeä limen mehun lisäämisen kanssa ja laittaa kivi valmiin guacamolen joukkoon jääkaapituksen ajaksi. Itse kerkesin heittää kiven pois jo tarjoilun jälkeen, joten kerkesihän se tummua jääkaapissa yön yli oltuaan, vaikka limeäkin oli melko reippaasti. Mutta ei se makua muuta, esteettisesti väri vaan ei ole enää niin nätin vihreä. Avocadopasta ja guacamole taitavat olla ne tunnetuimmat keinot käyttää keittiössä tätä vihreää herkkua, mutta kaikkein eniten itse käytän sitä ihan sellaisenaan, maustan kunnon lorauksella limemehua, ripauksella suolaa ja pippuria, kaveriksi riittää mozzarella ja muutama kirsikkatomaatti. Tai sitten pilkon sen salaattiin. Miten sie käytät avocadoa? :)

7 kommenttia:

  1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Guacamole
    Nämä on jo keksitty sekä tuhansia reseptejä mm. netissä.
    Ehkä sinun oli paras?

    VastaaPoista
  2. Kiva ohje, eikä näitä ole koskaan liikaa ja edelliselle tiedoksi että varioinnnin mahdollisuus on rajaton...mukavaa sunnuntaita...

    VastaaPoista
  3. Anonyymi, onneksi lukuisien guacamole-ohjeiden joukkoon mahtuu vielä tämä minunkin versioni! Tuolla logiikalla mitään ei voisi julkaista blogissa, sillä käytännössä varmaan jo joka ikinen juttu on jossain päin maailmaa jollain tavalla kokeiltu. Sellainen soppa, kuin kokki!

    Sarppu, kiitos! Onneksi netti on rajaton ja variaatiomahdollisuudet loputtomia. Mukavaa sunnuntaita myös sinne :)

    VastaaPoista
  4. Mä teen avocadosta leivän päälle tahnaa.
    Yhdestä avocadosta tehtynä noin puolikkaan sitruunan mehu, suolaa ja pippuria. Joskus puristan joukkoon valkosipulinkynttä, joskus lisään vähän inkivääriä.

    Tällaista alkupalaa olen myös kokeillut:
    Puolita avocado. Poista kivi, valele puoliskot heti tuoreella sitruunamehulla. Täytä kolo tujulla tomaattikastikkeella (mausteista ja ei liian juoksevaa, joko lihalla tai ilman). Voi lusikoida suoraan kuoresta.

    VastaaPoista
  5. Noora, hyviä ideoita! Tuo tomaattikastikkeen yhdistäminen ei ole tullutkaan mieleen aiemmin. Kiitos!

    VastaaPoista
  6. Itse lisään aina tuoretta korianteria silputtuna ja valkosipulimurskaa molemmat tuovat oikein hyvän lisän kastikkeeseen, toki hieman peittävät puhdasta avokadon makua.

    VastaaPoista
  7. Ano,

    korianteria pitäiskin kokeilla joskus. Valkosipulia laitan silloin tällöin mukaan, mutta tykkään että itse avocado maistuu. Valkosipulin kanssa saa olla varovainen, ettei hallitse makua liikaa :)

    VastaaPoista