1.12.2015

Kookoksinen kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto saa makua ja pehmeyttä kookoskermasta
Syksyllä iskee punajuurihimon lisäksi kurpitsahimo. Tämän reseptin kurpitsa on bongattu työmatkalla torilta, jossa legendaarisen Burmanin kojun väki palasteli isolla sahalla yöpakkasten puremaa kurpitsaa ronskein ottein. Kurpitsaa ostin pienen siivun ja painoa sille palalle tuli lähes kolme kiloa. Veikkaan kokonaisen kurpitsan painaneen vähintään 15 kiloa, sen verran iso se oli! Ja aivan liian iso omaan keittiöön tällä kertaa, kun pakastimet huutaa hoosiannaa jo muutenkin. Onneksi oli saha. Tällä kertaa kurpitsa sai makupareikseen itämaisia vivahteita ja lopputulos olikin oikein maistuva. Tykkään jättää sosekeitot melko paksuiksi, joten halutessaan tätä voi löysentää kookosmaitoa tai enemmän vettä käyttämällä. Ja kurpitsansiemenet kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Niistä saa kivaa rousketta keittojen ja salaattien päälle.

4 annosta

1 kg kurpitsaa
loraus rypsiöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 cm tuoretta inkivääriä
½ punainen chili
1 hapokas omena
n. 1 l vettä
(1 kasvisliemikuutio)
250 ml kookoskermaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä

yrttiöljy
½ punttia timjamia
½ punttia persiljaa
½ punttia basilikaa
½ punttia oreganoa
suolaa
mustapippuria
n. 2 dl rypsiöljyä

Paloittele kurpitsa isoiksi lohkoiksi, poista höttöinen keskiosa ja valele ne kevyesti öljyllä sekä mausta suolalla ja pippurilla uunipellillä. Nypi hötöstä irti isot kurpitsansiemenet, poista ylimääräinen malto ja pese siemenet siivilässä. Lisää pellille siemenet. Paahda siemeniä noin 10 minuuttia tai kunnes ne saavat väriä ja jatka kurpitsapalojen paahtamista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia tai kunnes kurpitsa on saanut hieman väriä. Leikkaa kurpitsoista kuori irti. Hienonna sillä välin kuoritut sipuli, valkosipuli, chili, inkivääri ja omena. Kuullota ne öljytilkassa kattilassa. Lisää kattilaan kurpitsa ja kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Jos käytät kasvisliemikuution, lisää se tässä vaiheessa mukaan. Keitä keittoa noin puoli tuntia tai kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet kunnolla. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tai blenderissä, lisää joukkoon kookoskerma ja ohenna tarvittaessa vedellä. Mausta keitto suolalla ja pippurilla, tarkista maku. Tarjoile keiton lisukkeena yrttiöljyä, paahdettuja siemeniä ja hyvää leipää. Yrttiöljy syntyy nopeasti surauttamalla mieleiset yrtit öljyn, suolan ja pippurin kanssa cutterissa tai sauvasekoittimella.

I-ha-naa! Tykkäsin tosi paljon, keitossa oli pientä potkua chilin ansiosta, yrttiöljy toi lisää makua ja kookoskerma pehmensi makua entisestään. Kurpitsan koostumus on ihanan samettinen ja helposti pehmenevänä se on enemmän kuin paikallaan keitoissa. Olen tehnyt myös uunissa paahdettuja kurpitsalohkoja, mutta kyllä mie ne mieluiten käytän keittoon tai amerikkalaiseen kurpitsapiirakkaan eli pumpkin piehin. Yrttiöljyyn käytetyt yrtit ovat muuten oman parvekkeeni satoa, siihen upposi oikeastaan kaikista puskista jotain. Tulipahan hyödynnettyä kaikki loputkin rippeet ja öljy säilyy jääkaapissa vielä hyvänä melko pitkään, joten sitä voi pirskotella tarpeen mukaan pienestä pullosta moniin ruokiin tai koristeeksi.

2 kommenttia:

  1. Mulla on myös kurpitsahimo! Onneksi omia kasvatteja on vielä muutama viileässä.
    Saitko Hanna meseviestini?

    VastaaPoista
  2. Hyvä kun Aila huomautit viestistä, nyt on vastattu facessa sulle kun tajusin katsoa muut viestit :) Ole onnellinen, kun on omia viljelyksiä! Kurpitsat (ja muut) on niin hyviä 😊

    VastaaPoista