28.12.2015

Mokkamousse

Herkullinen mokkamousse valmistetaan annosmaljoihin
Joulupöytään tuleva jälkkäri selvisi minulle vasta muutama tunti ennen tarjoilua, kun selailin jotain vanhaa Glorian koti & keittiö -lehteä ja tämä resepti sattui silmääni. Ainekset ovat suoraan kaapista, sillä hätävaraksi löytyy aina vispikermaa ja kananmunia. Jälkkäri valmistuu hetkessä ja hyytyykin nopsaan, että se on melkein samantien syöntikelpoista. Mikäli konjakkia tai jallua ei löydy kaapista, voi sen korvata mainiosti kahvilla tai vedellä ja murukahvilla. Tämä kannattaa valmistaa suoraan jälkiruokakulhoihin, viini- tai vesilaseihin, jolloin se on helppo tarjoilla ja lopputuloskin on melko näyttävä. Ripottelin annosten päälle vielä karpaloita kuvanoton jälkeen tuomaan väriä ja kirpeyttä. Niin ja tuo kastike, se maistui ihan mummoni tekemältä kinuskilta, jota kauhoimme lapsena suoraan isosta pakasterasiasta lusikalla. Niin hyvää kinuskia en ole syönyt missään muualla, kuin mummolassa.

4-6 annosta

mousse
reilu ½ rkl murukahvijauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 rkl konjakkia (tai jallua)
2 keltuaista
¾ dl sokeria
2 valkuaista
3 dl vispikermaa (tai kuohukermaa)
3 liivatelehteä
1 rkl vettä + 1 tl murukahvijauhetta

kastike
1 dl vispikermaa (tai kuohukermaa)
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl sokeria

Sekoita murukahvi ja kaakao konjakkitilkkaan ja jätä odottamaan. Erottele keltuaiset isompaan kulhoon ja valkuaiset pienempään kulhoon. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita konjakkiseos keltuaisvaahtoon. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna tilkka vettä, sekoita joukkoon murukahvi ja liota joukkoon kuiviksi puristetut liivatteet.  Vatkaa liivateseos keltuaisvaahtoon. Vatkaa pieneen kulhoon laitetut valkuaiset yksinään kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kolmannessa kulhossa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto keltuaisvaahtoon ja nostele lopuksi mukaan valkuaisvaahto. Annostele mousse annosmaljoihin tai juomalaseihin, anna jäähtyä ja hyytyä vähintään tunnin ajan jääkaapissa. Kastiketta varten sekoita kaikki ainekset pienessä kattilassa ja anna kiehua muutama minuutti koko ajan sekoittaen, että kastike saostuu. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua. Tarjoile mousse kastikkeen ja suklaarouheen kanssa.

Herkullista! Tein annokset neljälle apilamaljoihin ja lopun moussemassan kaadoin kahvikuppiin Hieman pienemmätkin annokset olisivat riittäneet (riittää hyvin kuudelle, oikein miniannoksina jopa kahdeksalle jälkiruokakombossa), sillä tämä on melko makeaa varsinkin kastikkeen kanssa tarjoiltuna. Konjakki maistui mukavasti ja kahvi tasapainotti makua. Laitoin aika tujua kahvia, sillä olen oikea kahvikissa ja mitä vahvempaa sekä tummempaa kahvi on, sitä parempaa se on. Sain muuten lahjaksi ikivanhan keittokirjan ja siitä löytyi vanhanajan mokkakreemin ohje, sitäkin pitää päästä kokeilemaan. Ennen täytekakut täytettiin ja kuorrutettiin mokkakreemillä ja tapa näyttää ainakin netin ruokapalstojen mukaan saavan uuden nousun. Vanhassa vara parempi. Tämä mousseohje oli muuten vuoden 2007 lehdestä, joten ei ihan uutukaista tämäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti