27.12.2015

Moussaka soijarouheesta

Moussaka sai täytteekseen tällä kertaa soijarouhetta
Vietin kesälomaa syyskuussa ja kutsuin myös kesälomailevan ystäväni luokseni kolmen ruokalajin illalliselle. Olin haaveillut kotitekoisesta moussakasta jo pidemmän aikaa ja nytpä oli oiva hetki käyttää myös soijarouhetta, sillä ystäväni on kasvissyöjä. Käyn lounaalla usein ihanassa kreikkalaisessa ravintolassa, jossa tulee syötyä usein moussakaa, mutta kasvisversioon en ole siellä tutustunut - käyttävätköhän hekin soijarouhetta vai onkohan liha korvattu jollain muulla reseptissä, tämä pitää selvittää. Alla olevassa reseptissäni soijarouheen voi korvata myös jauhelihalla, itse laittaisin 250 grammaa naudan paistijauhelihaa mutta enemmän lihaa syöville saa ruokaan upotettua 400 gramman rasiallisenkin. Mutta vannoutunut lihansyöjäkin menee varmasti tässä ruoassa vipuun, sillä lihattomuutta ei tästä ruoasta huomaa ja lopputulos on oikeasti erittäin mehevää ja maistuvaa. Moussakan kuorrutteeseen vinkin olen saanut ystävältäni joskus yli 10 vuotta sitten, hänen kanssaan kokatessaan moussakaa opin tämän niksin. Ja en ole kokenut syytä vaihtaa tekniikkaa, nam!

6 annosta

2 isoa munakoisoa
4 pienehköä perunaa
oliiviöljyä
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

soijarouhekastike
1½ dl vaaleaa soijarouhetta (250-400 g naudan paistijauhelihaa)
3 dl vettä
1 kasvisfondiannos (tomaatti-yrtti)
1 iso sipuli
2 isoa sipulia
500 g paseerattua tomaattia
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
½ dl tuoretta timjamia
½ dl tuoretta oreganoa

juustokastike
2 dl kuohukermaa
200-300 g Olympia-sulatejuustoa
ripaus kanelia
ripaus merisuolaa
ripaus mustapippuria
tarvittaessa 1 rkl maizena-kastikesuurustetta

Viipaloi munakoisot n. 1 cm paksuisiksi siivuiksi. Paista viipaleet paistinpannulla oliiviöljyssä ruskeapilkullisiksi ja suolaa sekä pippuroi siivut, jätä odottamaan moussakan kasaamista. Kuori ja viipaloi perunat n. ½ cm paksuisiksi siivuiksi. Jätä odottamaan kylmään veteen. Kuumenna soijarouhekastikkeen vesi kiehuvaksi ja liota siihen kasvisliemikuutio tai annosfondi. Anna kiehua 10 minuuttia. Kuullota pannulla kastikkeen sipuli oliiviöljyssä ja lisää pannulle myös turvonnut kypsä soijarouhe. Paista hetki ja lisää pannulle tomaattikastike, kuutioidut tomaatit sekä mausteet, anna kiehua varttitunti miedolla lämmöllä. Kastikkeessa saa olla reilusti makua. Lado valutetut perunat uunivuokaan, joka on öljytty. Lisää päälle kerros soijarouhekastiketta ja sen päälle munakoisosiivuja. Toista, kunnes kaikki kastike ja munakoisosiivut on käytetty. Päällimmäiseksi tulee juustokastike. Valmista se juuri ennen käyttöä. Kuumenna kerma pienessä kattilassa ja sulata joukkoon sulatejuusto. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja kanelilla. Mikäli kastike ei saostu tarpeeksi, niin suurusta se vaalealla maizena-kastikesuuruksella pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kaada juustokastike vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Anna ruoan vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Tomaattinen soijarouhekastike mehevöittää munakoison
Ihan älyttömän hyvää, kyllä kannatti nähdä hieman vaivaa! Soijarouheeseen saa laittaa reilusti mausteita, ettei se jää liian valjuksi maultaan ja kannattaa huomioida, että perunat ja munakoisotkin imevät makua itseensä. Minä en laita moussakaan kesäkurpitsaa, mutta halutessaan sitäkin voi käyttää tai korvata sillä perunan. Ruokaan sai näppärästi käytettyä myös omalta parvekkeelta yrttisatoa, ruokaan upposi reilut määrät ainakin paria erilaita timjamia ja oreganoa. Halutessaan ja varsinkin näin talvisaikaan ruokaan voi käyttää kuivayrttejäkin oman maun mukaan. Ruoka oli ihanaa vähän jäähtyneenä ja loput upposi hyvin myös kylmänä seuraavana päivänä. Tuo kuorrutteeksi tuleva juustokastike on ihanaa ja sopii hyvin myös esim. lasagnen kuorrutteeksi tai muihin ruokiin valko- tai juustokastikkeen korvaajaksi. Kanelin voi silloin jättää tarvitessa pois, mutta tähän ruokaan se ehdottomasti kuuluu. Miusta kastike on helpoin tehdä näin, sillä inhoan bechamelin keittämistä enkä sen takia lasagneakaan tee perinteisellä kahdella kastikkeella, vaan helpolla yhden kastikkeen taktiikalla.

Moussaka on ihanaa ja mehevää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti