26.12.2015

Stollen eli saksalainen joulupulla


Stollen on sakalaista mehevää ja herkullista joulupullaa
Jokunen viikko sitten kansalaisopiston joululeivonnaiskurssilla eräs työpari teki ihanaa saksalaista joulupullaa, stollenia. Mukava suolainen voinmaku rapean pullan pinnalla ja mehevät hedelmäpalat sisällä, ihan älyttömän hyvää. Muutaman kerran olen elämäni aikana maistanut stollenia, mutta eivät ne ole näin hyvää olleet. Kannattaa kokeilla. Ohje on Valion.

2 kappaletta

taikina
1½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl kardemummaa
½ rkl sitruunamehua
50 g (1 dl) mantelilastuja
100 g voita sulatettuna

täyte
1 pss (60 g) korintteja
1 dl rusinoita
1 pss (65 g) sukaatteja

voiteluun
100 g voita

koristeluun
tomusokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää puolet sokerista ja alusta jauhot joukkoon. Kohota seos kaksinkertaiseksi. Lisää loput sokerista ja muut aineet. Alusta uudelleen ja kohota taikina. Kaulitse kohonnut taikina sentin paksuiseksi levyksi. Levitä puolet hedelmistä levyn toiselle puolelle. Taita toinen taikinapuoli hedelmien päälle. Toista kaulinta ja lisää loput hedelmät koko taikinalevylle. Rullaa kuin kääretorttu, jätä sauma alapuolelle. Kohota n. 20 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pullat voisulalla. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Voitele paistamisen aikana voisulalla. Voitele vielä kypsä leivonnainen voisulalla, anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneille pullille runsaasti tomusokeria. Säilytä joulupulla folioon käärittynä jääkaapissa. Stollen on parhaimmillaan n. 3 viikon kuluttua valmistuksesta, joten sen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua (joulua) ja on oiva vierasvara.

Nam! Tykkäsin tosi paljon, hedelmäpalat tuovat kivaa makua ja tietysti reilu voimääräkin vaikuttaa lopputulokseen. Kuulostaa vähän työläämmältä kuin peruspulla, mutta ei oikeasti ole sen vaikeampaa tehdä. Sukaatit ovat hyviä, jännä että niitäkin tulee käytettyä lähinnä vain jouluna hedelmäkakkuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti