17.12.2014

Joulukinkku

Joulukinkku
Meillä tykätään ylikypsästä joulukinkusta, joten kinkku saa muhia pitkään uunissa matalassa lämmössä ja kypsä kinkku saa ylleen hunnun omatekoisesta Jallusinapista sekä korppujauhoista. Yleensä laitamme 23. päivä iltayöstä kinkun uuniin ja paistamme kinkkua aattoaamuun saakka. Kaikkein parasta on ottaa siivu kinkusta juuri uunista tultua ja jättää sen jälkeen kinkku muhimaan kääreen alle tarjoiluun asti. 

5-7 kg luullinen joulukinkku
paistopussi
sinappia
korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita)

Sulata jäistä kinkkua muutama päivä jääkaapissa tai kylmiössä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen, kun kinkun sisälämpötila on 10 astetta (ota kinkku muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön). Laita kinkku isoon paistopussiin ja sulje pussi, tökkää paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan pussin ulkopuolelta - älä tökkää piikkiä luuhun saakka. Paista kinkkua n. 12 tuntia tai enemmän, ylikypsän kinkun sisälämpötila on n. 90 astetta. Ota kinkku uunista, valuta paistopussista liemi siivilän läpi kattilaan ja jätä odottamaan. Kuori kinkun ympäriltä verkko ja leikkaa nahka sekä suurin osa rasvasta pois. Sivele kinkku runsaalla sinapilla, ripottele pinnalle korppujauhoja ja halutessasi koristele pinta kokonaisilla neilikoilla. Kuorruta kinkkua 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Peitä kinkku foliolla ja kääri se pyyhkeeseen, anna hautua tarjoiluun asti peitettynä. Leikkaa kinkusta tarjolle ohuita siivuja ja pidä muuten kinkku koko ajan kylmässä, ettei se mene pahaksi. Tee kinkun paistoliemestä kastike juuri ennen tarjoilua.

Kinkku on joulupöydän kunkku! Isän kanssa paistetaan kinkku perinteisesti yhdessä ja isä käy yölläkin taskulampun kanssa katsomassa kinkun kypsymistä. Minun vastuullani on sitten tehdä kinkun paistoliemestä kastike. Kastikkeeseen laitan yleensä sinappia, hunajaa, lorauksen konjakkia tai pari lusikallista omenasosetta, mustapippuria ja muita mausteita tarpeen mukaan sekä tietenkin kermaa. Kastike saa olla sen verran paksua, että se pysyy hyvin kinkkusiivun päällä, eikä jää lainehtimaan lautaselle. Karjalanpiirakat muuten maistuvat taivaalliselta kinkkukastikeessa uitettuna... Ja tietenkin kinkku vaatii kunnon sinappia kaverikseen, sinappia olenkin keitellyt useita vuosia lahjoiksi ja joulupöytään nostettavaksi. Suurinta herkkua on tuolla ylempänä linkittämäni jallusinappi, mutta muitakin onnistuneita variaatioita olen sinapista tehnyt. Sinappi kannattaa tehdä viimeistään silloin, kun pakastekinkun ottaa sulamaan jääkaappiin.

2 kommenttia:

  1. kakka paisti ylikypsänä on lahtelainen herkku joulukinkku ei maistu lahdessa

    VastaaPoista