17.12.2014

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko
Ensimmäistä kertaa tein itse imellettyä perunalaatikkoa vuonna 2007, jolta tämä kuvakin on peräisin. Mikäli löydän paremman kuvan, vaihdan sen tilalle. Tänä vuonna suunnitelmissani ei aikataulusyistä ole tehdä itse imellettyä perunalaatikkoa, sillä se on aika suuritöistä verrattuna siihen, että sitä syö allekirjoittanut jouluna kaksi ruokalusikallista ja äiti vähän enemmän. Muuten se ei oikein ole saavuttanut suosiota meidän joulupöydässä, tosin eipä se taida perinteistä karjalaista ruokaa ollakaan. Taitaa imelletyn perunalaatikon juuret olla Hämeessä, jossa muutenkin tupataan syömään makeampaa ruokaa, kuin täällä kaukana idässä. Joka tapauksessa, imellytys on hauskaa puuhaa ja lopputulos on ihanaa  herkkua, joka hakkaa kaupan valmislaatikot mennen tullen! Kannattaa ehdottomasti kokeilla :)

1 kg kuorellisia, kiinteitä tärkkelyspitoisia perunoita
vettä
½ dl vehnäjauhoja

Ensimmäisenä päivänä keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina (käytä keittiöhanskoja, ettei näpit pala) ja survo ne perunasurvimella muussiksi. Kun muusi on kädenlämpöistä, ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita ne varovasti perunamassaan. Jätä vuoka imeltymään huoneenlämpöön yön yli, peitä vuoka liinalla. Voit kevyesti sekoittaa perunamassaa imeltymisen aikana, mutta se ei ole pakollista. Pikaimellytystä voi kokeilla uunissa 50 asteessa muutaman tunnin ajan. 

5 dl täysmaitoa
50-100 g voita sulatettuna
suolaa
muskottipähkinää
(loraus siirappia)

Lisää imeltyneeseen perunaseokseen voisulaa ja maitoa niin paljon, että saat aikaiseksi löysähkön vellin. Mausta seos reilulla suolalla ja ripauksella muskottipähkinää, halutessasi vahvasti imelän lopputuloksen, voit lorauttaa joukkoon vähän tummaa siirappia. Kaada perunalaatikko vuokiin, jätä reilusti kuohumisvaraa (n. 1/3 vuoasta vajaaksi) ja paista vuokia 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, eli kunnes laatikot ovat kypsyneet kunnolla ja saaneet kauniin värin. 

Ihanaa! Perunalaatikko on kyllä hyvää, pitäähän sitä joulupöydässä kuitenkin olla muiden laatikoiden ja kinkun seurana. Väri valmiissa laatikossa on yllättävän tumma, joskin tuo kuva vääristää entisestään oranssimmaksi. Ruokaa ei kannata valmistaa alusta loppuun samassa astiassa, tai muuten joulupöydässä on rumaksi palaneet reunat vuoassa. Sen minä ainakin olen näiden vuosien aikana oppinut :) Perunalaatikon voi myös pakastaa ja nopean elvytyksen sille tekee vuolemalla muutamia voinokareita päälle ja tarvittaessa lorauttamalla pienen tilkan kermaa ennen uunikuumennusta.

10 kommenttia:

  1. Minun lapsuudenkodissani Pohjanmaalla ei jouluna koskaan imellettyä perunalaatikkoa ollut, perunoita tarjottiin vain keitettyinä. Mutta nain hämälaisen miehen ja niin se meidänkin Etelä-Pohjalaiseen joulupöytään löysi tiensä.

    VastaaPoista
  2. Hih, aika hauska :) Tykkäätkö perunalaatikosta?

    VastaaPoista
  3. Olet(te)kos kokeilleet lisätä imellettyyn perunalaatikkoon rippusen kanelia? Tekee hyvän säväyksen. Meilläkään P-Karjalan itärajalla ei imellettyä lootaa syöty, opin syömään sitä Italiassa ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä imelletty perunalaatikkoalue yltää itärajan tuntumassa Liperiin, Rääkkylään, Kiteelle ja Ilomantsiin saakka. Ainakin maatilojen isoissa leivinuuneissa leivottiin leivät ja pullat ja karjalanpiirakat. Leipomisten jälkeen leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Imelletty perunalaatikko on näillä alueilla mainittu myös alueen pakallisruuaksi. Myös paikallisia aidosti imelletyn perunalaatikon valmistusohjeita löytyi runsaasti.

      Poista
  4. Ano, sitä en ole kokeillut! Jos rehellisiä ollaan, niin se ei ole tullut edes mieleeni. Pitänee joskus kokeilla, kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluisen imelletyn perunalaatikon voi maustaa erilaisilla jouluisilla leivontamausteilla. Arkisemman ympärivuotisenkin imelletyn perunalaatikon voi maustaaesimerkiksi vaikkapa chilillä tai paprikalla.

      Poista
  5. IMELLYTTÄMISESTÄ ! ! !

    Oikea imellyttämislämpötila-alue on 62-80 astetta.

    Alle 60 asteessa imellyttämistä kannattaa välttää. Alle 60 asteessa alkaa hapanreaktiot. Lisäksi alle 60 asteessa imeltymisreaktiot hidastuvat murto-osaan verrattuna ilmeltymisreaktion optimilämpötilan ja nopeuteen. Beetta-amylaasi imeltymisreaktion optimilämpötila on noin 65 (63-67) astetta ja alfa-amylaasi imeltymisreaktion optimilämpötila on 75 (73-77) astetta. Jo muutaman asteen heitto optimilämpötilasta hidastaa imeltymisreaktiota oleellisesti. Optimilämpötilassa sose imeltyy riittävästi 2-6 tunnissa. Imeltymisreaktiot tarvii myös vettä, kannattaakin lisätä soseuttamisen ja jauhojen lisäyksen yhteydessä vettä niin että sose hiukan notkistuu.

    VastaaPoista
  6. Minulle kelpaa vanhanajan arkinen imelletty perunalaatikko myös joululaatikoksi. En niitä jouluisia mausteita kaipaa ja mielestäni sokerilla ja siirapilla makeutetuissa joululaatikoissa perunan oma imelletty maku peittyy aika totaalisesti.

    Arkinen imelletty perunalaatikko on helppo valmistaa. Siihen tulee perunan lisäksi ainoastaan vettä soseen notkistamiseen ennen imeltämistä ja myös imeltäminen varmistuu. Imeltämisen jälkeen lisätään ohuina siivuina voi, maitoa ja suola - ja uuniin paistumaan.

    VastaaPoista
  7. Imelletty perunalaatikko

    1 kg kuorellisia, kiinteitä tärkkelyspitoisia perunoita.
    vettä; keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen puuromaiseksi ja imeltämiseen.
    ½ dl vehnäjauhoja.

    1. Ensimmäisen tunnin aiakana kuori perunat ja keitä kattilassa kypsiksi suolattomassa vedessä ja survo ne kattilaan perunasurvimella muussiksi ja ohenna muussi puuromaiseksi.

    2. Jäähdytä muussi erityisellä huolella 74-75 asteiseksi.

    3. Ripottele huolella 74-75 asteiseksi jäähdytetyn soseen pinnalle vehnäjauhot ja sekoita huolella.

    4. Eristä kattila hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja ja jätä kattila imeltymään huoneenlämpöön 2-4 tunniksi. Voit kevyesti sekoittaa perunamassaa imeltymisen aikana, mutta se ei ole pakollista. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.

    Vaihtoehtoisesti voi imeltää sähkölieden uunissa: 74-76 asteinen sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi.

    5 dl täysmaitoa; maidon määrä vaihtelee runsaasti eri perunalajikkeilla.
    50-100 g voita sulatettuna tai lastuina sulamaan soseeseen.
    1 teelusikallinen suolaa.
    ripaus muskottipähkinää.

    5. Lisää imeltyneeseen perunaseeseen voisulaa ja maitoa niin paljon, että saat aikaiseksi löysähkön vellin. Mausta seos reilulla suolalla ja ripauksella muskottipähkinää.

    6. Kaada perunalaatikko voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluaa pinnalle voi ripotella korppujauhoa.

    7. Paista aluksi 180-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

    8. Paista 2-3 tuntia.

    9. Aikaa kului noin 6 tuntia.

    VastaaPoista
  8. Siirapilla makeutettu perunalaatikko perunamuusista.

    Siirapilla makeutetun perunalaatikon voi valmistaa myös tähteeksi jääneestä perunamuusista. Perunamuusia voi valmistaa tarkoituksella niin paljon, että siitä voi valmistaa siirapilla makeutetun perunalaatikon.

    Valmista perunamuusi tavalliseen tapaan.
    Ohenna muusi maidolla notkeahkoksi puuromaiseksi soseeksi.
    Jos haluat maustaa, niin lisää mausteet tässä vaiheessa, mutta mausta maltillisesti.
    Lisää siirappia maun mukaan. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä ja makua - ½-1 desilitraa siirappia 1kg perunoita.
    Sekoita sose tasaiseksi.
    Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.
    Paista aluksi kuumassa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista