1.1.2023

Mokkaneliöt

Mokkaneliöt on ihania! Vienosti kahvilta maistuvia ja niin makeita, että pieni pala riittää.

Vanha leipomus näkee pitkästä aikaa päivänvalon! Aloittakoon tämä makea herkku uuden vuoden blogissani. Blogini täyttää tänä vuonna jo huikeat 17 vuotta! Niihin vuosiin mahtuukin kaikenlaista hienoa keittokirjasta ruokabloggaajatapahtumiin ja onhan se poikinut myös lisää hienoja tilaisuuksia: alkoi yhdeksäs vuosi kirjoittaa Karjalan Heiliin ruokapalstaa ja kahdeksas vuosi Joensuun seudun kansalaisopiston kotitalouden tuntiopettajana. Laskeskelin tuossa äsken Heilin tammikuun juttua kirjoittaessani, että pelkästään Heiliin näiden vuosien aikana on syntynyt n. 160 artikkelia resepteineen ja siihen kaikki muut päälle, joten puhutaan aika isoista määristä tekstiä ja reseptiikkaa.  Näitä mokkaneliöitä puolestaan tuli leivottua jo toissakesänä, resepti on ollut silloin vuonna 2021 leivontakurssini vihkossakin ja luonnos roikkunut blogin julkaistavissa teksteissä vuoden verran. Alunperin resepti on todennäköisesti jostain leivontakirjasta kopioitu, tekstitkin ovat jo kuluneet lähes lukukelvottomiksi. Nyt kun tämän laittaa blogiin, resepti pysyy taas paremmin tallessa. Kannattaa leipoa! Ihania.

20 x 30 cm vuokaan
n. 24 palaa

pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja

kuorrute
½ dl vettä + 4 tl pikakahvijauhetta
1 keltuainen
100 g voita
3 dl tomusokeria
100 g valkosuklaata

pinnalle
tomusokeria

Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä. Vältä turhaa vatkaamista. Painele taikina jauhojen avulla pieneen vuokaan leivinpaperin päälle, n. 20x30 cm, kokoiseksi levyksi. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja saanut reunoilta hieman väriä.

Valmista kuorrute. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. Voit myös keittää vahvan kahvin, johon tulee 1 kkp vettä + 3 mittaa kahvijauhetta, käytä valmista kahvia ohjeen mukainen ½ dl. Sekoita kuuman kahvin joukkoon keltuainen. Lisää kattilaan voi ja tomusokeri. Nosta kattila takaisin liedelle ja jatka sekoittamista, kunnes seos kiehahtaa ja voi on sulanut joukkoon. Samalla kuorrute paksunee. Jäähdytä seosta muutama minuutti ja paloittele joukkoon valkosuklaa, sekoita kunnes kuorrute on tasaista. Levitä kuorrute paistetun pohjan päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Leikkaa levy pieniksi, n. 5x5 cm, neliöksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Säilytä valmiit leivokset jääkaapissa. Jos pinoat paloja päällekkäin, laita väliin leivinpaperia tai muuten palat tarttuvat toisiinsa kiinni.

Vinkki: Voit nopeuttaa kuorrutteen jähmettymistä laittamalla valmiin leivoksen pakastimeen. Varaa hyytymiseen ja kovettumiseen aikaa, ihan juuri ennen tarjoilua tätä ei missään nimessä kannata tehdä. Mokkaneliöistä tulee todella makeita, joten pienen pieniksi paloiksi leikkaaminen riittää.

Niin ihanaa! Mie tykkään kovasti yleensäkin kaikista mokkaleivonnaisista, joten miksipä tästäkin ei tykkäisi. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla, kuulostaa ehkä vähän työläältä, mutta on todellisuudessa tosi helppo tehdä. Reseptin alkuperä ei ole tiedossa, mutta oletan sen olevan jo vähän vanhempaa sorttia. Pidän siitä, että vanhat reseptit pääsevät käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti