11.1.2023

Linssikeitto

Pehmeän mausteinen linssikeitto on herkullista ja sopii niin nopeaksi arkiruoaksi kuin viikonloppuihin. Talvella se maistuu erityisen hyvältä!

Linssit ovat hyvä hätävara kaapissa ja niistä valmistuu ruoka nopeasti. Niinpä niitä löytyy aina omastakin kaapista, samoin lajitelta erilaisia kypsiä papuja. Suosikkejani ovat niin erilaiset nopeat kastikkeet kuin keitot, mutta taipuupa linssit mainiosti myös vaikkapa lasagneen kuin pyöryköiksi. Pihvien tai pullien tekeminen onkin seuraavana listalla. Linsseistä saa hyvin proteiinia ja linssiruoat on helppo tehdä myös vegaaniseksi. Monelle ehkä vieras raaka-aine vielä, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla. Mie tykkään eniten näistä punaisista linsseistä, mutta muutkin ovat oikein mainioita. Tämä resepti on gluteeniton ja vegaaninen.

4 annosta

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
tilkka rypsiöljyä
1 tl garam masalaa
1 tl korianterijauhetta
1-2 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyrettä
400 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
½ prk vettä
1 tl sokeria
1 prk punaisia linssejä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
mustapippuria

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet, pilko ne pieniksi. Kuullota kattilassa tilkka rypsiöljyä ja kuullota sipuli läpikuultavaksi, älä ruskista. Lisää kuullottamisen loppuvaiheessa joukkoon myös valkosipuli ja anna pehmetä hetken. Lisää kuivamausteet (garam masala, kurkuma, korianteri) pannulle ja paista seosta pari minuuttia. Lisää pannulle reilu töräys tomaattipyrettä, ripaus sokeria ja sekoita sipuliseoksen joukkoon. Lisää pannulle paseerattu tomaatti tai tomaattimurska ja huuhtele purkki vedellä. Anna keittyä kymmenisen minuuttia. Lisää kattilaan huuhdellut punaiset linssit ja keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lopuksi lisää joukkoon kookosmaito, suola ja pippuri. Kiehauta ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Annostele keitto lautasille ja koristele tuoreyrteillä, kookosmaidolla tai pähkinöillä.

Vinkki: halutessasi voit soseuttaa keiton sauvasekoittimella. Itse tykkäsin jättää keittoon pieniä sattumia. Mikäli haluat keittoa enemmän tai siitä löysempää, voit lisätä paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa toisen purkillisen, myös kookosmaidon määrää voi lisätä toisella pikkupurkillisella (2 dl) tai käyttää ison 400 g purkillisen. Kurkuma värjää erittäin tehokkkasti kapustat ja kauhat, joten ne kannattaa pestä heti keittämisen jälkeen. Itse ainakin olen varannut kurkumaruokia varten yhden erillisen - entisen valkoisen - muovikauhan, koska värjäymää en saa millään ilveellä pois.

Resepti on julkaistu 11.1.2023 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti