5.5.2014

Parsapiirakka

Parsapiirakka tarjoiltiin ilmakuivatun kinkun ja mozzarellasalaatin kanssa
Kevät on parsan parasta aikaa! Kauppojen hyllyt notkuvat nyt ihania vihreitä ja valkeita parsanippuja, joten sesonkia kunnioittaen myös minun ostoskoriini päätyi parsaa. Parsa maistuu minulle kaikissa muodoissaan, olipa sitten kyseessä keitto, parsaa hollandaise, pekoniin kääritty grillattu parsa tai vaikkapa piirakka. Vaikka syön vuosittain useamman parsanipun, ei niiden ohjeita taida blogistani löytyä. Hassua! Siispä tässä on mainio parsaresepti, joka on tehty perinteiseen suolaiseen piirakkapohjaani (luottoresepti siis!) ja täytteessä on pari pientä twistiä. Taivaallisen hyvää!

pohja
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä

täyte
500 g vihreä parsanippu
1 rkl hunajaista dijon-sinappia
100 g mozzarellaraastetta
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
1 tl kuivattua rakuunaa
suolaa
mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta

Nypi hieman pehmenneen voin joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää joukkoon kylmä vesi ja pyöräytä nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa n. 10-12 minuuttia 225 asteessa. 

Huuhtele sekä kuivaa parsat ja taivuta niitä varsista, jolloin kova puumainen osa varresta katkeaa pois. Mittaa vuoan leveys ja leikkaa parsan nuppupäät sopivan pituisiksi. Pilko loput varsiosat ohuiksi kiekoiksi. Sekoita kananmunat ja keltuaiset kuohukerman joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla sekä rakuunalla. Liemessä saa olla reilusti mausteita, muuten piiras voi jäädä valjuksi maultaan. Voitele esipaistettu piirakkapohja sinapilla ja ripottele päälle parsanvarsipalaset. Levitä päälle reilusti juustoraastetta ja kaada liemi vuokaan. Asettele parsanvarret piirasvuokaan ja ripottele päälle parmesaanijuusto. Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes piiras on hyytynyt ja pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ja tarjoile raikkaan salaatin kaverina. 

Kylläpä oli maukasta! Vaikka täytteessä oli vahvaa sinappia ja rakuunaa, eivät ne peittäneet parsan hentoa omaa makua. Lopputulos oli enemmän kuin hyvä ja toisaalta toi hieman mieleen perinteisen parsa hollandaisen tai rakuunalla maustetun bearnaisen, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Samalla piirakkaan sai upotettua erinäisten juustojen ja sinapin jämiä, joka oli enemmän kuin tervetullutta tässä vaiheessa. Aamuyöllä suuntaan nimittäin Helsingin kautta Saksaan muutamaksi päiväksi ja reissuun lähtiessä ei ole kivaa jättää jääkaappia notkumaan ruokatarvikkeista.

Asettele joka toinen parsa eri suuntaan
Kuvassa on paistamaton piirakka, eli parsanvarsia ei tarvitse tässä vaiheessa upottaa täytteeseen vaan ne uppoavat sinne tarvittavan paljon itsestään. Parmesaanin ei tarvitse peittää nuppuja tai olla tasaisesti ripoteltua. Tulipa mieleeni, että piirakkapohjan voisi paistaa sellaisenaan täytteen kanssa, mutta höyrytet ja voissa kiepautetut parsat voisi lisätä parmesaanilastujen kanssa päälle vasta paistamisen jälkeen.

Paistettu parsapiiras
Paistettu piiras on nätti ja juhlava, joten parsapiiras sopii hyvin kevään valmistujais- tai lakkiaisjuhliinkin. Tarjoa piiraan lisukkeena raikasta salaattia ja mikäli lihaa kaivataan pöytään, on ilmakuivattu kinkku parsalle oiva makupari. Halutessaan parsat voi kiepauttaa prosciuttoon jo ennen paistamista! Minä laitoin kaveriksi Lidlistä ostettua Prosciutto crudoa ja kirsikkatomaateista, mozzarellapalloista ja basilikasta tehtyä salaattia. Salaatin maustoin suolalla ja mustapippurilla, pinnalle ripsautin vähän hyvää oliiviöljyä.

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta, menee ehdottomasti testattavien ohjeiden alati pitenevälle listalle.

    VastaaPoista
  2. Älä liian pitkään odota, parsakausi ei kestä kauaa :)

    VastaaPoista