18.8.2013

Perinteinen omenapiirakka

Perinteistä omenapiirakkaa, herkkua!
Jotkut asiat kestävät vuodesta toiseen muuttumattomina ja tämä resepti on yksi sellaisista, luotto-ohjeeni pannarireseptin ohella. Ohje on kirjattu yli 10 vuotta sitten käsinkirjoitettuun omaan reseptikirjaani ja ohje on ollut jo mummini käytössä vuosikymmeniä. Äitikin on tällä ohjeella leiponut jo vähintään koko ikäni niin raparperi- kuin omenapiirakat. Tai oikeastaan mitkä piirakat vain. Ohje on nopea toteuttaa ja lopputuloksena on takuulla maistuvaa herkkua, käytitpä täytteenä mitä tahansa! Minä sain aiemmin tällä viikolla kassillisen kotiomppuja ystävältäni, joten itseoikeutetusti niistä leivottiin nyt. Loput omenat kuutioin tai lohkoin ja laitoin pakastimeen (pakastintilani tuplaantui muuton myötä :)) odottaa myöhempiä ruoanlaitto- ja leivontahetkiä. Kiitos mukavasta yllätyksestä ystävälleni! :)

1 piirakka

2½ dl piimää 
2½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
100 g voita sulatettuna
muutama omena
kanelia
sokeria
vuokaan voita ja korppujauhoja
koristeluun tomusokeria

Sekoita kulhossa isolla lusikalla hämmentäen kaikki ainekset sekaisin, etene listan järjestyksessä. Voitele piirasvuoka ja korppujauhota se. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi. Leikkaa omenoista kauniita siivuja ja asettele ne vuokaan taikinan päälle. Ripottele pinnalle maun mukaan kanelia ja omenoiden happamuuden mukaan sokeria. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia, eli kunnes piirakka on kauniin ruskea ja omenat ovat kypsyneet. Anna jäähtyä, ripottele pinnalle tomusokeria ja nautiskele. Kaveriksi voi laittaa tarjolle kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta, mutta on tämä niin hyvää että uppoaa ihan sellaisenaankin.

Miun mielestäni tämä on ehdottomasti paras ohje omena- tai raparperipiirakalle! Tykkään piimän tuomasta pienestä kirppakuudesta, joskin tällä kertaa laitoin pohjaan purkillisen maitorahkaa, kun kaapissa ei ollutkaan piimää. Notkistin rahkaa noin puolella desillä kylmää vettä. Toimii niinkin ja säveltäminen on keittiössä enemmän kuin sallittua ;) 

Omenapiirakan kanssa maistuu kupillinen hyvää espressoa

Tämä piirakka kestää hyvin myös pakastamisen ja pakastaminen kannattaa tehdä heti tuoreeltaan, kuten kaikelle muullekin pakastimista vaativalle ruoalle. Tämä sulaa noin puolessa tunnissa syöntikelpoiseksi ja uunituoreeksi tämän voi huijata lämmittämällä varovasti folioituna uunissa 150 asteessa. Jos pakastat tätä piirakkaa, kannattaa se tomusokeroida vasta pakastamisen jälkeen. 

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Kiitos blogistasi. Olen tehnyt hiljattain ohjeillasi sekä banaanikakun että omenapiirakan. Molemmista tuli aivan mahtavan hyviä, meheviä.

    Rakastin ohjeiden helppoutta, kaikki vaan sekaisin kulhossa. Ei mitään ylimääräisiä mittailu, punnituksia ja monien astioiden ja vatkainten sotkemista. Oikein sopivaa leivontaa kiireiseen kotiäidin arkeen lasten kanssa.

    Muutenkin pidän ohjeidesi tyylistä. Aion kokeilla suolaisiakin ohjeitasi.

    Kiitos, kiitos!

    t. Outi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Outi kivasta kommentistasi! Tykkään itsekin kokeilla simppeleitä ohjeita, ilman turhaa kikkailua. Sellaisia mieluusti laitan sitten blogiinkin. Kerrohan sitten, miten suolaisten kanssa käy! :)

    VastaaPoista
  3. Tämä taittuu hienosti vegaaniseksi kaurajugurtilla ja vegaanisella margariinilla. Tosin alkuperäinen on mielestäni hieman maukkaampi :)

    VastaaPoista