22.8.2013

Jallusinappi

Jaloviinalla maustettu sinappi - Yhden tähden täydellisyyttä
Sinappi on hyvää, yhden tähden Jallu on hyvää ja niiden yhdistelmä hivelee vaativimpiakin makunystyröitä! Olen muutaman vuoden ajan tehnyt joululahjaksi sinappeja ja joskus sitä tulee väsättyä muulloinkin, vaikkapa kesäisiin makkaranpaistoiltamiin. Joulukinkun voi hunnuttaa omatekoisella sinapilla ja mikäpäs olisi parempaa, kuin perunainen karjalanpiirakka päällystettynä kunnon kinkkusiivulla, joka on kuorrutettu omatekoisella maukkaalla sinapilla... Ja tiedän, nyt on elokuu ja kesä on vielä kesken, mutta sinappi on onneksi ajankohtaista aina ja joskushan nämä arkistojen aarteet pitää täräyttää luettavaksi! Tämä satsi on tehty siis viime joulun alla ja annettu lahjoiksi perheelle sekä ystäville. Muistaakseni tein kaksinkertaisen annoksen ja pakkasin sinapit pieniin purnukoihin, koristelin servetistä leikatulla paperilla ja sidoin kiinni paistinarulla. Näiden säilömispuuhien takia tulee jemmailtua pitkin vuotta pieniä lasipurnukoita, mutta pilttipurkkeja en käytä niiden fuskausvaaran takia. Kunnolla tehtynä sinappi säilyy hyvänä jopa muutaman kuukauden jääkaapissa, mutta meidän perheessä sinapit kuluu muutamassa päivässä joulukinkun kanssa. Kannattaa kokeilla, sinapin tekeminen on äärimmäisen helppoa!

2-3 pientä purnukkaa

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
½-1 dl tummaa siirappia
1 tl perunajauhoja
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1/4 dl omenatuoremehua
1 tl omenaviinietikkaa
n. 4 rkl *Jaloviinaa (tai maun mukaan)

Sekoita kattilassa kaikki kuivat aineet. Lisää joukkoon muut aineet, paitsi Jaloviina. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen ja anna kiehahtaa, sinappi paksunee melkoisesti tässä vaiheessa. Maistele seosta, lisää tarvittaessa siirappia taittamaan makua - lopputuloksen pitäisi olla hieman makea. Mausta jäähtynyt sinappi Jaloviinalla (maistele, laita maun mukaan eli reilusti) ja sekoita kunnolla. Sinappi notkistuu Jallun lisäämisen ansiosta, mutta tukevoituu taas jäähtyessään. Lusikoi sinappi kiehuvassa vedessä kuumennettuihin ja hyvin valutettuihin purkkeihin, kierrä päälle keitetyt kannet. Puhdista purkkien ulkopinnat. Anna maustua jääkaapissa pari kolme päivää ennen tarjoilua. Koristele purkit ja anna lahjoiksi tai nautiskele itse.

Purkkien keittäminen tappaa bakteerit, jotka voivat pilata säilöttävät tuotteet. Parhaan lopputuloksen saat, kun laitat säilömistä edeltävänä päivänä pestyt purnukat kansineen kattilaan, jossa on vettä. Näin bakteerit heräävät vesikylvyssä ja kaikki kuolevat varmasti kiehuvassa vedessä. Kaada kattilasta vesi pois ja pese se. Laita uusi vesi kattilaan ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Laske lasipurkit esim keittiöpihdeillä kattilaan ja keitä muutama minuutti, nosta kuumat purkit vedestä keittiöpyyhkeen päälle valumaan kuiviksi. Keitä lopuksi kannet ja kuivaa ne. Täytä purnukat samantien, täytä purkit reunaa myöten ettei purkkeihin jää ilmaa. Varo myös kuumaa vettä, kannattaa käyttää tukevia pihtejä tai kauhaa ja suojata kädet vaikkapa patakintaalla. Purkit voi kuumentaa myös 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, käytä patakintaita. 

I-h-a-n-a-a! Jallusinappi on kokeilujeni paras yhdistelmä, tosin ei konjakkisinappivalkosipulisinappi tai Irish coffee -sinappikaan pahaa ollut. Kalleinta konjakkia tähän ei kannata laittaa ja useamman tähden Jallut ovat muutenkin huijausta... Siirappia laitan kyllä tuon noin desin, mutta tuleepa tuota vahvaa viinastakin loroteltua mukaan aika reippaasti. Kannattaa siis maistella ahkerasti parhaan lopputuloksen löytämiseksi ja kannattaa huomioida, että maku tasaantuu vielä jääkaapituksessa. Lopputulos on ihanan samettisen pehmeää ja maukasta, sinapissa on pieni potku mutta ei polta suuta, kuten useat kauppasinapit. Kerma tekee tästä pehmeää, mutta dijonin tapaista kiukkusinappiakin voi kotioloissa tehdä kun fiksailee vähän raaka-aineluetteloa.

Huom: Ihan pienille tai absolutisteille tätä ei kannata antaa, koska yllä olevan reseptin mukaan Jallua ei keitetä ja lopputuote sisältää näin ollen jonkun verran alkoholia. Tarvittaessa viinan voi toki laittaa mukaan jo keittovaiheessa, jolloin alkoholi haihtuu, mutta jättää sinappiin kuitenkin makua. Ja kokonaan alkoholittoman version voi tehdä lisäämällä omenamehun määrää. 

4 kommenttia:

  1. Olipas muuten perkeleen hyvää sinappia. Tein tuplasatsin muuten, mutta jätin kananmunien määrän vain kolmeen.

    Itse kun olen myös chilin ystävä, halusin sinappiin myös jälkipotkua. Sinapissa yleensä se maku on kuin wasabissa, potkaisee heti kielelle tipahtaessaan ja katoaa yhtä nopeasti. Ruokalusikallinen chilijauhetta antoi vienon jälkilämmönkin, mikä viipyilee siirapin makeuden kanssa pitkään.

    Erittäin jees ohje, parasta sinappia mitä olen tehnyt.

    VastaaPoista
  2. Kiitos loistavasta ohjeesta <3 Jaoin sen myös omassa blogissani, lähteen kerroin toki!

    VastaaPoista
  3. Löysin tämän ohjeen, ja mietin tässä että eroaako yhden ja kolmen tähen jallu hirveesti toisistaan, tuleeko siis erimakuista...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hansu, nyt tulee vastaukseni kyllä auttamattoman myöhässä. Anteeksi siitä. Mutta voit hyvin käyttää yhden tähden tai kolmen tähden jallua, ei eroa maku olennaisesti. Tai voi käyttää ihan oikeaa konjakkiakin. Minä käytän keittiöviinana yhden tähden jallua, koska on halvempaa ja lopputulos on yhtä onnistunut sillä :)

      Poista