25.8.2013

Hernesosekeitto

Pehmeän samettinen sosekeitto
Pari viikkoa sitten vietimme ystävieni kanssa rapujuhlia pitkän kaavan mukaan ja alkupalaksi nautiskelimme ystäväni keittelemää ihanaa Cremé Ninon -tuorehernesoppaa, joka aateloidaan kuohuviinillä tai samppanjalla. Mie tein kyseisen keiton innoittamana arkisemman version hernesosekeitosta, eli tästä puuttuu kuplajuomat ja alkuperäiseen reseptiinkään en sortunut, vaan nakkelin kattilaan sitä, mitä kaapeista sattui löytymään. Ihanaa tästä tuli joka tapauksessa ja tuo vaihtelua niihin ainaisiin kellertäviin sosekeittoihin (aurinkokeitto, kuten äitini tapaa sellaisesta sosekeitosta sanoa), joita tässä talossa normaalisti keitellään. Olen varmaan keittoruoasta paasannut aiemminkin blogissani, mutta totuus on se, että oikeastaan miulle maistuvat vain kasvissosekeitot - blogeistani ei varmaankaan löydy mitään muita soppaohjeita... Pitäisi varmaan ottaa talven tavoitteeksi keittää kana-, jauheliha-, liha-, tai makkarakeittoa. Mikä on siun lempikeittosi? :)

4 annosta

7 dl vettä
kanafondia/kanaliemikuutio
1 iso rosamunda-peruna
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
200 g pakasteherneitä
1/3 puska persiljaa
2 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun
hyvää oliiviöljyä
½-1 pkt pekonia
persiljasilppua
mustapippuria

Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon kanafondia tai liemikuutio. Kuori ja pilko perunat, hienonna sipuli ja kuori valkosipulinkynsi. Kaada silput kattilaan ja keitä pehmeäksi. Lisää kattilaan pakasteherneet ja anna niiden kuumentua. Silppua persiljaa hienommaksi ja lisää kattilaan, aja keitto soseeksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Kaada joukkoon kerma ja tarkista maku, lisää mausteita maun mukaan. Kiehauta ja anna poreilla hetki miedolla lämmöllä. Paista hienonnettu pekoni rapeaksi ja valuta ylimääräinen rasva pois. Annostele keitto lautasille, laita päälle vähän pekonia ja persiljasilppua, pieni loraus oliiviöljyä ja muutama rouhaisu pippuria. Tarjoile välittömästi.

Todella pehmeää ja hyvää, kannatti kokeilla! Laitoin ruokaisuuden lisäämiseksi mukaan yhden jauhoisen perunan, mutta vahvemman herneenmaun saa aikaiseksi jättämällä perunan pois. Tähän kyllä olisi sopinut se skumppakin hyvin, osa kuplajuomasta lorautetaan keittoon ja tarjoillessa keittoon kaadetaan pari lusikallista lisää, jolloin keitto kuohkeutuu entisestään. Pekonia kannattaa ehdottomasti lisätä mukaan siivu tai pari per annos, tuo ihanaa makua ja vähän enemmän purtavaakin. Kasvisversioksi tämä kääntyy kasvisliemen käyttämisellä ja pekonin tilalle käy vaikka feta, chevre tai halloumi. Keittoruoan kanssa maistuu hyvä leipä, mutta tällä kertaa osaan annoksestani ripottelin kaapista löytyneitä valmiita krutonkeja, toimi hyvin niinkin. Äärettömän näppärä ruoka, kokkailun aloittamisesta kattilan ruokapöytään kantamiseen taisi mennä aikaa kutakuinkin alle puoli tuntia.

2 kommenttia:

  1. Miun lempikeitot on hapankaalikeitto lampaanlihalla ja lusikallisella smetanaa sekä nakkikeitto itse tehdyn leivän/sämpylöiden (ja tietty Oivariinin) kera. Nam! :)

    VastaaPoista
  2. Hapankaalikeitto kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista