10.9.2025

Kukkakaaligratiini

Ihanan tumman juustokuoren alla on pehmeäksi gratinoitunut kukkakaali

Kukkakaaligratiini on ruoka, joka ei jätä takuulla ketään kylmäksi. Osalle ei maistu kukkakaali tahi muut kaaliruoat missään muodossa, kasvissyöjät ainakin parikymmentä vuotta sitten saivat henkisen allergian erilaisista gratinoiduista kasviksista sen ollen lähes ainoa kasvisruokavaihtoehto ja loput taas voisivat syödä kukkakaalia koko ajan. Pitkästä aikaa teki kukkakaaligratiinia mieli, kun kaupan hevi-osastolta löytyi kauniita uuden sadon kukkakaaleja varsin edulliseen hintaan. Kotona tehty gratiini on kaukana koulun versiosta, mutta molemmat omissa sarjoissaan erittäin hyviä.

Gratiini on myös kenties ainoa ruokalaji, johon keitän bechamel-pohjaisen juustokastikkeen. Edes lasagneni ei pidä sisällään sitä, mutta gratiinin kohdalla ei voi oikoa tai tehdä poikkeuksia – toki nekin sallittaneen. Voi-vehnäjauhoseoksen hidas muhittelu hellalla ja varovaisuus, ettei maito pala pohjaan, vaatii pientä tarkkuutta kokilta, mutta on täysin tehtävissä. Lopputulos palkitsee tässäkin tapauksessa. Juustoisen kastikkeen ja juustokerroksen alla kukkakaalit muhivat suussa sulavaksi herkuksi.

8 annosta

2 kukkakaalia (1,6 kg)

kastike
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
150 g kolmen juuston juustoraatetta (Valio) tai mustaleima emmentalia
suolaa
mustapippuria

pinnalle
100 g kolmen juuston juustoraastetta tai mustaleima emmentalia

Irrota kukkakaalista mahdolliset lehdet ja paloittele kukkakaali suupalan kokoisiksi nupuiksi, halutessasi pilko kova varsi pieniksi paloiksi. Keitä kukkakaalinnuppuja 3-4 minuuttia suolatussa kiehuvassa vedessä. Valuta huolellisesti ja kaada nuput voideltuun isoon uunivuokaan.

Valmista gratinointikastike. Mittaa voi kasariin tai kattilaan ja sulata kuplivaksi, älä ruskista. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja sekoittele vispilällä tasaiseksi tahnaksi, anna kypsyä muutaman minuutin ajan, mutta älä ruskista. Lisää joukkoon maito, anna kypsyä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kastike saostuu. Lisää joukkoon pussillinen vahvaa mustaleimaista juustoraastetta tai juustoraasteseosta, mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Kaada gratinointikastike tasaisesti vuokaan kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle vielä kaunis kerros mustaleimaista juustoa.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes gratiini on saanut kauniin kullanruskean värin ja kukkakaalit ovat kypsyneet tarpeeksi. Vuoan laakeudesta ja kukkakaalin määrästä riippuen tähän voi mennä aikaa n. puolesta tunnista vajaaseen tuntiin. Tarjoile vaikkapa grilliruoan lisukkeena.

Vinkki: Mausta gratiinikastike aurajuustolla. Kokeile korvata osa kukkakaalista parsakaalilla, toimi muutoin samoin. Minä maustan aina kaiken mustapippurilla enkä käytä edes valkokastikkeeseen valkopippuria, mutta myös sitä voi halutessaan käyttää. Helpoimmalla gratiinissa pääsee, kun korvaa juustokastikkeen valmiilla juustoruokadipillä tai maustetuilla ruokakermoilla. Juustoksi kannattaa aina valita maukas juusto, itse käytän ruoanlaittoon lähes ainoastaan mustaleimaista emmentalia tai nyt tätä uutta kolmesta juustosta tehtyä mustan pussin raasteseosta. Me söimme gratiinin uunissa paahdettujen kanan reisikoipien kanssa, lisukkeena oli raikasta salaattia. Erityisen hyvä lisuke gratiinille on erilaiset punajuuri- ja suola- tai maustekurkkusäilykkeet, joista saa kivaa happoa ruokaan.

Resepti on julkaistu 10.9.2025 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti