13.8.2025

Helppo vadelmatäytekakku

Rustiikkinen vadelmakakku syntyy rennosti kuorruttamalla ja leipävuoassa paistamalla

Rakastan tuoreita vadelmia ja halusin tehdä niistä kesälomani kunniaksi pienen kakun kahvipöydän iloksi, kun olin maalla hellettä paossa perheen seurassa. Idea kakkuun lähti siitä, että halusin leipoa makean kakun leipävuoaksi miellettyyn pitkulaiseen vuokaan. Niinpä pieni kolmen munan kakkupohja paistui vuoassa juuri sopivasti ja vadelmat sai aseteltua kakun pinnalle kauniisiin jonoihin. Vähän vielä tuoretta yrttiä väriksi ja kakku onkin sutjakasti valmis tarjoiltavaksi. Tarjoiluvadiksi valikoitui lempivatini, mustakultainen vanha lasivati, jota mummoni käytti aikoinaan voileipäkakkujen alustana. Täydellinen vastapari kauniin punaisille vadelmille! Ja kakku oli todella hyvää.

10 annosta / 1,5 l leipävuoka

kakkupohja
3 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
vehnäjauhoja

vuokaan
voita
korppujauhoja

kostutus
½-1 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

täyte ja kuorrutus
4 dl vispikermaa
tomusokeria
vaniljasokeria
n. 300 g tuoreita vadelmia
1 dl vadelmahilloa
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

Valmista kakkupohja niin sanotulla lasitekniikalla. Riko kolme kananmunaa yhteen lasiin. Mittaa toiseen lasiin sama määrä sokeria, kuin mitä kananmunien määrä on. Mittaa kolmanteen lasiin puolet kananmunien määrästä perunajauhoja ja loppu puolikas vehnäjauhoja. Kaada kananmunat ja sokeri leivontakulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi munasokerivaahdon joukkoon keskenään sekoitetut vehnä- ja perunajauhot. Nostele jauhot vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla nostellen, älä vatkaa, ettei kuohkeus laske. Voitele ja korppujauhota 1,5 l vetoinen leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakun kypsyyden voi todeta myös siitä, kun kakku alkaa irrota vuoan reunoista. Ota kakku uunista, anna sen olla 10 minuuttia pöydällä ja kumoa kakku sen jälkeen. Jäähdytä kokonaan ennen täyttämistä.

Valmista täyte. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi, mausta seos makusi mukaan tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Puolita noin puolet vadelmista ja jätä loput kokonaisiksi koristelua varten. Sekoita kostutuslientä varten maitoon vaniljasokeri.

Kokoa kakku. Halkaise jäähtynyt kakku pitkittäin kahteen osaan. Aseta kakun pohjaosa tarjoiluvadille. Kostuta pohja pullasudin avulla töpötellen vaniljamaitoa kauttaaltaan kakkupohjalle, menekki riippuu siitä, kuinka kuiva kakkupohja on. Levitä muutama ruokalusikallinen vadelmahilloa kakkupohjalle, levitä (tai pursota) puolet kermavaahdosta varovasti hillon päälle ja asettele päälle tasainen kerros puolitettuja vadelmia. Nosta päälle kakun päällisosa ja kostuta pinta vaniljamaidolla. Levitä (tai pursota) päälle loput kermavaahdosta ja asettele päälle kokonaiset vadelmat. Koristele tuoreilla mintun tai sitruunamelissan lehdillä. Anna kakun maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

Nam! Olipas se hyvää. Varsinkin kun sain tehdä kakkua pienen parivuotiaan apukokin kanssa <3 Mielestäni kakun juju oli juurikin se, että se oli aivan perinteinen vattukakku ja ettei sitä oltu liikaa sliipattu pursotuksilla tai muilla, vaan rentous näkyi lopputuloksessa. Kakku hupenikin porukalla nopeasti. Vatut onkin ehkä miun lempimarjojani, joten tämä oli kyllä oikein nappivalinta.

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani 13.8.2025.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti