30.10.2021

Vaniljapyörykät

 

Vaniljapyörykät eli vaniljapullat ovat superherkullisia

Näiden ihanien leivonnaisten nimi vaniljapyörykät eivät ensimmäisenä tuo mieleen suussa sulavia pullia, mutta kerran kokeiltuaan niitä ei voi olla leipomatta jatkuvasti! Keväällä eteeni tupsahti hauskan kuuloinen resepti, vaniljapyörykät. Tutustuin ohjeeseen tarkemmin ja totesin, että nämähän ovat varmasti suussa sulavia täytepullia, joita on ehdottomasti kokeiltava. Niinpä ohjetta oli testattava omassakin keittiössä ja sen jälkeen resepti on tullut hyvinkin tutuksi. Kaiken lisäksi ohjetta on tuntunut tulevan esiin netin leivontaryhmissä kiihtyvään tahtiin, joten ehkäpä taas on yksi vanha resepti päätynyt nykykeittiöihin käyttöön. Hieno juttu!

Taikinan juju on sekoittaa huoneenlämpöistä voita taikinaan ja jos se näyttää rakeiselta tai leikanneelta, ei hätää. Taikina kyllä ottaa kiinni ja tekeytyy, kun sekaan kippaa jauhot. Sama ilmiö on havaittavissa myös näissä ihanissa Rouva Aunion kakuissa, taikina näyttää lähinnä juoksettuneelta ennen jauhojen lisäämistä. Näissä pyöryköissä ei haittaa, jos voi jää pieniksi nokareiksi taikinaan, sillä se sulaa mehevöittämään taikinan sitten uunissa. Joten rohkeasti vaan eteenpäin, vaikka joku välivaihe vähän erikoiselta näyttäisikin.

Koristelu syntyy helposti tomusokerikuorrutteesta ja halutessaan leivoksiin saa lisää makua tekemällä kuorutteen sitruunamehuun tai lisäämällä täytteen sekaan raastettua sitruunankuorta. Parhaita nämä leivonnaiset ovat uunituoreina, joten ne kannattaa leipoa vasta tarjoilupäivänä ja mielellään juuri ennen syöntiä, jolloin ne ovat ehdottomasti parhaimmillaan. Mikäli niitä kuitenkin jää, niin nopea käyttäminen mikrossa ei tee pahaa. Voit tehdä vaniljapyöryköitä myös pakastimeen odottamaan yllätysvieraita. Voit samalla varautua siihen, että resepti tulee antaa vieraille kotiinviemisinä.

n. 25 kpl

taikina
25 g tuorehiivaa
2 dl kylmää maitoa
200 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja

täyte
75 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

voiteluun
kananmuna

kuorrutus
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Valmista taikina. Murenna hiiva taikinakulhoon ja lisää päälle maito, sekoita vispilällä kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää huoneenlämpöinen voi joukkoon pieninä nokareina, sokeri, vaniljasokeri, suola ja vehnäjauhot. Sekoita nopeasti sileäksi taikinaksi, vältä vaivaamista. Taikinan tulee irrota kulhosta ja käsistä. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä n. 40 x 40 cm kokoinen levy ja jaa se taikinapyörällä n. 8 x 8 cm kokoisiksi neliöiksi.

Valmista täyte. Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Jaa täyte tasaisesti nokareina keskelle taikinaneliöitä. Taita neliöiden kulmat täytteen päälle niin, että taikinaan jää pienet aukot joka sivulle. Nosta vaniljapyörykät paperisiin muffinivuokiin ja anna kohota noin kaksi tuntia vedottomassa lämpimässä paikassa. Voitele pyörykät kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita tomusokerin joukkoon vesi ja valuta tomusokerikuorrutus ohuina raitoina valmiiden vaniljapyöryköiden päälle.

Vinkki: Voit pakastaa kohotetut, mutta paistamattomat pyörykät. Kun otat pyörykät pakastimesta, laita uuni kuumenemaan ja jatka ohjeen mukaisesti. Vaniljapyörykät ovat parhaita uunituoreina, samana päivänä tarjottuina, joten kovin paljoa etukäteen niitä ei kannata valmistaa.

Nämä ovat kyllä yksiä herkullisimpia pullia, mitä olen syönyt! Ihan valehtelematta. Kannattaa kokeilla, jos et usko. Tai vaikka uskoisit, kokeile silti. Minulla on keittiössä pieni rullamitta, jolla mittailen taikinoita ja sama mitta kulkee aina kansalaisopiston leivontakursseillani mukana. Vaikka olen melko suurpiirteinen keittiössä, niin joskus siitä mittaamisestakin on hyötyä. Kuvan viherkasvi on muuten kultaköynnös marble queen, aivan ihana väritys lehdissä. 

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani 30.10.2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti