13.7.2019

Kirsikkainen britakakku

Kirsikkainen brita on juhlava ja upea kakku, jossa myös kirsikoiden upean syvä väri pääsee oikeuksiinsa vaaleaa marenkia vasten.
Britakakku on ollut vuosia oma lempileivonnaiseni ja teen sitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Nyt mielessäni pyöri tuoreet kirsikat, sillä ne ovat ihan mielettömän suuri herkku ja niitä on monessa torikojussa nyt myynnissä. Niinpä ajattelin keittää elämäni ensimmäisen kirsikkahillon ja tehdä siitä britan, sillä tuoreena niitä en voi allergian takia syödä kuin pari ja kaikki kaupan valmiit kirsikkajutut maistuvat oudon teolliselle. Tästä hillosta tuli kyllä ihan älyttömän hyvää! Vanilja maistui melko vahvasti ja Cointreau-appelsiiniliköörin vieno aromi tuli myös esiin, vaikkei sitä ollut kuin ihan tilkkanen. Onneksi kirsikkahilloa jäi kakun jälkeen vielä pari purkkia nautittavaksi vaikkapa aamupalalla jogurtin kanssa tai miksei sitä voisi sivellä letuillekin. Kannattaa kokeilla yhdessä ja erikseen. Yleensäkin britassa viehättää sen makean rapea marenkikerros, voinen täyteläinen ohut kakkupohja ja ihanien makujen täytekombo. Ja mikä parasta, tämä on äärettömän helppo ja nopea valmistaa, vaikka yllätysvieraille. 
Britakakun pohjan voi tehdä mainiosti jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää sen leivinliinan alla pöydällä huoneenlämmössä. Muovipussit ja -kelmut sekä jääkaappi pehmentää marengin, joten vältä niitä. Yön yli lepääminen ei vaadi myöskään pakastusta, mutta jos haluat säilyttää britapohjia vaikka yllätysvieraita varten, pakasta ne. Britapohjat sulavat nopeasti ja säilyvät hyvänä tarjoilupöydässä pakastimen jälkeen. Muutoinkin brita kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, että marenki säilyy rapsakkana. Yön yli jääkaapitetut rippeet kakusta ovat kyllä edelleen hyviä, mutta britan kokonaisuus on jo hieman silloin kärsinyt siitä upeudesta, mitä se alkujaan on ollut. 
n. 10 annosta
kirsikkahillo
1 kg kirsikoita (2 litraa)
1 pkt hillo-marmeladisokeria
5 cl Cointreau-likööriä tai vettä (½ dl)
1 vaniljatanko
kakkupohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
marenki
2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vajaa 1 dl mantelilastuja
täyte
n. 400 g kirsikkahilloa
2 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
koristeluun
tuoreita kirsikoita
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa
Valmista kirsikkahillo, mieluiten leipomista edeltävänä päivänä, että hillo kerkeää kunnolla jäähtyä ja koostumus saota. Huuhtele kirsikat, puolita ne pienellä veitsellä ja poista kivi. Laita kirsikanpuolikkaat isoon kattilaan, kumoa perään hillo-marmeladisokerilaatikko ja lorauta joukkoon tilkka likööriä tai vettä. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan, laita myös tangot mukaan tuomaan makua. Keitä noin 15 minuuttia välillä hämmentäen. Poista vaniljatangon puolikkaat. Purkita ja jäähdytä, säilytä kylmässä.
Valmista kakkutaikina. Vaahdota pohjan huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet. Sekoita vaahdon joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (n. 25 x 30 cm) leivinpaperoidulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes sokeri on liuennut vaahtoon, vaahto on erittäin kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki esipaistetun pohjan päälle varovasti lastan avulla. Tee marenkiin pieniä huippuja lastalla taputellen. Ripottele pinnalle mantelilastut (voi jättää myös kokonaan pois). Paista uunin keskiosassa 180 asteessa 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä.
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka, mausta halutessasi hyvin kevyesti sokerilla (ota huomioon kirsikkahillon makeus). Leikkaa leivoslevy kolmeen tasakokoiseen palaan. Nosta lastan avulla yksi levy tarjoiluastian pohjalle, levitä sille puolet hillomäärästä ja puolet rahka-kermavaahdosta. Aseta päälle varovasti toinen leivoslevy ja täytä samoin. Aseta päälle viimeinen leivoslevy, koristele se kirsikoilla ja yrteillä sekä halutessasi tomusokerihunnulla. Tarjoile välittömästi, ettei marenki kostu ja menetä rapeuttaan.
Britakakun voi kasasta huolettomasti niin, että täytteet näkyvät kunnolla väleistä ja hillo saa vapaasti valua vadille asti.

Vinkki: Halutessasi voit piirtää leivinpaperin nurjalle puolelle myös 3 laatikkoa, jotka ovat 10x20cm kokoisia, jolloin saat reunoista nätimmät leivoslevyt. Jätä laatikoiden väliin jonkun verran leviämisvaraa. Voit käyttää britakakun täytteenä mitä tahansa hilloja, marjoja, hedelmiä tai vaikkapa kaupan makurahkoja tai pelkkää kermavaahtoa. Vain mielikuvitus on rajana! Kurkkaa aiempi ohjeeni mansikka-raparperitäytteiseen britaan ja mansikkabritaan
Britakakun ohje on julkaistu tänään ilmestyneen Heilin ruokapalstallani ja tämäkin ohje pärähtää eetteriin ajastettuna, sillä olen valmistautumassa Ilosaarirock-rientoihin. Seuraa Instagramissa @cebicinkeittio ja Facebookissa Cebicin keittiö, niin et jää mistään paitsi ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti