27.9.2016

Focaccia

Focaccia maistuu oliiviöljylle, rosmariinille ja punasipulille
Tämä resepti tulee taas reippaat puoli vuotta jälkikäteen, kun tein maaliskuisille kolmekymppisilleni hieman tarjottavaa. Perinteiset patongit ja muut eivät kiinnostaneet, niin pyöräytin mehevän foaccian salaatin ja muiden tarjottavien kaveriksi. Oliiviöljyssä ei tämän reseptin kanssa säästellä ja reilusti saa käyttää myös muita makuaineita. Oma lempparini on tuoreyrtit, sipuli, oliivit tai muut vastaavat. Myös ihania juustoja voisi upottaa taikinaan. Perinteikäs ja oikein maistuva kyllä tulee ihan pelkällä hyvällä oliiviöljyllä ja sormisuolalla. Oikeastaan focaccia on kuin pizza, voit käyttää siihen kaikkia saatavilla olevia mieleisiä aineksia fiiliksen mukaan!

noin pellillinen

taikina
3½ dl vettä
25 g tuorehiivaa
1-2 tl merisuolaa myllystä
1 rkl hunajaa (tai siirappia, sokeria)
n. 7 dl vehnäjauhoja
½ dl hyvää oliiviöljyä

päälle
½-1 dl oliiviöljyä (tai tarpeen mukaan)
½ punttia tuoretta rosmariinia
1 pienehkö punasipuli
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Lämmitä taikinan vesi kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon tuorehiiva (jos käytät kuivahiivaa, sitä tulee 1 pussillinen reilusti kädenlämpöiseen veteen). Sekoita joukkoon hunaja ja suola. Alusta joukkoon jauhoja ja jauhojen lisäämisen lopulla myös oliiviöljy. Vaivaa taikina kunnolla, kunnes saat notkean ja sitkeän taikinan, joka juuri ja juuri irtoaa käsistä. Jauhoja ei kannata käyttää liikaa, sillä focaccian pitää jäädä kuohkeaksi ja pehmoiseksi. Käsin saa vaivata 10-15 minuuttia, yleiskone hoitaa homman noin viidessä minuutissa. Kohota taikinaa leivinliinan alla puolisen tuntia. 

Vuoraa uunipelti tai hieman sitä pienempi vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja levittele se tasaiseksi pellille jauhotetuin sormin. Kohota taikinaa uudeleen n. 30 minuuttia. Viipaloi punasipuli ohuiksi siivuiksi ja irrottele rosmariininlehdet varresta. Painele sormilla kohonneeseen taikinaan pieniä monttuja ja voitele koko leipä runsaalla oliiviöljyllä, painele pinnalle punasipulisiivuja ja rosmariinia, ripsauta päälle mustapippuria sekä runsaasti sormisuolaa. Paista focacciaa 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea. Ota leipä uunista ja voitele se vielä uudelleen reilulla oliiviöljyllä, anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Leikkaa leipä valmiiksi kuutioiksi. Focaccia säilyy tarvittaessa seuraavaan päivään hyvin suojattuna, mutta parasta se on uunituoreena.

HUOM: oliiviöljyä kuluu leivän voitelemiseen erittäin paljon, mutta lopputulos ei ole liian raskas tai tunkkainen. Levitettä focaccia ei sinänsä kaipaa, mutta omia suosikkejani ovat mm. hummus ja tzatziki. Pinnalle saa ripotella runsaasti makuja, sillä esim. punasipuli hupenee paistettaessa lähes olemattomaksi. Eli älä pihtaile, kun haluat kunnon focacciaa!
  
Focaccia valmiina uuniin
Tämä mehevä leipä on kyllä ehdottomasti yksi lemppareistani ja teenkin sitä melko usein. Seuraavan kerran tulee juustoista versiosta, sen olen jo päättänyt :) Ihan pelkkää öljy-suolaversiota en mielelläin tee, koska rakastan yrttejä ja pieniä sattumia. Ja silloin ei tarvitse edes miettiä muita lisukkeita päälle, kun leipä on jo itsessään maukasta. Focaccia on ihanaa salaatin tai keiton lisukkeena.

4 kommenttia:

  1. Focaccio on kyllä täälläkin talossa varsin suosittua tavaraa; helppoa, nopeaa ja maukasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ihanaa on kyllä! Mitä tykkäät laittaa päälle? 😊

      Poista
  2. Oli aivan törkeen hyviä, ainut haittapuoli on että joutuu tekeen tuplat, yksi itselle ja yksi vieraille ;)

    VastaaPoista
  3. Voiko reseptin toteuttaa kuivahiivan kanssa yön yli kohottaen? Oletko kokeillut gluteenittomana (meillä lapsella vehnäallergia), paljonko esim. viljatuotteen jauhoseosta menisi?

    VastaaPoista