24.9.2016

Gluteeniton omenakeikauskakku

Karamellissa kypsyneet omput ovat herkullisia!
Omenapuut notkuvat satoaan ja kun perinteinen omenapiirakka alkaa kyllästyttää, kannattaa kokeilla tätä karamellin kruunaamaa keikauskakkua! Gluteenittomana tein tämän, että saan käytettyä pussinpohjia pois kaapista ja hyvin toimi näinkin. Gluteenittomilla jauhoilla leivottaessa lopputulokset ovat helposti hieman kuivia ja murustuvia, mutta tässä lopputuloksesta tuli mehevä karamellin ja taikinan kerman ansiosta. Koska gluteenittomat jauhot eivät ruskistu uunissa ihan yhtä kauniisti kuin vehnäjauhoiset, kannattaa olla tarkkana ettei paista kakkusiaan liian kuivaksi. Kannattaa siis tökkiä taikinaa tikulla ja ottaa leivokset tarpeeksi ajoissa uunista ulos. 

n. 8 annosta

karamelli
50 g voita
1 dl fariinisokeria
3-4 omenaa

taikina
75 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 dl kuohukermaa

Vuoraa pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla. Levitä karamellia varten pehmennyt voi tasaisesti vuoan pohjalle. Ripottele päälle fariinisokeri. Pese omenat ja leikkaa ne ohuiksi puoliympyrän muotoisiksi lohkoiksi. Aseta omenalohkot kuoripuoli alaspäin vuokaan hieman pystyyn, niin saat kauniin pinnan valmiiseen kakkuun. Valmista taikina. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne nopeasti taikinaan. Lisää lopuksi kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikina vuokaan omenalohkojen päälle ja tasoita pinta. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 35 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut hieman väriä. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sen jälkeen tarjoiluvadille. Poista leivinpaperi ja hunnuta halutessasi pinta tomusokerilla. Tarjoile hieman lämpimänä.

VINKKI: Gluteenittomat jauhot eivät ruskistu ihan samalla tavalla ja taikina jää hieman murenevaksi verrattuna vehnäjauhoilla leivottuihin. Voit korvata gluteenittoman jauhoseoksen samalla määrällä vehnäjauhoja. Keikaus onnistuu hyvin myös raparperista tai luumuista tai melkeinpä mistä vain tarpeeksi kiinteistä hedelmistä ja marjoista. 

Ihanaa! Karamelli imeytyy mukavasti omppuihin ja taikinapohjaan. Kun asettelee omenat vuokaan nätisti, myös lopputulos on hurmaava. Olin jo vahingossa työntämässä omppuja leikkauspinta ylöspäin, kunnes muistin kääntäväni kakun vielä ympäri. Kannattaa olla varovainen kakkua kumotessa, ettei tulikuuma karamelli roisku päälle tai vaihtoehtoisesti ohi tarjoiluvadilta, sillä karamelli on tämän herkun ehdoton tähti. Mietin myös, että pitäisiköhän seuraavalla kerralla ripauttaa joukkoon hieman merisuolaa... Tämän reseptin pohjana on ikivanha käytössäni ollut ohje, jota muokkasin rankalla kädellä. Lempikeikauskakkuni ohje on kadonnut. Sen on edesmennyt mummoni ottanut talteen aikoinaan n. 10v sitten ET-lehdestä ja sillä valmistui herkullinen kuohkeapohjainen raparperikeikaus, jota maustoi kardemumma. Jos tämä resepti kuulostaa tutulta, niin olisin kiitollinen saadessani ohjeen taas käyttööni!

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti