26.9.2016

Dallaspullat

Mehevät dallaspullat
Lapsuusmuistoista kauneimpia ovat äidin ja mummojen rakkaudella paistamat herkulliset ja mehevät pullat, joita natustettiin välipalaherkkuna tai lauantaisin saunan jälkeen. Pullan kaverina tarjottiin joko kylmää maitoa tai lämmintä kaakaota, jälkimmäistä erityisesti hiihtolenkin jälkeen. Pulla saattoi olla perinteistä voisilmäpullaa, tuoksuvaa kanelikierrepullaa tai korvapuusteja tai jouluisin rusinoilla koristeltuja hahmopullia. Tätini bravuuri mummolassani käydessään oli mantelinen vaniljapulla ja kylättelyreissulla perhetuttavan paistama hillotäytteinen bostonpulla. Huoltoasematauoilla tutustuttiin eksoottisiin dallaspulliin ja sittemmin niitä on tullut leivottua paljon itsekin. Ohje ihaniin dallaspulliin siis, olkaapa hyvä!

pullataikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl jauhettua kardemummaa
1½ dl sokeria
1 kananmuna
n. 12-14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
kananmuna voiteluun
(raesokeria koristeluun)

täyte
100 g voita
¾ dl sokeria
2 kananmunaa
250 g maitorahkaa
1 dl vaniljakreemijauhetta

Lämmitä maito hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja liota mukaan tuorehiiva (jos käytät kuivahiivaa, sitä tulee 2 pussia ja maito saa olla reilusti lämpöisempää, n. 42c.). Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Vispaa joukkoon pari desiä vehnäjauhoja kunnolla vatkaten ja alusta joukkoon jauhoja niin, että saat kulhon reunoista irtoavan kimmoisan taikinan. Taikinaa saa vaivata käsin parikymmentä minuuttia. Lisää loppuvaiheessa jauhojen lisäämistä mukaan myös pehmennyt voi. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpi pulla, joten jauhoja ei kannata käyttää liikaa. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla n. 45 minuuttia. 

Valmista täyte. Vispaa huoneenlämpöiseen voihin sokeri, kananmunat ja maitorahka. Sekoita viimeisenä, juuri ennen täytteen levittämistä, joukkoon vaniljakreemijauhe.  Valmista dallaspullat. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kaulitse puolet taikinasta puolen sentin paksuiseksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä puolet täytteestä levylle palettiveitsen tai taipuisan lastan avulla. Kääri levy rullaksi pitkältä sivulta. Leikkaa rulla parin sentin paksuisiksi siivuiksi ja aseta pullat paperisiin viinerivuokiin (isompia, kuin muffinivuoat). Valmista lopputaikina samalla tavalla. Anna pullien kohota pellillä leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia. Voitele pullat kananmunalla, ripottele pinnalle halutessasi raesokeria ja paista pullat kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa, n. 10-15 minuuttia pullien koosta riippuen. 

I-H-A-N-A-A! Dallaspullat ovat kyllä varmastikin parhaita pullia, niin meheviä ja vaniljaisia. Dallaspullat onkin ainoa juttu Daim-kakun ohella, joihin käytän vaniljakreemijauhetta. En muuten tykkää käyttää oikein käyttää sitä, mutta tätä leivonnaista ei voi kuvitella ilman sitä. Yeensä teen pullataikinan yleiskoneella, niin ei tarvitse käsin veivata, mutta maalla (kuten nämä pullat) teen aina nostalgiasyistä käsipelillä. Pitäisihän se opetella tekemään pullat käsituntumalla, kuten mummoni, mutta pari kertaa vuodessa ei ole ihan tarpeeksi pullanpaistoa.  

Dallaspullien ohje on julkaistu 30.7. Karjalan Heilin ruokapalstallani.

5 kommenttia:

  1. Hyvä ohje mutta täytettä tuli liian vähän. Ensi kerralla teen tuplana!!

    VastaaPoista
  2. Pakko kokeilla! Oon pitkään haaveillu tekeväni ja huomenna toteutan :D

    VastaaPoista
  3. Terveisiä Norjasta entiseltä Polvijärveläiseltä! 😃🤞Etsin ohjeita Dallaspullalle ja siun ohje osui kohdalle. Justiinsa on vasta pullat paistumassa, mutta hyvältä näyttää. Helppo oli seurata ohjeitasi. Kiitos!! T. Sari

    VastaaPoista