18.7.2016

Sipuliboston

Muhkea ja mehevä suolainen boston maistuu sipuleille
Keväällä paistoin ensimmäisen makean bostonpullani ja siitäpä idea jäi kytemään suolaisena versiona. Yleensäkin pidän enemmän suolaisesta ja enemmän suolaisia juttuja tulee omassa keittiössäkin leivottua. Juhannuksen seutuun olin perheen kanssa maalla ja ruokittavana oli useampi suu, joten päätin toteuttaa visioni suolaisesta herkusta, joka on helppo ottaa uintiretkelle mukaan rantaan ja joka maistuu muutenkin suolaisena herkkuna helteessä. Tuorehiivan avulla leipominen on palkitsevaa, kun huomaa taikinan kohoamisen salamannopeasti aineksien yhdistämisen jälkeen - tosin onnistuu tämä hyvin kuivahiivallakin. Täytteenä on runsaasti uutta Valion kevätsipuli-tuorejuustoa ja taikinaan sujahti mustavalkosipuli-tuorejuustoa ja hauskana huomiona mainittakoon se, että nuo tuorejuustot valmistetaan kilometrin päässä kotoani Joensuun meijerillä! Vinkki: lue lisää Valio Violan arvonnasta!

1 iso boston ja n. 20 annoskiekkoa tai 2 isoa bostonia

taikina
5 dl maitoa (Valio, laktoositon)
100 g mustavalkosipuli-tuorejuustoa (Valio Viola, laktoositon)
50 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1½ tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
50 g voita sulatettuna (Valio, laktoositon tai ½ dl rypsiöljyä)
2 dl kaurahiutaleita
n. 8-10 dl vehnäjauhoja

täyte
200 g kevätsipulituorejuustoa (Valio Viola, laktoositon)
1 kevätsipulinipun vihreät varret
½-1 punttia basilikaa
mustapippuria myllystä
2 dl mustaleima-emmentalmurua (Valio, laktoositon)

koristeluun
1 kananmuna
1 dl auringonkukansiemeniä

lisäksi
n. 26 cm kakkuvuoka
viineri- tai muffinsivuokia

Valmista ensin taikina kohoamaan. Mittaa maito ja mustavalkosipuli-tuorejuusto isoon leivontakulhoon, joka kestää mikron. Kuumenna seosta mikrossa, kunnes se on kädenlämpöistä (n. 37c). Murusta joukkoon tuorehiiva, lisää mukaan suola ja siirappi. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi, aloita alustamaan joukkoon vehnäjauhoja kädellä vaivaten. Lisää alustuksen loppupuolella myös sulatettu voi (tai rypsiöljy) ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa nätisti kulhon reunoista ja taikina on kimmoisan pehmeää. Älä käytä liikaa jauhoja, ettei lopputulos ole liian kova ja kuiva. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa reilu puoli tuntia tai kunnes taikina on vähintään kaksinkertainen.


Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat ja kaulitse siitä jauhotetulla pöydällä iso, noin 1 cm paksuinen suorakaiteen mallinen levy. Notkista pari purkkia kevätsipuli-tuorejuustoa lusikalla vatkaamalla ja levitä tuorejuusto tasaisesti taikinalevyn pohjalle. Hienonna kevätsipulin vihreät varret hienoksi silpuksi ja hienonna reilusti tuoretta basilikaa. Ripottele vihersilput tasaisesti tuorejuuston päälle ja rouhi pinnalle mustapippuria myllystä. Levitä päälle vielä ohuelti murustettua mustaleima-emmentalia. Kääri taikinalevy rullaksi pitkältä sivulta ja leikkaa rullasta 6-10 kappaletta n. 5 cm korkeita paloja. Aseta kakkuvuokaan leivinpaperi ja asettele leikkauspinta ylöspäin taikinapalat vuokaan. Minun vuokaani meni 7 muhkeaa taikinakääröä ja lopusta rullasta leikkasin n. 1 cm levyisiä kiekkoja, jotka asettelin kohoamaan viinerivuokiin. Anna taikinan kohota vielä puolisen tuntia vuoissa ja lämmitä sillä välin uuni 200-asteiseksi. Voitele bostonin pinta kananmunalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes boston on saanut kauniin kullankeltaisen pinnan ja taikina on paistunut kypsäksi, kokeile kypsyyttä tikulla. Kiekkojen paistoaika on 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile mieleisen tuorejuuston tai voin kera. 

Sämpylätaikinan väliin kääritään Valion kevätsipuli-tuorejuustoa, kevätsipulinvarsia ja basilikaa
Täytteessä maistuu mukavasti kevätsipuli niin tuorejuustona kuin tuoreina varsina. Basilikaa ja muita tuoreyrttejä voi hienontaa reilusti mukaan tuomaan makua ja väriä. Myös juustoraastetta kannattaa ripottaa väliin sitomaan täytettä ja maustaahan se myös. Vahvat juustot toimivat paremmin, kuin perusleivänpäälliset. Loput juustomutut voi ripotella annospalojen päälle viinerivuokiin.

Isot taikinapalat kasataan uunivuokaan ja pian herkku täyttää koko vuoan
Taikina on sen verran iso, että siitä saa yhden ison bostonin lisäksi reilun kymmenkunta pienempää annoskiekkoa, jotka on myös helppo pakata retkelle mukaan. Mikäli vuokia on useampia, voit paistaa myös kaksi bostonia. Bostonin voi myös pakastaa ja se kannattaa säilyttää jääkaapissa tarjoilun välillä. Boston kannattaa leikata annospaloiksi terävällä veitsellä kakun tapaan ja siitä riittää kevyesti syötävää jopa parikymmentä palaa. Näin bostonia kannattaa valmistaa myös isompiin juhliin tarjottavaksi tai siitä riittää syötävää useamman päivän ajaksi. Annoskiekot maistuvat sellaisenaan ja bostonin leikkauspinnoille voi sipaista kevyesti tuorejuustoa tai voita.

Vuoassa paistettu boston on helppo ottaa retkelle mukaan
Bostonin pakkasin vuoassaan rottinkikoriin pöytäliinan ja kahvitermarin kanssa. Korin kiikutin mummolasta pellon poikki rantaan mökille ja tarjosin uimareissulla uunituoretta lämpimäistä kahvin kanssa. Tuorejuustopurkkikin oli tarkoitus ottaa mukaan, mutta se unohtui lähtöhössäkässä jääkaappiin. Onneksi tuorejuusto säilyy kohtuullisen hyvin hetken ilman jääkaappia kylmälaukussa tai kylmäkallejen kanssa, joten sitä voi huoletta ottaa mukaan kesäretkille. Muita kesäisiä blogirinkiläisten Viola-herkkuja löytyy tekstiä klikkaamalla. Valio Violan arvontaankin kannattaa osallistua (kampanja-aika 14.8.2016 saakka) jakamalla oma #violaretki-kuva somessa ja voit olla yksi viidestä 100 euron lahjakortin voittajasta! Lahjakortin saa valita joko S- tai K-ryhmälle. Klikkaa itsesi Valio Violan sivuille ja lue lisää arvonnasta!

***
Yhteistyössä Blogirinki
ja Valio Viola

2 kommenttia:

  1. Ompas retkeilyyn houkutteleva kuva tuo viimeinen. Rakastan makeaa bostonia, luulen että rakastaisin suolaista versiotakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Noin mummolassa on pakattu koko ikäni eväskori. Ripakin jo paikattu 😊 Kokeile ihmeessä suolaisenakin! Tosi hyvää oli 😊

      Poista