21.7.2016

Naudan ulkofilepihvi ja yrttimaustevoi

Naudan ulkofileestä syntyy mehevä pihvi, lisukkeena maistuvat kauden kasvikset
Miulle on aina ollut kaikkein haastavinta paistaa täydellinen pihvi. Joko kärvennän sitä pannulla liikaa tai annan vetäytyä liian pitkään, jolloin lopputuloksena on mautonta liian kypsää lihaa tai sitten kauniin paistopinnan saatuani otan pihvin liian aikaiseen pois pannulta ja en malta noudattaa ohjetta lihasnesteiden noususta pintaan. Tänään paistoin itselleni naudan ulkofileestä pihvin isäni kunnostamalla kirpputorilta pelastetulla valurautapannulla. Paistopinta oli erittäin kaunis ja sisältä pihvi oli vielä raaka. Pieni uusintakierros pannulla ja kunnon veätäytyminen - tässä talossa on kerrankin tarjolla täydellistä pihviä! Koko annos valmistui taas vartissa ja kaikessa yksinkertaisuudessaan se oli oikein mainiota. Liha on ostettu palvelutiskistä ja lähes 400 g lihaa irtosi seitsemällä eurolla. Ei kovin kallistakaan siis!

1 annos

n. 150-200 g naudan ulkofilettä
voita paistamiseen
rypsiöljyä paistamiseen
oksa rosmariinia
pari oksaa timjamia
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä

maustevoi
50 g voita
½ dl persiljaa
½ dl ruohosipulia
1 tl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä

rucolasalaatti
rucolaa
sitruunamehua
merisuolaa myllystä

kasvikset
½ pieni kukkakaali (nyrkin kokoinen pala)
pari kesäporkkanaa
voita
merisuolaa myllystä

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Painele pihviä kevysti nyrkillä tasaisemmaksi. Kuumenna valurautapannu sihisevän kuumaksi. Lorauta pannulle rypsiöljyä ja lisää palanen voita. Nosta pihvi pannulle, lisää viereen yrtit ja paista pihviä pari minuuttia per puoli tai halutun kypsyiseksi. Pihvi käännetään silloin, kun pinnalle nousee lihasnestettä pisaroimaan. Mausta pihvi molemmilta puolilta suolalla ja pippurilla. Aseta pihvi vetäytymään lautaselle, joka peitetään kevyesti foliolla (jätä yksi reuna hieman auki, ettei pihvi ala keittyä). Leikkaa viistosti halki ennen tarjoilua.

Valmista maustevoi sillä välin, kun pihvi lämpenee pöydällä. Kuutioi voi pieneen kulhoon ja pehmennä se lusikalla. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit (saa olla reilusti), tilkka sitruunaa ja suolaa sekä pippuria. Sekoita massa tasaiseksi ja annostele se pikkukippoihin tai pyöritä leivinpaperin sisällä tangoksi ja laita jääkaappiin tekeytymään. Lisää maustevoi pihville tai lautaselle kipossa juuri ennen tarjoilua, ettei se pehmene liian aikaisin. 

Valmista lisukkeet juuri ennen pihvin päätymistä pannulle. Pese harjalla porkkanat (kesäporkkanoita ei tarvitse kuoria) ja huuhtele kukkakaali. Leikkaa porkkanat pitkittäin puoliksi tai paksuimmat neljään osaan. Lohko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Höyrytä kattilassa porkkanoita ensin pari minuuttia ja lisää sitten kukkakaalit pariksi minuutiksi. Jätä kasviksiin purutuntumaa. Nosta höyrytysosa pois kattilasta, kippaa vesi pois pohjalta ja kumoa kasvikset kattilaan. Lisää mukaan nokare voita ja suolaa. Pyöräytä kasvikset nopeasti kiiltäviksi ja annostele. Kumoa rucolasalaattia pieneen kulhoon, tiristä päälle reilusti sitruunamehua ja mausta kevyesti suolalla. Nosta keoksi lautaselle.

Herkullista! Kyllä kunnon pihvi vaan on hyvää. Tämä liha oli palvelutiskistä takuumureaa ulkofilettä, taisipa olla vielä tarjouksessa. Toinen puolikas lihasta päätyi pakastimeen lopun maustevoin kanssa odottamaan seuraavaa pihvipäivää. Ruoan kanssa ei tehnyt mieli perunaa, vaikka uusia perunoita olisi ollut kaappissa. Kesällä on aina hirmuinen himo kukkakaaliin ja porkkanaan. Huomasinkin ostaneeni aivan liian pienen kukkakaalin, joten siitä ei riitä enää gratiiniin. Pitänee nassuttaa sellaisenaan vaikka iltapalaksi. Maustevoit on helppoja lisukkeita ja sitä voi tehdä ihan omien mieltymysten mukaisesti. Usein laitan joukoon hieman valkosipuliakin, mutta tällä kertaa päätin antaa muiden raaka-aineiden loistaa. Vielä parempaa tästä olisi tullut, jos lihan olisi saanut grillattuna. Ja mitenkö kävi annoksen kanssa? Se kerkesi jäähtyä aivan täysin valokuvia ottaessa eivätkä valokuvat onnistuneet kunnolla. Lisäksi huomasin lautasta tiskiin nostaessani, että koristeeksi tarkoitettu timjaminoksa odotti edelleen leikkuulaudalla. Joskus sitä vaan ei onnistu ihan kaikessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti