25.11.2014

Kurpitsapiirakka (Pumpkin pie)

Jenkkiherkku kurpitsapiirakka
Amerikkalainen keittiö on tunnettu herkullisesta kurpitsapiirakastaan, eli pumpkin piesta. Nyt tätä kyseistä herkkua on vihdoin kokeiltu Cebicin keittiössäkin! Innostuksen sain Marttojen kasvisruokakurssilta joku aika sitten, kun kokkailimme tätä yhdessä parini kanssa ja kuvaan päätynyt piiraspala on sitten ihan kotikeittiössä kokkailtu. Marttojen ruokakurssit on kyllä mahtavia, saa aina jotain uutta inspiraatiota kokkailuun - kuten tälläkin kertaa - ja pääsee kokkaamaan hyvässä porukassa ja hyvän ohjaajan opastuksessa. Tänä syksynä olen osallistunut kolmelle Marttojen kurssille (kasvisruoka, sushi ja leipäherkut) ja voin kyllä lämpimästi suositella toimintaa kaikille. Koska kurpitsapiirakka on maustettu jouluisin maustein, sopii se hyvin myös joulupöytään. Mie laitoin piirakan melkein kokonaisena pakastimeen ja todennäköisesti vien sitä perheelleni jouluksi.

1 piirakkavuoallinen

pohja
100 g kylmää voita
1½ rkl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
n. ½ dl jääkylmää vettä

täyte
2 kananmunaa
3 dl kypsää (myski)kurpitsasosetta
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
ripaus suolaa
1 dl kuohukermaa

tarjoiluun
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
vaahterasiirappia

Nypi kuutioitu kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on murumaista. Lisää jääkylmää vettä, kunnes saat tasaisen taikinan (minulla ei mennyt kuin ihan pieni tilkkanen, ei koko määrä) ja vältä vaivaamasta taikinaa liikaa. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita kovettumaan jääkaappiin hetkeksi. Sekoita kananmunat ja kurpitsasose, lisää joukkoon fariinisokeri, mausteet ja kerma. Kaada kovettuneelle pohjalle täyteseos ja paista 200-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä piirakka ja tarjoa sen kanssa kermavaahtoa tai jäätelöä. 

Kurpitsan käsittely
Kurpitsasose kannattaa valmistaa jo etukäteen, että se ehtii jäähtyä. Itse teen niin, että paloittelen ja kuorin tuoreen kurpitsan, laitan palat kattilaan ja kaadan päälle vettä niin, että palat peittyvät. Kurpitsaa keitetään kunnes se on kypsää ja soseutuu helposti. Itse muussasin kurpitsan perunasurvimella ja se oli ihan ok, mutta halutessaan voi ajaa tasaiseksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Soseen pitää olla notkeaa, eli keitinlientä voi jättää hieman kurpitsan joukkoon. Sitten käytän osan suoraan ja loput pakastan pienissä annoksissa. Kolmisen desiä menee piirakkaan, desillä saa makua risottoon ja parilla keittoon. Käytän myös kurpitsasta siemenet, eli ne nypitään irti maltosta ja pestään siivilässä, kuivataan uunissa rapeaksi ja maustetaan suolalla sekä pippurilla. Käytän paahdettuja siemeniä salaattien ja keittojen koristeluun, sämpylöihin tuomaan rousketta tai napsin sellaisenaan. Ostan mieluiten myskikurpitsaa, sitä keilaa muistuttavaa kurpitsaa.

Herkullista! Kyllä jenkit osaa. Kurpitsa tuo hauskan koostumuksen piirakkaan, se on pehmeää mutta toisaalta siinä on hieman rakennetta, maku on viehkeän makea muttei äitelä. Mausteet tuovat mieleen joulun, joten joskus pitää kokeilla jättää mausteiden määrää pienemmäksi tai maustaa täyte pelkällä vaniljalla ja kanelilla. Marttakurssilla piiras tarjoiltiin kanelikerman kanssa, mutta mielestäni piirakka ei tarvitse enempää makua kylkeensä. Paitsi ehkä vaahterasiirappia... Kiitos Martoille ohjeesta!

2 kommenttia:

  1. Vau!Maukas piirakka tuli,kelpasi tarjota työkamuille maistiaisia:)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että onnistui ja maistui! :)

    VastaaPoista