12.10.2014

Valkosipulilevite

Ihana yrttilevite
Sain vuosikausia sitten ystävältäni ihanan valkosipulilevitteen ohjeen, jolla olenkin tehnyt usein levitettä niin kotitekoisten leipien tai sämpylöiden kuin kauppatuotteidenkin kaveriksi. Viimeksi tein levitettä ystävieni kanssa vietettyyn illanviettoon, jonne yksi ystäväni paistoi vasullisen herkullisia leipiä tädiltään saamalla ohjeella. Tämä blogikirjoituksen kuva tosin on peräisin elokuun alusta, kun leivoin ihania porkkanasämpylöitä. Lupasin kertoa ohjeen myöhemmin ja nyt ohje tulee - todellakin pari kuukautta myöhässä. Suosittelen tekemään tätä levitettä, tähän jää koukkuun! Maku on niin makuhermoja hivelevä ja pehmeä, että ei paremmasta tietoa. Perusohje on siis tuo valkosipulilevite ja laitoin pari yrttisempääkin versiota tarjolle. Kesällä oli paljon yrttejä käytettävissä, joten niitä tuli käytettyä melko runsain mitoin kaikessa.

valkosipulilevite
75 g  voita
250 g maitorahkaa
½ dl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
suolaa

valkosipuli-yrttilevite
75 g  voita
250 g maitorahkaa
½ dl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
½ dl basilikaa
½ dl persiljaa
½ dl ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

yrttilevite
75 g  voita
250 g maitorahkaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl basilikaa
½ dl persiljaa
½ dl ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja maitorahka vaahdoksi. Lisää öljy joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon murskatut/raastetut valkosipulinkynnet ja halutessasi yrtit pienenä silppuna. Lisää ripaus suolaa. Yrttisiin versioihin käy hyvin myös pieni ripaus mustapippuria. Tarkista maku ja anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli, mutta vähintään puolisen tuntia. Tarjoile hyvän leivän kaverina. Tämä sopii myös esim. pihvin tai broilerin lisukkeeksi.

Herkullista! Tämä on tosiaan pehmeää ja ihanan makuista, hakkaa monet kaupan tuorejuustot ja ravintoloidenkin levitteet. Samalla saa makuun oman vivahteensa, kun käyttää mieleisiään yrttejä, laittaa enemmän tai vähemmän valkosipulia tai kehittää pohjalle jotain muuta. Alkuperäisresepti oli esillä vanhassakin blogissani ja ohjeesta oli tykätty paljon, vastaavia ohjeita on ilmeisesti ollut aikanaan paljonkin esillä. Kenties näiden kotitekoisten levitteiden juuret ovat ajalta, jolloin Suomessa ei ollut vielä saatavilla tuorejuustoja tai muita vaihtoehtoja leivälle. Näin kun ajattelee, niin eipä siitä ole kovin pitkää aikaa, kun maitotaloustuotteiden kirjo on vasta kasvanut näihin mittoihin. Omassa lapsuudessakin, josta ei nyt ihan älyttömästi vielä ole aikaa, oli aika erinäköiset hyllyt kaupoissa.

4 kommenttia:

  1. Toimiikaan ohje margariinista tehtynä?

    VastaaPoista
  2. Minski,

    en ole koskaan margariinista kokeillut, mutta uskon toimivan oikein hyvin silläkin! Joten voit kokeilla sillä aivan mainiosti - tarvittaessa rypsiöljyn määrää voi hieman pienentää, jos tuntuu tulevan liian löysää, margariini ainakin löysistyy nopeammin kuin voi :)

    Yleensä kaiken voin pystyy korvaamaan resepteissä margariinilla, voissa on vain enemmän makua ja esim. leivonnaisissa se mureuttaa eri tavalla. Minä käytän margariinia (Oivariini) vain leivällä, muuten käytän voita.

    VastaaPoista
  3. Kuinka kauan säilyy?

    VastaaPoista
  4. Nyt tulee myöhässä vastaus! Mutta muutaman päivän säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa. Pyrin kyllä käyttämään nopeaan tahtiin, eikä tätä ihan älyttömästi ole.

    VastaaPoista