9.9.2012

Vohvelit

Rapeiden vohvelien kanssa maistuvat mm. marjat

Rakas ystäväni muutti muutama viikko sitten Helsinkiin ja sain häneltä muuttopäivänä muun muassa vohveliraudan, jota hän ei enää tarvinnut. Koska en ollut päässyt paistamaan vohveleita vuosiin, niin tämä ikioma vempeleeni piti päästä testaamaan tietenkin ihan heti. Muuttopuuhien päätteeksi pääsin jäämään yöksi mummolaan perheen seuraksi, joten paistoin vohvelit ja vaihdoimme kuulumiset mussuttaessamme rapeita, ihania vohveleita. Kiitos S, tsemppiä uusiin haasteisiin isolla kirkolla ja kiitos saamistani keittiöjutuista! <3

3 kananmunaa
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
loraus öljyä
sulatettua voita paistamiseen

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa joukkoon vehnäjauhot. Lisää joukkoon maito, sokerit, suola ja leivinjauhe. Lisää myös loraus öljyä ja anna turvota kunnolla ennen paistoa. Taikinan tulisi olla paksumpaa kuin lettutaikinan, melko paksuhkoa. Kuumenna vohvelirauta ja sipaise paistolevyille sudilla sulatettua voita, paista pieni kauhallinen taikinaa keskilämmöllä kullanruskeaksi. Jos vohveleita ei syödä heti, tulee ne säilyttää limittäin ja lämmittää esim. uunissa ennen tarjoilua. Tarjoile vohveleiden kaverina kermavaahtoa, marjoja, hilloa, sokeria, nutellaa tms.

Ah, ihania! Vohvelit olivat niin hyviä kuumina ja rapsakoina, mummolan pihalta kerättyjen villivattujen kanssa. Ohje on suuntaa-antava, sillä harvemmin tulee lettutaikinoita mittojen kanssa tehtyä, sillä näppituntumalla menee ja ensimmäinen vohveli/lettu kertoo, pitääkö taikinaa tuunata lisäämällä jauhoja, kananmunia tai nestettä. Taikinaan voi laittaa myös vettä, rahkaa, kermaviiliä, maitojauhetta, erilaisia sokereita ja jauhoja, sen mukaan mitä kaapeista löytyy. Suolaisia vohveleita voi tehdä jättämällä taikinasta sokerit pois ja lisäämällä hieman suolan määrää. Suolaisten vohveleiden täytteeksi sopivat mm. kylmäsavuporotäyte ja kinkku-paprikatahna. Ainoa miinus vohveleissa on se, että raudan putsaaminen on tylsää ja pitkäveteistä puuhaa, kun vesihöyry ja rasva valuu pitkin laitetta.

4 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta, meilläkin on vohvelirauta :) Piilossa jossain, niin ettei sen olemassaoloa muista. Sunnuntain ratoksi voisikin paistaa vohveleita.

    VastaaPoista
  2. Ah, vohveleita... Ihania, niin ne makeat kuin suolaisetkin. Meilläkin rauta on ylähyllyllä piilossa, pitääkin puhaltaa siitä pölyt.

    VastaaPoista
  3. Jep, liian vähälle käytölle on rauta jäänyt! :(

    VastaaPoista
  4. Montako tästä tulee?

    VastaaPoista