30.7.2012

Hampurilaiset


Hampurilainen ja tikkuperunoita


Pidemmän aikaa oli tehnyt mieli kokkailla hampurilaisia ja maalla siihen tulikin oiva tilaisuus - hampurilaishimoa ei muuten yhtään helpota kaverini, joka postaa facebookiin hampurilaiskuvia tai se, että lempiravintolani terassimenulta saa tänäkin kesänä omatekoisia hampurilaisia... Vähän taas oiottiin mutkissa ja käytin valmissämpylöitä (olivat tarjouksessa) ja valmissoossia (koska laiska), mutta ihanaa se silti oli. Niin ja paistoin pihvit uunissa pannun tai grillin sijaan, mutta nekin valmistustavat toimivat. Hampurilaiset maistuivat koko porukalle hyvin ulkona vietetyn päivän päätteeksi ja pikkuveljestä ainakin ymmärsin, että toistekin saisi näitä valmistaa. Seuraavana päivänä tuli syötyä loput pihvit kylmänä leipien välissä, hyvää oli niinkin, mutta samasta määrästä lihaa teen seuraavalla kerralla kuitenkin vain sen kahdeksan pihviä kahdentoista sijaan, sillä pihvit kutistuivat paistettaessa melkoisesti.  

4-8 henkilölle

700 g naudan jauhelihaa
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria

8 siivua pekonia
8 isoa hampurilaissämpylää
16 siivua cheddaria (meillä hochland)
tomaattia ohuina siivuina
suolakurkkua ohuina siivuina
rapeaa salaattia
hampurilaiskastiketta
sinappia
ketsuppia

Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi ja sekoita se hyvin jauhelihan joukkoon. Vaivaa taikinaa hetki kunnolla ja mausta reilulla pippurilla ja suolalla. Paista pieni koepala ja lisää tarvittaessa mausteita. Muotoile taikinasta 8-12 hampurilaista suurempaa pihviä pellille (kutistuvat uunissa!) ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi. Paista uunissa toisella pellillä pekonit rapeiksi ja paahda ritilällä sämpylänpuolikkaat, paista halutessasi myös tikkuperunoita lisukkeeksi uunissa. Laita muut täyteaineet valmiiksi pöytään. Kun kaikki ainekset on paistettu, kokoa hampurilaiset mieleisiksi. Itse laitoin yhteen hampurilaiseen pihvin, pari juustoa (pihvin molemmin puolin), pekonisiivun, tomaattia, suolakurkkua, kastikkeita ja salaattia. Herkuttele kylmän juoman kera välittömästi.

Oijjoijoi mitä herkkuruokaa! Pihvit olivat todella maukkaita, sipulit toivat niihin kivaa makua. Joskin hieman pääsivät paistumaan liikaa tikkuperunoita odottaessa, että osa mehukkuudesta kerkesi kadota - paksummilla pihveillä tämänkään ei pitäisi olla ongelma. Hakkasi kyllä kaikki grillien hampurilaiset ja osan hampurilaisravintoloidenkin hampurilaisista. Itse pitää kyllä tehdä majoneesi- tai jogurttipohjainen kastike seuraavalla kerralla, että makunautinto olisi vielä enemmän omatekoinen ja sämpylätkin pitäisi paistaa itse, vaikka Pumpkin Jamin hyväksi havaitulla hodarisämpyläohjeella. Muutenkin tämä burgerivirittely kiinnostaa, joten eiköhän tässä kesän aikana vielä kerkeä toistekin kokeilemaan! :)

4 kommenttia:

  1. Itsetehdyt hampparit ovat ihan parasta!

    -Heidi K.
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Meilläkin isännän toiveesta syötiin tässä muutamana päivänä hampurilaisia, sämpylät olivat kaupan. Mutta ei kyllä ole itsetehdyn jauhelihapihvin voittanutta. :)

    VastaaPoista
  3. Hampurilaiset on kyllä hyviä :) Samana päivänä kun julkaisin tämän reseptin, me käytiin kavereiden kanssa lempiravintolassani Kielossa syömässä terassiburgerit. Samoja täytteitä ja niin hyvää!

    VastaaPoista
  4. Siihen vielä itsetekemät sämpylät, niin aijai! Tuolla ohjeella olen itse tehnyt: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/56961/Hampurilais%20s%C3%A4mpyl%C3%A4,%20hampurilainen/?ref=search#mintime=2&maxtime=1000&viewmode=imageblock&sortingmode=relevancy&freetext=hampurilaiss%C3%A4mpyl%C3%A4t&excludetext=&requireimages=false
    Ovat maukkaita myös pakastamisen jälkeen!

    VastaaPoista