![]() |
| Puolukka-kinuskipalat maistuvat herkullisilta, olipa talvi tai kesä. Ne valmistuvat nopeasti ja varsin helposti, sillä täytteeseen käytetään valmista puolukkahilloa. |
Joulu tulla jolkottaa jo kulman takana, mutta reseptin kuva vie ajatukset keskelle kauneinta kesää. Näitä leivoksia leivoin jo toissakesänä, mutta resepti on tälläkin kertaa jäänyt odottamaan julkaisuvuoroaan. Sinänsä uusi innovaatio tämä ei ole, resepti on vuosikymmeniä vanha ja peräisin mummoni reseptiarkistoista. Miellän puolukan ja kinuskin vahvasti talveen sopiviksi mauiksi, joten niinpä joulureseptiksi tämä sopii mainiosti. Jos tarvitset hieman kirpeää, mutta kinuskilla lempeäksi muuntuvaa ja taatusti maukasta jälkiruokaa, niin kokeile tätä. Leivospalat ovat todella helppo ja nopea valmistaa, joten nämä voi tehdä vaikka pienessä kiireessäkin. Miksipä ei kinuskia voisi maustaa vaikka piparkakkumausteella inkiväärin sijaan, jos haluaa korostaa jouluista makua.
12-16 annosta / uunipelti
pohja
6 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte
500 g kiinteää maitorahkaa
2 dl valmista puolukkahilloa
kinuski
3 dl kuohukermaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 rkl voita
½ tl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
koristeeksi puolukoita
Valmista pohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet, siivilöi vaahtokulhoon ja sekoita ne nuolijalla nostellen munasokerivaahdon joukkoon. Levitä taikina leivinpaperoidulle matalalle uunipellille tai tätä aavistuksen pienempään reunalliseen vuokaan ja paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan.
Valmista täyte ja täytä kakkulevy. Sekoita puolukkahillo maitorahkan joukkoon. Puolita kakkulevy keskeltä. Nosta toinen kakkulevy tarjoiluvadille ja levitä täyte päälle. Nosta toinen kakkulevy päälle, paina kevyesti kiinni täytteeseen. Nosta jääkaappiin odottamaan.
Valmista kinuski. Mittaa kattilaan kerma ja sokerit. Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes tippa kinuskia kylmään veteen pudotettuna pysyy kiinteänä pallona. Aikaa kinuskin keittämiseen menee n. 30-40 minuuttia. Sekoita voi ja mausteet kinuskin joukkoon. Kaada kinuski kuumana jääkaapissa olleen kakkulevyn pinnalle, levitä nopeasti koko kakun pinnalle. Leikkaa tasakokoisiksi leivospaloiksi ja koristele jokainen pala muutamalla kokonaisella puolukalla. Jos puolukoita ei ole saatavissa, voit laittaa koristeeksi hyvin pienen nokareen puolukkahilloa.
Nam! Nämä ovat kyllä todella hyviä. Kinuskissa pientä jujua tuo inkivääri, joka raikastaa leivosta vielä entisestään. Jos taas tykkää kirpeämmästä mausta, voisi puolukkahillon korvata puolukkasurvoksella ja lisätä tarpeen mukaan sokeria. Ja todellakin, täytteseen ei tule mitään hyydyttävää ainesta, joten kannattaa valita sitä perinteistä kiinteää rahkaa, eikä niitä nykyisin myynnissä olevia löysiä ja pehmeitä rahkoja. Tarvittaessa käytä liivatetta, jos koostumus epäilyttää. Ihan alkuperäisessä reseptissä leivokset on vielä kostutettu omenamehulla, mutta mie olen jättänyt sen pois, kun muuten näistä tulee liian hajoavia ja pehmoisia. Minusta tämä ei kaipaa ollenkaan kostutusta.
Resepti on julkaistu 10.12.2025 julkaistulla Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti