6.5.2024

Broileritaskut

Broileritaskut ovat sämpylätaikinaleivonnaisia, jotka täytetään mehevällä broileritäytteellä

Tämä broileritaskujen resepti on ollut luotto-ohjeeni jo vuosikausien ajan, olemme tällä leiponeet useilla leivontakursseillakin ja vähän täytettä aina tuunanneet tarpeen mukaan. Jujuna reseptissä on se, että taikina leivotaan pitkäksi levyksi, joka halkaistaan pitkittäin kahdeksi levyksi ja levyjen keskelle tehdään täytteestä suiro, jonka jälkeen reunat käännetään päälle. Taikinakäärö leikataan pieniksi paloiksi ja täyte näkyy aavistuksen verran leikkauspinnoilta. Oikein hauska tarjottava vaikkapa juhlissa tai illanistujaisissa! Ja tästä tulee kerralla paljon tarjottavaa.

n. 30-40 annospalaa

taikina
5 dl vettä tai maitoa
1½ dl ruisrouhetta
2 dl mannaryynejä
75 g tuorehiivaa
11 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
¾ dl siirappia
50 g huoneenlämpöistä voita (tai ½ dl rypsiöljyä)

täyte
n. 130 g tuorejuustoa (valkosipuli / yrtit / paprika-chili)
n. 130 g paprikaa pieninä kuutioina
n. 130 g purjosipulia pieneksi pilkottuna
1 prk ananasmurskaa valutettuna
n. 250 g kypsää broileria, esim. vuolu fajitas
1 tl currya
½ tl chilijauhetta
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa

voiteluun
1 kananmuna

Kaada puolet taikinan vesimäärästä (tai maidosta) kulhoon, lisää mannaryynit ja ruisrouheet ja anna turvota n. 15 minuuttia. Liota hiiva loppuun veteen. Yhdistä kaikki loput aineet manna-ruisrouheseoksen joukkoon. Alusta taikinaksi ja anna taikinan levätä n. 15 minuuttia.

Sekoita täytteen aineet, maistele ja mausta tarvittaessa lisää. Täytteen ainekset kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieneksi silpuksi, silloin lopputulos on onnistunein. Kaulitse taikina 4mm paksuiseksi ja 24cm levyiseksi suorakaiteeksi. Leikkaa pituussuunnassa taikinalevy kahtia. Voitele taikinan alareunat kananmunalla. Levitä täyte nauhaksi keskelle taikinalevyä. Taita ensin ylä- ja sitten alareunat täytteen päälle. Nipistä kiinni ja käännä rulla niin, että liitoskohta jää alle. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi, nosta palat pellille - huomioi, että palat kohoavat, joten älä leikkaa liian leveitä paloja taikinasta. Kohota taskut, voitele kananmunalla, ripottele juustoraastetta päälle ja paista 180-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes taskut ovat kypsyneet ja saaneet kauniin värin. Tarjoile jäähtyneenä. 

Kaikkein hankalinta minulle on niinkin tarkat määreet, kuin 130 g täytettä per laatu. Ihan hyvin voi laittaa 150g, jolloin vaikkapa tuorejuustosta se tekee 3/4 osaa 200 g purkista. Tai pieni paprika, pätkä purjosipulia. Ihan älyttömän isoa määrää täytettä ei kuitenkaan kannata tehdä, koska muuten se ei pysy taskujen sisällä. Tuorejuustona oma suosikki on valkosipuli, mutta muutkin sopivat. Samoin täytteeseen voi käyttää pelkkiä kasviksia, vaihtaa broilerin kalkkunaan, lihaan tai loheen, miksei katkarapuun tai tonnikalaankin. Lisäksi täytteeseen sopisi hyvin myös erilaiset juustot. Jos käyttää vaikka aurajuustoa, niin silloin kannattaa valita maustamaton tuorejuusto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti