11.4.2024

Raesokeririnkilät

Raesokeririnkilät

Raesokeririnkilät ovat kuin minikokoisia viipurinrinkeleitä ulkomuodoltaan. Ne ovat mureita ja hienostuneita pieniä pikkuleipiä, joiden tekeminen vaatii hieman sorminäppäryyttä taikinapötköjen kieputtelussa, mutta vaivannäkö palkitaan ihanalla maulla. Tämä on hyvin vanha resepti mummoni arkstoista, valmiista paistetuista rinkilöistä en löytänytkään edes kuvaa. Mummolan makuja -leivontakurssillakin tällä ohjeella on leivottu aikanaan, joten perinteet elävät reseptien muodossa.

25-30 kappaletta

150 g huoneenlämpöistä voita
¼ dl sokeria
½ dl kuohukermaa
3 2/3 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa

koristeluun raesokeria

Kuumenna kiertoilmauuni 185-asteiseksi (tavallinen uuni 210c). Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa. Kääri taikina kelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Paloittele taikina pieniksi 20g kokoisiksi paloiksi (tulee 25-30 kappaletta). Pyörittele palat pitkiksi pötköiksi. Kiepauta pötköt rinkeleiksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Nosta pikkuleipäpellit hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Kaada raesokeria lautaselle. Voitele pikkuleivät vedellä ja painele pinta raesokeriin. Nosta takaisin pellille. Tee loput pikkuleivät samalla tavalla. Paista raesokeririnkeleitä uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne alkavat saada hieman väriä. Jäähdytä. Säilytä peltirasiassa huoneenlämmössä.

Nam! Kylläpä on kahvihetki astetta juhlavampi, kun voi nauttia kahvin kaverina jonkun omatekoisen pikkuleivän. Nykyään tulee aika harvoin leivottua pikkuleipiä, vaikka ne olisivat niin hyviä myös vierasvarana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti