5.4.2023

Persikka-rahkapiirakka

Irtopohjaisessa piirasvuoassa saa leivottua kauniita piirakoita

Hankin viime keväänä vihdoinkin kauan haaveilemani irtopohjaiset piirasvuoat ja heti kerralla kolmessa eri koossa tai mallissa. Pitkulaisen, pyöreän ja neliön mallisen. Niinpä niillä piti alkaa leipomaan, että saa käsityksen sopivista raaka-ainemääristä kullekin vuoalle. Ensimmäisenä leivoin pitkulaisella piirasvuoalla keväisen persikkapiirakan. Olipa se herkullista!

36 x 10 cm irtopohjaiseen piirakkavuokaan 
10 annosta

taikina
1½ dl vehnäjauhoja (glut. vaaleaa jauhoseosta)
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 dl sokeria
3/4 dl kuohukermaa
25 g voita
1 kananmuna

täyte
200 g vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
5 kpl persikanpuolikasta

koristeluun
tomusokeria

Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Mittaa kerma ja voi mukiin, lämmitä sen verran, että voi sulaa. Anna jäähtyä hetki. Sekoita kananmuna ja kerma-voiseos kuivien aineiden joukkoon isolla lusikalla nopeasti sekoittaen. Älä vatkaa. Suihkauta vuokaan vuokasprayta ja kaada taikina vuokaan.

Valmista täyte. Sekoita pienessä kulhossa rahkan sekaan vispilällä sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada varovasti vuokaan taikinan päälle, varo ettei täyte sekoitu taikinaan. Leikkaa persikanpuolikkaat viipaleiksi tai kuutioi, levitä palat täytteen päälle. 

Paista 175-asteisessa uunissa (kiertoilmalla n. 160c) n. 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt. Mikäli pinta ruskistuu, laita päälle leivinpaperi. Anna jäähtyä, nosta piirakka pois vuoasta ja koristele halutessasi tomusokerilla ennen tarjoilua. 

Nam! Niin ihanaa. Keveältä tuntuva pohja, vaikkakin sen verran tukeva että kärsii siirtää irtopohjavuoasta tarjoiluvadille. Vaniljarahkaa harvemmin käytän valmiina, mutta tässä se oli oikein toimiva ja sai oikaistua ainakin pari piirua reseptissä. Myös vaniljakreemi voisi toimia piirakassa oikein hyvin rahkan tilalla. Minulla oli visio kauniiksi viuhkoiksi leikatuista persikanpuolikkaista piirakan pinnalla, mutta lopulta päädyin tekemään pientä kuutioita, koska en saanut viuhkoja aseteltua nätisti vuokaan. Vinkki: älä leikkaa perille asti rikki viuhkan viipaleita, vaan jätä toisesta päästä kiinni niin muoto ei levahda nostettaessa.

Vinkki: Valmista piiras gluteenittomana käyttämällä vehnäjauhon sijasta gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta. Voit käyttää persikan tilalla myös muita hedelmiä, kuten mangoa, aprikoosia tai ananasta. Piiraan voi paistaa myös tavallisessa piirasvuoassa, mutta upeimmimmillaan se on irtopohjavuoassa paistettuna. Vuokaspray on kätevä apuri keittiössä, mutta perinteinen sipaisu voita toimii aivan yhtä hyvin. Hyvää vuokaa ei tarvitse jauhottaa, jolloin myös lopputulos on hieman siistimpi.

1 kommentti:

  1. Hei! Minulla on Kokkipuodista vuosia sitten ostettu pitkulainen irtopohjavuoka, eikä ollut halpakaan. Tein kerran piiraan, jäi siihen, KOSKA rasva valui uunin pohjalle ja käry sen mukainen. Nyt näyttää siltä, että tuossa sinun ohjeen rasvan määrä on hyvinkin pieni... joten uskallanpa kokeilla uudelleen. t:Camilla

    VastaaPoista