11.2.2023

Pullataikina

Pullataikinasta voi leipoa vaikkapa perinteisiä raesokeripintaisia pikkupullia

Pulla on aina hyvää! Olen ollut aina melko huono tekemään ihan tavallista pyöreää peruspullaa, koska tuntuu, ettei niistä koskaan tule pyöreitä ja nättejä. Liekö mummolan keittiön taikaa mutta tällä kertaa pullista tuli todella nättejä. Pullat päätyivät laskiaispulliksi vadelmahillon ja mantelimassan sekä vaniljakermavaahdon kera. Hyvän pullataikinan salaisuudet ovat mahdollisimman pieni määrä vehnäjauhoja, kunnollinen vaivaus, paljon voita ja suolaa sekä taikinaan ei kannata laittaa kananmunaa. Maalla ollessani teen taikinat aina isoissa, n. 5l, kattiloissa, joissa saan lämmitettyä taikinanesteet liedellä ja kohotettua kannen alla puulieden nurkalla. 

5 dl punaista maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
n. 11-13 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää voita

voiteluun
kananmuna

pinnalle
raesokeria

Mittaa maito kulhoon tai kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon tuorehiiva ja vispaa sekaisin. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Vispaa joukkoon muutama desi vehnäjauhoja ja alusta käsin (tai yleiskoneella) joukkoon lisää vehnäjauhoja. Vaivaa kunnolla ja lisää loppuvaiheessa pehmeä, ei kuitenkaan sulatettu, voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa ja irtoaa kulhon reunoista. Mitä vähemmän jauhoja, sen pehmeämpi pulla. Anna kohota noin tunnin ajan huoneenlämmössä vedottomassa paikassa. 

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo pulliksi. Anna kohota leivinpaperoidulla pellillä puolisen tuntia. Voitele kananmunalla, ripottele päälle raesokeria ja paista 225-asteisessa uunissa n. 10-13 minuuttia tai kunnes pikkupullat ovat kullanruskeita.

Pikkupulla muuntuu myös laskiaispullaksi.
Tässä sisällä vattuhilloa ja kermaa.

Nam! Niin herkullista. Vaivaaminen onnistuu käsinkin melko helposti, mutta kotosalla olen tehnyt usein koneella taikinat. Lisäksi juurimenetelmän käyttäminen kokemukseni mukaan vähentää vaivaamistarvetta. Pikajuuripullien ohje taitaakin puuttua blogista vielä, pitääkin lisätä, kunhan löydän oikeat kuvat. Nämä pullat leivoin jo vuosi sitten talvilomalla, kun olin useamman viikon lomalla vaihtaessani työpaikkaa. Minä täytän laskiaispullani aina hillolla ja kermalla, en välitä mantelimassasta, varsinkin jos se maistuu yhtään karvasmantelille. En välitä lainkaan karvasmantelin mausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti