22.1.2022

Pähkinäbriossileipä

Ihanan tuoksuva ja maukas pähkinäinen briossileipä

Bongasin jostain Maku-lehdestä briossileivän reseptin, joka oli kieputettu rinkeliksi ja täytetty herkullisen kuuloisella yrtti-valkosipulivoilla ja pähkinöillä. Joulukurssini kansalaisopistolla olivat tulossa ja niinpä laitoin oppilaat kokeilemaan leipää. Parin kokeilun perusteella alla oleva leipäresepti on melkoisen toimiva, alkuperäisen reseptin täytteen osuutta ja sen koostumusta on hieman muokattu toimivammaksi. Lisäsin siis täytteeseen öljyä ja yrttejäkin lisää. Lopputuloksena on todella maukas ja aromaattinen, näyttävä sekä juhlavakin leipä, jonka voi mainiosti kääräistä lahjapakettiinkin. Tai sitten nauttia herkkuna ihan kotioloissa tai vaikka keiton kaverina. Todella herkullista!

2 leipää

taikina

2 ½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa (2 tl kuivahiivaa)

1 ½ rkl sokeria

1 tl suolaa

2 kananmunaa

100 g huoneenlämpöistä voita

8 dl vehnäjauhoja


pähkinävoitäyte

200 g cashewpähkinöitä

2 valkosipulinkynttä

5 rkl ruohosipulia hienonnettuna

5 rkl basilikaa hienonnettuna

½ tl suolaa

½ tl sokeria (tai hunajaa)

n. 4 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)

sekä 100 g pähkinäsekoitusta (pistaasi, pekaani, hassel tms)


voiteluun

1 kananmuna


Valmista taikina. Lämmitä matai ito kädenlämpöiseksi ja laita yleiskoneen kulhoon. Lisää murennettu hiiva, sokeri ja suola. Käytä yleiskonetta, kunnes ainekset sekoittuvat. Lisää kananmunat yksitellen, sekoita. Lisää jauhot taikinaan vähitellen koneen käydessä. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Kuutioi huoneenlämpöinen voi ja lisää kuutiot erissä taikinaan- Vaivaa taikinaa vielä 10 minuuttia. Kohota kulhossa liinan alla noin tunti. 


Valmista pähkinävoitäyte. Levitä cashewpähkinät leivinpaperin päälle pellille ja paahda 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia, varo ettet polta pähkinöitä. Jäähdytä. Laita paahdetut pähkinät, kuorittu valkosipulinkynsi, yrtit ja kuivamausteet sekä öljy tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi tahnaksi. Tahnaan voi lisätä öljyä, että siitä saa notkean ja helposti levitettävän massan. 

Rouhi pähkinäsekoitus karkeaksi, mutta pienehköksi rouheeksi veitsellä ja jätä odottamaan.


Vaivaa taikinasta työpöydällä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen, n. 30 x 50 cm, levy. Levitä puolet pähkinävoista levylle ja ripottele päälle puolet pähkinärouheesta. Kääri rullalle.


Kieputa taikina leikkauspinta ylöspäin letiksi

Leikkaa taikinarulla pitkittäin halki mutta jätä toinen pää leikkaamatta halki. Kieputa leikkauspinta ylöspäin palmikoksi ja laita pellille. Voit halutessasi muotoilla palmikoidut leivät myös pyöreiksi rinkeleiksi leivinpaperoidulle pellille. Tee toinen leipä samoin. Kohota valmiita leipiä puolisen tuntia, voitele kananmunalla. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä.


Toinen satsi leipiä

Vinkki: Parhaan makuyhdistelmän mielestäni saa, kun täytteeseen käyttää reilusti kauniin vihreitä pistaasipähkinöitä, hassel- tai pekaanipähkinää ja saksanpähkinää. Kannattaa käyttää niitä pähkinöitä, joista pitää itse. Kannattaa myös varoa, ettei täytteen cashewit pääse tummumaan liikaa, vaan ne saavat vain aavistuksen paahteisuutta uunissa ja sitä kautta makua, mutta eivät väriä. Leipä kannattaa paistaa vain juuri ja juuri kypsäksi, ettei mehevyys kärsi. Halutessaan leivän kypsyyden voi testata lämpömittarilla, kypsä leipä on sisältä 94-98 celsiusta. 


Resepti: Maku-lehti, jota olen muokannut ja se on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani tänään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti