26.4.2016

Majoneesi

Kotitekoinen majoneesi valmistuu hetkessä
Majoneesi on melko harvinainen vieras keittiössäni, mutta kun sitä on tarvis käyttää, teen sen mieluiten itse. Vuosien majoneesinvääntämisen jälkeen tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun sen resepti päätyy blogiini. Kotitekoinen majoneesi on tällä reseptillä erittäin helppo ja nopea valmistaa ja sitä on helppo tuunata eri käyttötarkoituksiin sopivaksi. Tämä resepti ei ole ihan se perinteinen, sillä tässä käytetään kokonainen kananmuna ja tämä surautetaan muutamassa sekunnissa valmiiksi ilman öljytippojen kanssa pelaamista.

1 kananmuna
1-2 rkl sitruunamehua
1-2 tl hyvää sinappia
½ tl suolaa
2-2½ dl rypsi- tai rapsiöljyä

Riko kananmuna korkeaan kapeaan astiaan, kuten sauvasekoittimen omaan kulhoon. Lisää joukkoon oman maun mukaan sinappia ja sitruunamehua, itse laitan niitä melko paljon. Mittaa n. 2 dl öljyä kulhoon. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä sauvasekoitin, nosta sekoitinta varovasti hitaasti ylöspäin, jolloin majoneesi paksunee. Lisää tarvittaessa öljyä, että saat tarpeeksi paksun majoneesin aikaiseksi.

Nam! Kunnon sinapilla ja kunnon lorauksella sitruunamehua perusmajoneesiinkin saa hyvin makua, kuitenkaan makujen liikaa dominoidessa. Majoneesia voi maustaa vaikkapa valkosipulimurskalla, currylla, chilillä, basilikasilpulla, paprikalla, mangolla tai muilla mieleisillä mausteilla ja yrteillä. Yksi kananmuna muuten pystyy ottamaan vastaan n. 2-2½ dl öljyä, joten sen määrä on melko vakio. Liian vähällä öljyllä majoneesi ei paksune tarpeeksi. Oliiviöljyä ei kannata vahvan makunsa takia käyttää majoneesin valmistamiseen (kokemusta on...), mutta sitä voi laittaa pienen tilkan makua tuomaan. Oliiviöljyn kanssa majoneesin rakenne on myös vaarassa erottua hetken seistyään. 

Majoneesi säilyy steriliissä purkissa muutaman viikon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti