26.3.2016

Blinit

Rapeat blinit maistuvat vaikkapa sienisalaatin kanssa
Jo alkuvuodesta, talvisen blinisesongin aikaan, tein elämäni ensimmäiset blinit itse. Olen kyllä syönyt vuosien saatossa usein blinejä ja ollut mukana tekemässä niitä, mutta nyt päädyin vihdoin alusta alkaen tekemään niitä myös omassa keittiössäni. Kuten varmasti blogistani on käynyt ilmi, olen kalalle ja äyriäisille allerginen, joten blinien lisukkeena ei nähdä mätiä tai muutakaan kalaa. Yleensä syön blinini sienisalaatin kanssa, kuten nytkin. Myös smetana, suolakurkku, hunaja ja sipulisilppu kuuluvat asiaan, joskin jälkimmäinen unohtui kattaa pöytään. Ravintolassa usein mädin tilalle saa jotain lihasta tehtyä tahnaa, kuten härkärilletteä. Blinitaikina valmistuu kuin itsestään ja haastavin osuus lieneekin annostella venyvä taikina pannuun. Pannuksi valikoitui paikallisesta realisointiliikkeestä pelastamani vanha pienehkö valurautapannu, jonka isäni käsitteli maalla avotulella minulle käyttövalmiiksi. Oikeaa blinipannua ei siis ole pakko omistaa onnistuakseen! Blinien ihana maku tulee yön yli käymisestä, oluesta ja tattarijauhoista.

n. 10 isoa tai 20 pientä bliniä

blinitaikina
2 dl maitoa
15 g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 ¾ dl vehnäjauhoja
3 dl olutta
½ tl suolaa
2 kananmunaa

paistamiseen
n. 150 g kirkastettua voita

täytteeksi
erilaisia mätejä
reilusti smetanaa
hienonnettua (puna)sipulia
suolakurkkukuutioita
juoksevaa hunajaa
sienisalaattia
poro-, possu-, tai härkätahnaa
pikkelöityjä kasviksia
mustapippuria

Lämmitä maito isossa kulhossa kädenlämpöiseksi (n. 37 astetta) ja liuota joukkoon murennettu hiiva. Sekoita jauhot keskenään ja vatkaa puolet jauhoista maidon joukkoon. Lisää joukkoon myös olut. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön käymään eli hapantumaan yön yli. Taikinajuuri nousee alkuvaiheessa paljon, joten sotkun välttämiseksi on hyvä käyttää isoa leivontakulhoa. 

Seuraavana päivänä taikina valmistetaan loppuun. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset suolan ja loppujen jauhojen kanssa taikinajuureen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele nuolijalla tai kapustalla varovasti taikinan joukkoon, ettei valkuaisvaahdon kuohkeus laske. Tee kirkastettu voi. Sulata voi pienessä kattilassa ja jätä se pöydälle, kunnes vaalea herasakka valuu kattilan pohjalle. Kaada tai kauho kirkas juokseva pinnalla oleva voi pieneen kannuun. Paista blinit miedohkolla lämmöllä valurautapannussa kullanruskeiksi ja rapeiksi, lisää pannulle kääntämisen aikana voita. Taikina on melko tukevaa ja sitkeää, joten kannattaa käyttää taikinan annosteluun isoa soppakauhaa. Voit käyttää paistamiseen myös tavallista paistinpannua tai lettupannua. Käännä blinejä paistamisen aikana muutaman kerran ja varo polttamista niitä. Mikäli käytössäsi ei ole useampia pannuja, pidä blinit lämpimänä uunissa. Asettele paistetut blinit yhteen kerrokseen leivinpaperoidulle uunipellille ja pidä niitä 100 asteisessa uunissa tarjoiluun saakka. 

Valmistele täytteet ennen paistamista. Annostele kuumat blinit lautasille, aseta viereen tai päälle pieniin kekoihin täytteitä. Rouhi pinnalle kevyesti mustapippuria. Ohje on mukaelma K-Ruoka–lehdestä ja ohjeeni on julkaistu myös Heilin ruokasivulla helmikuussa.

Herkullista! Blinit eivät suoranaisesti ole kevyttä ruokaa, sillä paistamiseen saa kulumaan melko reippaasti voita eivätkä täytteetkään välttämättä ole sieltä kevyimmästä päästä. Mutta kerrankos sitä herkutellaan! Blinit ovat tulleet Suomeen itärajan takaa ja ne tunnetaan myös nimellä linnit. Tammi-helmikuussa on näiden lettusten sesonki, johtuen ilmeisesti osittain mädin helposta saatavuudesta. Nykyisin kun kaupat ovat pullollaan raaka-aineita ympäri vuoden, soisi blinien löytyvän pöytään entistä useammin. Seuraavalla kerralla aion kyllä tehdä lisukkeeksi jotain lihaisaa tahnaa vaikkapa pulled porkista tai vastaavasta, sillä blienien seuraan sopii hyvin vahvemmatkin maut.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti