30.11.2015

Kermainen hirvipata

Kermainen hirvipata on syysruokaa parhaimmillaan
Hirvenliha on harvinaista herkkua keittiössäni ja tämän lihakimpaleen ostin Joensuun kauppahallista, Hallin lihasta. Kilohinta oli 40 euroa, mutta se oli ehdottomasti sen arvoista. Hirvenliha on vähärasvaista, mureaa ja helppo valmistaa, joten sitä kokkailisi mieluusti useamminkin. Lisäksi pääsin testaamaan uutta Sarpaneva-pataani, kun tein tätä ruokaa. Investointi kannatti ja pata palvelee sukupolvelta toiselle, kun sitä muistaa huoltaa oikein. Tämäkin melko karmivalta näyttävä pata puhdistui pienellä talouspaperin pyyhkäisyllä, sillä sisäpinta on emaloitu. Toinen patani on puolestaan emaloitu ulkopuolelta ja sen putsaamisesta en suuremmin nauti. Hirvipata on kehitetty muiden lihapatojeni reseptiä mukaillen ja lorautin siihen vielä kermaa tuomaan pehmeyttä. Jos hirveä on käytettävissä pienempi määrä tai ruokailijoita on useampia, niin lihamäärää voi jatkaa vaikkapa karitsalla, possulla tai naudalla. Itse laittaisin nautaa.

4 annosta

Hirvipata
n. 800 g hirvenpaistia
voita paistamiseen
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
vettä
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
3 laakerinlehteä
1 rkl katajanmarjoja
½ rkl kokonaisia maustepippureita
n. 1 dl kuohukermaa
koristeeksi karpaloita

Ota hirvenpaisti huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa liha kuutioiksi ja ruskista kuutiot kahdessa erässä kunnolla kauttaaltaan kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla ja pippurilla. Kumoa paistetut lihat kannelliseen uunipataan. Huuhtele pannusta vedellä maut talteen paistoerien välillä ja kaada neste pataan lihojen päälle. Lisää pataan kuorittu ja isoksi lohkottu sipuli sekä kuoritut valkosipulinkynnet, mausta pata laakerinlehdillä, katajanmarjoilla ja maustepippurilla, lisää tarvittaessa lisää suolaa. Kaada pataan vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta pataa 175-asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Kääntele lihapaloja pari kertaa paistamisen aikana ja lisää tarvittaessa vettä, jos pata uhkaa kuivua liikaa. Lisää pataan varttitunti ennen valmistumista kerma ja sekoita tasaiseksi. Maista, mausta tarvittaessa lisää suolalla. Tarjoile lisukkeena hyvää perunamuussia sekä uunissa paahdettuja punajuuria ja porkkanoita.

Paahdetut punajuuret
1 kg punajuuria
8 valkosipulinkynttä
½ dl rypsiöljyä
½ dl balsamiviinietikkaa
½ rkl kuivattua rosmariinia
½ dl fariinisokeria
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Kuori ja huuhtele punajuuret sekä kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa punajuuret lohkoiksi. Sekoita punajuurten ja valkosipulien joukkoon öljyä, balsamicoa, sokeria ja mausteita. Paahda pellillä tai isossa vuoassa 175-asteisessa uunissa n. 40-60 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Halutessasi voit kiillottaa värin sekoittamalla kypsien punajuurten joukkoon pari nokaretta voita.

Paahdetut porkkanat
500 g porkkanoita
2 rkl rypsiöljyä
½ rkl kuivattua rakuunaa
1 rkl hunajaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Kuori ja huuhtele porkkanat. Leikkaa porkkanat pitkittäin neljään osaan, mikäli porkkanat ovat pitkiä, leikkaa ne vielä puoliksi. Sekoita porkkanoiden joukkoon loput ainekset. Paahda vuoassa 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä. 

Sarpaneva-padassa uunin lämmössä hirvipata kypsyi suussasulavaksi
Tämä vei kyllä kielen mennessään! Olen saanut elämäni aikana syödä usein erilaisia hirvipatoja ja keittoja, muutaman kerran jopa hirvipeijaisissa. Aiemmin kotioloissa hirviruoasta on vastannut isäni ja kieltämättä valmistustapa muistuttaa paljon omaa sävellystäni. Katajanmarjojakin käytin ensimmäistä kertaa, niitä kun tuli ostettua joku aika sitten jostain markkinoilta. Pataruoat ovat ihania ja varsinkin talviaikaan ne ovat näppäriä, kun ne valmistuvat lähestulkoon itsestään. Jää aikaa tehdä kaikkea muuta ja varsinkin leivinuunia käytettäessä pehmeä lämpö leviää koko taloon. Ja kun ruoka alkaa olla loppu tai liemi on löysää, voi lautaselle voidella kunnon siivun ruisleipää ja imeyttää viimeisetkin kastikkeen rippeet leipäpalaseen. Näin meillä muuten syötiin kotona perinteiset jauheliha- ja sianlihakastikkeetkin... Tämäkin resepti on julkaistu Heilin ruokapalstalla.

4 kommenttia:

  1. Hirvi on harvinaista herkkua. Ehkä kerran syksyssä sitä malttaa laittaa. Ihana sunnuntairuoka! Rakuunalla maustettuja porkkanoita, ja fariinisokeria punajuuriin, Nam!

    VastaaPoista
  2. Mie söisin hirveä vaikka päivittäin, jos sitä sattuisi saamaan ja kukkaroon ei koskisi :P Mutta todellakin kunnon sunnuntairuokaa. Saas nähdä, mitä itsenäisyyspäiväksi keksii.

    VastaaPoista
  3. Täähän tuli kuin tilauksesta! :D Mies osti työkaveriltaan hirveä ja taidampa kokeilla tätä siitä :)

    VastaaPoista
  4. Onko katajanmarjat kuinka suuri osa makua? Mistäköhän niitä sais vai pärjääkö ilman? :) -Miia

    VastaaPoista