5.10.2015

Pannukakku

Maailman paras pannukakku on muhkea!
Tajusin viikonloppuna, ettei tätä maailman parhaan pannarin reseptiä löydy "uudesta" blogistani ollenkaan. Löytyy vain Ahvenanmaan pannukakkua ja amerikkalaisia pannukakkuja! Onneksi asiaan sai helposti tehtyä korjausliikkeen, kun jääkaapissa nakotti 2dl maitotörppöjä päiväysuhan alla ja pursotinpussissa oli viikonlopun kakusta jäänyttä kermavaahtoakin. Tämä resepti on ollut käytössä meidän perheessä jo vuosikymmeniä. Äiti on leikannut reseptin nuorena jostain lehdestä ja se on pienessä muovitaskussa äidin luottoreseptien joukossa. Meillä on tehty aina paljon pannaria ja varsinkin silloin, kun maalla on ollut kesäkanoja. Pannariin kun saa upotettua kätevästi niin kananmunat kuin kaikki maitotuotteetkin ja lisukkeena voi tarjota kanssa mitä tahansa sattuu löytämään. Miulle tämä resepti on jäänyt jo mieleen niin hyvin, etten ole tarvinnut kurkkia reseptiä ollenkaan vuosikausiin ja ehkä sen takia se on unohtunut laittaa blogiinkin. Nyt tein ihan vain maidosta tämän, mutta yleensä laitan pannariin kermaviiliä tai rahkaa.

1 pellillinen

3-4 kananmunaa
2½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa (tai osa kermaviiliä/rahkaa)
1 tl suolaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 25 g voita sulatettuna (tai 3 rkl rypsiöljyä)

tarjoiluun
hilloa
marjoja
kermavaahtoa
jäätelöä
sokeria
nutellaa

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kun seos on tasaista, lisää mukaan maitoa tai maitotuotteita vähitellen koko ajan sekoittaen. Lopputuloksena on paakuton taikina. Mausta taikina sokereilla ja suolalla. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Sulata kunnon nokare voita ja lisää se taikinaan tai käytä rypsiöljyä. Kaada taikina syvälle uunipellille, jolla on sulatettua voita tai vuoraa pelti ensin leivinpaperilla ja kaada taikina päälle. Paista pannaria 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin kullanruskean värin. Pannari kohoaa kunnolla ja siihen tulee paljon muhkuroita.

Ihan ykköstä! Mie olen kokeillut elämäni aikana paljon muitakin pannarireseptejä, mutta tämän voittanutta ei ole vielä tullut vastaan. Tykkään tästä siksi, kun pannariin tulee kunnolla muhkuroita ja tämä ei ole sellaista tiivistä lättänää. Reseptissä voi korvata 2 dl maitoa vaikka sillä kermaviilillä tai rahkalla, jos niitä sattuu olemaan ylimääräisenä kaapissa. Olen tainnut joskus laittaa enemmänkin, mutta tuo suhde on kuitenkin se paras, eikä esim. rahkan hapokkuus rupea dominoimaan makua liikaa. Taikinaan voi upottaa mausteita (vanilja, kardemumma, kaneli), hedelmäpaloja tai marjoja, banaani ja päärynä erityisesti ovat makoisia. Kun olin paikallisessa tanssiravintolassa kymmenkunta vuotta sitten töissä, siellä kokit opettivat syömään pannarin voisulan kanssa. Kuulemma perinteinen tapa. Mie laitan voita jo taikinaan ja syön pannarin joko ihan paljaaltaan tai pienen hillonokareen kanssa. Tämä kuvaan päätynyt oli ihan juhlaversio, kun oli tuota kermavaahtoa kaapissa.

4 kommenttia:

  1. Näyttää hyvälle! Mun tyttö just tossa valitti kun en oo varmaan tänä vuonna tehnyt kertaakaan pannaria :D Sulla on kaikkea herkkua täällä blogissa, joskus kuuluinkin vakilukijoihisi! Linkkaan tän sun blogin omaani nyt niin löydän taas toistekkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannari on herkkujen herkku :) Tervetuloa jatkossakin vierailulle! :)

      Poista
  2. Tää on varmasti kanssa hyvää, mutta ehdottomasti maailman parasta on tuo sun ohjeellas tehty ahvenanmaan pannukakku! <3 Se vaan on mun lemppari vuodesta toiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on kyllä näppärä hävikinvähennysresepti, kiva kuulla että on maistunut :)

      Poista