18.9.2015

Paahdettu punajuuri-vuohenjuustosalaatti

Paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa salaattipedillä
Rakastan punajuuria ihan yli kaiken ja joka syksy iskee hirmuinen punajuurihimo. Ja tietysti silloin pitää saada myös vuohenjuustoa. Nyt keksin tehdä näistä salaattia, joka olikin oikein hyvää. Salaatit ja yrtit on omalta parvekkeelta eli kunnon lähiruokaa. Näitä paahdettuja punajuuria voi käyttää mainiosti myös muiden ruokien lisukkeena.

2-4 annosta

1 kg punajuuria
1 kokonaisen valkosipulin kynnet
rypsiöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
iso tuore rosmariininoksa
tummaa siirappia

200 g vuohenjuustoa
suolaviiniheinää
basilikaa
punaista basilikaa
tilkka oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
saksanpähkinöitä
vaaleaa balsamicosiirappia

Kuori sekä huuhtele punajuuret ja lohko ne suupaloiksi vuokaan, lisää mukaan kuoritut kokonaiset valkosipulinkynnet. Sekoita punajuurilohkoihin öljyä, balsamicoa ja makeutta korostavaa siirappia. Mausta hienonnetulla rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Tarkista maku loppuvaiheessa ja lisää tarvittaessa mausteita. Halutessasi voit kiillottaa punajuuret voinokareella. Pidä kuumina tarjoiluun asti.

Pese ja linkoa salaatit sekä yrtit huolellisesti, mausta ne öljytilkalla, suolalla ja pippurilla. Annostele lautasille. Paahda viipaloituihin vuohenjuustoihin kaunis pinta kuumalla kuivalla pannulla, tällä kertaa kokeilin paahtaa ne leivinpaperin päällä. Käännä juustokiekot kerran paahtamisen aikana. Kun leivinpaperi alkaa tummua ja lähes palaa, on vuohenjuustot valmiita. Nostele lautasille paahdettuja punajuuria, vuohenjuustoa ja koristele annokset vielä kokonaisilla saksanpähkinöillä. Tarvittaessa kastikkeeksi voi lorotella vaaleaa balsamicosiirappia, jota itsekin laitoin. Myös marinointiin käytetty balsamico toimii. Tarjoile välittömästi.

I-h-a-n-a-a! Punajuuren mausteinen makeus, vuohenjuuston kermainen suolaisuus ja pähkinöiden rouske yhdistettynä aromikkaisiin vihreisiin on lyömätön. Salaattiin voi lisätä toki muitakin vihanneksia, kuten vaikkapa kirsikkatomaatteja, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Ruokaisuutta voi tuoda pekonilla, mutta sekään ei tällä kertaa ollut mitenkään pakollista. Jos vuohenjuusto ei maistu, niin tilalle sopii hyvin aurajuusto, jota ei tarvitse edes paistaa. Tai feta, kotijuusto tai vastaava. Jos punajuuria jää yli, ne voi nakata seuraavana päivänä vaikka risottoon. Punajuuret hupenevat kyllä reilusti kuorimisen ja paahtamisen aikana. Itse söin ylijäämäpunajuuria ihan sellaisenaan. Itseasiassa teen aina paahdetut punajuuret tuolla tavalla, korkeintaan yrttejä vaihdellen, eikä se ole pettänyt koskaan. Erittäin hyvä lisuke perunan tilalle tai uunijuuresten kaveriksi, varsinkin jos lautasella on paahtopaistia, naudanpihviä tai vastaavaa.

4 kommenttia:

  1. Ihana resepti! <3 Punajuuri ja vuohenjuusto ovat todellakin lyömätön yhdistelmä. Myös aurajuusto ja punajuuri toimivat aika hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tykkään ihan älyttömästi punajuurista ja vuohenjuustosta, aurajuustokin tosiaan toimii. Nytkin on taas punajuuria jääkaapissa odottamassa käyttöä :)

      Poista
  2. Minäkin oon haksahtanut punajuuriin. Käytän niitä vkottain, uunissa paahtaen varsinkin hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri on parasta! Mullakin on taas punajuurisäkki jääkaapissa :)

      Poista