16.9.2014

Helppo lasagne

Yhden kastikkeen lasagne - helppoa ja maistuvaa
Ainakin nuorempana yksi ehdoton bravuurini oli lasagne! Lasagne on comfort foodien ykkönen, loppujen lopuksi nopea ja vaivaton valmistaa, ainakin tällä yhden kastikkeen taktiikalla. Vanhasta arkistoblogistani löytyy useita lasagnen ohjeita, mutta näköjään tavallinen lasagne puuttuu kokonaan - soijasta tehty lasagne täällä sentään on. Kokkailin lasagnea maalla perheelleni, kun vietin siellä yhden viikonlopun kesälomastani syyskuussa. Lasagnen jälkeen tarjoilin tietenkin tiramisua kakun muodossa, eli suorastaan se sunnuntai oli hyvin italialainen. Seuraavan kerran, kun teen lasagnea, olkoon se perinteinen juustokastikkeella toteutettu versio, niin saan ohjeeni esille. En ole hirveästi kehdannut kierrättää vanhoja ohjeita arkistosta tänne uuteen, vaan kokannut ne uudestaan ja viilannut samalla reseptejä sekä koittanut ottaa parempia valokuvia. Muutama kakkuohje tai ihan vanhan blogin viimeisimpiä reseptejä olen tainnut siirtää suoraan tänne nykyiseen. Harmi, sillä vanhassa blogipohjassa oli yli tuhat kirjoitusta ja monta mieleistä reseptiä kuvineen (kuvat eivät enää näy)...

10 annosta

800 g naudan jauhelihaa
3 isoa sipulia
3 yksikyntistä valkosipulia 
1 iso punainen suippopaprika
suolaa
mustapippuria
oreganoa
tuoretta basilikaa
ripaus (fariini)sokeria
4 rkl tomaattipyrettä
härkäfondia (tai lihaliemikuutio)
2x500 g paseerattua tomaattia
4 dl kuohukermaa
300-400 g hyvää juustoraastetta (minulla mozzarella-emmantal ja emmantal)
n. 400 g lasagnelevyjä

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan parissa erässä ja siirrä lihat isoon kattilaan. Hienonna valkosipulit ja sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota ne kattilassa jauhelihojen kanssa. Mausta seos tässä vaiheessa pippurilla, suolalla ja kuivatuilla yrteillä. Kuutioi paprika pieneksi ja kuullota se kattilassa. Lisää joukkoon tomaattipyre ja paseerattu tomaatti (huuhtele purkit pienellä vesitilkalla) ja anna hautua hetken aikaa sellaisenaan. Kaada joukkoon myös fondia sekä kermaa, että saat löysän kastikkeen aikaiseksi. Maista ja viilaa makuja, huomioi että juustosta tulee suolaa ja pastalevyt tarvitsevat makua, joten kastike saa olla vähän tujakkaa. Anna kastikkeen hautua vähintään puoli tuntia hellalla miedolla lämmöllä. Lisää reilusti tuoretta basilikaa, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita tai nestettä. Valuta kerros kastiketta isoon vuokaan (tai kahteen, jos vuoat oli pieniä kuten meillä), ripottele päälle kerros juustoraastetta ja peitä lasagnelevyillä. Tee vuoka/vuoat täyteen samalla tavalla. Päällimmäiseksi tulee kerros kastiketta ja runsaasti juustoraastetta. Paista 150-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia tai kunnes lasagnelevyt ovat kypsiä ja ruoka on saanut kauniin värin. Peitä pinta tarvittaessa foliolla, ettei ruoka pala. Anna ruoan tasaantua hetki pöydällä ja tarjoile raikkaan salaatin lisukkeena.

Herkullista! Lasagne oli maukasta, pehmeää ja maistui koko porukalle. Tykkään että ruoka jää meheväksi, sillä mikään ei ole niin ikävää kuin kovat tai käppyräksi palaneet lasagnelevyt, myös juustoa saa olla reilusti. Käytin täytteessä mozzarella-emmentalia ja päälle tuli pelkkää punaleimaista emmentalia. Lasagnen kastikkeeseen voi käyttää myös vaikkapa porkkanaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa tai ratatouillea sekä siihen voi upottaa viininjämät, juustoista ruokaan käyvät mm. vuohenjuusto, cheddar, fetajuusto, raejuusto ja kaikki leivälle vuoltavat edamista polariin. Ylijäänyt lasagne paistuu seuraavana päivänä herkulliseksi pannulla, kuten makaroonilaatikkokin. Tuossa lisukesalaatissa muuten on leipäjuustoa, ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti