3.6.2014

Valkosuklaamousse-lakkakakku

Juhlava valkosuklaamoussella ja lakkahillolla täytetty ruusukakku
Viime aikoina olen saanut onnekseni leipoa paljon erilaisia täytekakkuja niin perheen omiin juhliin kuin tilauksesta asiakkaillenikin. Samalla omat taitoni karttuvat ja pääsen kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista. Tätä kakkua pidän yhtenä onnistuneimmista kakuistani, kun vertaa lähtökohtiani siihen, etten vielä kolme vuotta sitten saanut tehtyä mitenkään edustuskelpoista täytekakkua. Pursotukset ovat siis parantuneet ja tekniikat hioutuneet, mutta mikäpä uusi ei vaatisi opettelua ja kovaa treeniä. Ruusupursotukseen tutustuin ensimmäistä kertaa kolmisen kuukautta sitten, kun leivoin työkavereilleni vaaleanpunaisen ruusukakun ja nyt äitienpäiväksi leivoin taas uutta kokeillen: ruusupursotuksen alle kätkeytyi suussasulavaa valkosuklaamoussea! Tällaista moussea tein siis ensimmäistä kertaa, mutta en todellakaan viimeistä. Ihan mielettömän hyvää! Suklaamousseen voi käyttää mielensä mukaisesti mitä tahansa suklaata: tummaa, maito- tai valkosuklaata ja se maistuu herkulliselta varmasti myös ihan vaikka pienestä jälkiruokamaljasta nautittuna.

26 cm/3 litran vuokaan

kakkupohja
6 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
vehnäjauhoja
leivinjauhetta

valkosuklaamousse
200 g valkosuklaata (Panda)
2 kananmunaa
½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
n. 1 rkl vettä

täyte
lakkahilloa

kuorrutus
8 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
kultaisia ja valkeita pieniä nonparelleja
50 g valkosuklaata rouhittuna

Mittaa kananmunat yksitellen korkeaan lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja puolet, puolet perunajauhoja ja pari teelusikallista leivinjauhetta. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa tanakaksi, kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kippaa joukkoon siivilän tai jauhosihdin läpi jauhoseos. Nostele jauhoseos varovasti nuolijalla muna-sokerivaahtoon. Voitele ja korppujauhota vuoka, kopauta vuoasta ylimääräiset korppujauhot pois. Kaada taikina juuri ennen paistamista vuokaan ja paista 175 asteessa kullanruskeaksi, noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla keskeltä, jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista vielä hetki. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä hetki, irrota tarvittaessa reunoja vuoasta ja kumoa kakku. Anna jäähtyä.

Tee valkosuklaamousse. Sulata paloiteltu valkosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Lämmitä suklaata kerrallaan noin 10 sekuntia. Jäähdytä. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vispaa kerma napakaksi vaahdoksi pienessä kulhossa. Vispaa kananmunat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi isommassa kulhossa. Yhdistä isossa kulhossa vaahdot ja jäähtynyt valkosuklaa. Kuumenna tilkka vettä ja sulata veteen kuiviksi puristetut liivatteet. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Leikkaa kakku kolmeen osaan isolla leipäveitsellä. Kelmuta pesty vuoka ja laita kansiosa (kumotun kakun päällimmäinen kerros) vuokaan paistopinta alaspäin. Levitä kakkupohjalle kunnon kerros lakkahilloa ja kaada päälle puolet valkosuklaamoussesta. Nosta päälle kakun keskikerros ja täytä samoin. Nosta kanneksi viimeinen kerros kakkulevyä ja kääri vuoka kelmuun. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta sokereilla. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kauttaaltaan kakulle. Laita pursotinpussiin kuusisakarainen tähtitylla (esim. Wilton M1) ja pursota lähellä kakunpintaa pyörylöitä. Aloita pursottaminen kakun alareunasta ja etene ylöspäin. Pursota kakun päälle vain yksi kerros ruusuja. Veistä valkosuklaasta kiekuroita kuorimaveitsellä ja ripottele suklaa kakun keskelle. Ripottele pinnalle vielä hieman sävyyn sopivia nonparelleja. Anna olla jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Tarkempi ohje täytekakun tekemiseen vaihe vaiheelta löydät täältä.

Valkosuklaamousse-lakkakakku
Voi kuinka herkullista kakku olikaan! Tämän kakun perheenikin listasi tekemieni täytekakkujen ykköseksi. Kakku voi kuulostaa makealta, mutta lopputulos oli erittäin tasapainoinen eikä kuitenkaan liian makea. Ja ruusupursotus on yllättävän helppo ja nopea tapa koristella kakut näyttäviksi, seuraavaksi pitänee kokeilla kahdella eri värillä pursotettuja ruusuja tai siten, että värjää toiselle puolelle pursotinpussia tulevan kerman vaikkapa hempeän vaaleanpunaiseksi ja osan jättää valkoiseksi.

Osittain syöty kakku, tästä näkee kauniit kerrokset
Ostin aiemmin keväällä Joensuun Sirkkalassa sijaitsevasta Valion tehtaanmyymälästä meijerin kupeesta 2,5 kilon sankon lakkahilloa. Koska lakkahilloa on melkoisen runsas määrä, voitelin hillolla kaikki kakkupohjien leikkuupinnat, kun normaalisti laitan hilloa vain yhteen kohtaan per täyteväli. Tehtaanmyymälä ei ole meijerialueella, vaan maito-osuuskunnan pitämässä myymälässä ja se on kaikille avoin. Erityisen edulliseksi koin tuon lakkahillon ja laktoosittoman voin, jota ostinkin useita paketteja. Ihanaa saada taas lakkahilloa monen vuoden ei-oon jälkeen!

Käyttämäni suklaa, Pandan valloittava valkoinen
Panda on julkaissut jo aiemmin keväällä Panda leipoo -sivuston, jolta löytyy suklaisia herkkureseptejä ja jolla on käynnissä myös kaikille avoin leivontakilpailu. Leivo Pandan suklaista jotain vaikkapa kevään ja kesän juhliin sopivaa, ota valokuva reseptin kaveriksi ja osallistu kilpailuun. Lisäksi reseptejä pääsee myös äänestämään sivustolla. Parhaiden suklaaleipureiden kesken jaetaan hienoja palkintoja, kuten kMix-yleiskone, keittokirjoja, tuotepalkintoja ja lisäksi luvassa on myös yllätyspalkintoja. Joten kannattaa käydä kurkkaamassa ja osallistua!

***
 Blogirinki
Yhteistyössä Panda suklaa

5 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla heti seuraavaan kakun tarpeeseen! Näyttää ja kuulostaa tosi ihanalle, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Voih,miten herkullisen näköinen kaakku.Tämäpä olisi ollut vallan mainio tarjottava meidän neitien ylppäreissä.Harmi vaan kun enää ei ole tulossa yhtä "arvokkaita"juhlia.

    VastaaPoista
  3. Mutta onneksi kakun voi leipoa aina, ei tarvitse olla suuria juhlia! Täytekakulla voi juhlistaa vaikkapakesää, lomaa ja kohtahan on juhannuskin :)

    VastaaPoista
  4. Hei! Etsin netistä sopivaa täytettä lakkakakkuun, ja eksyin sivuillesi :) tämä kakku kuulostaa, sekä näyttää ihanan herkulliselta! Kysäisen kuitenkin tuosta kakun kostutuksesta, että tuleeko tähän kakkuun sitä ollenkaan, ja jos ei niin riittääkö täyte kostuttamaan sellaiseksi kosteaksi pohjan? Meillä tykätään mieluummin kunnon kosteasta kuin kuivasta kakusta 😊. Lakkahillon teen itse ja siivilöin "kivet" pois. Kiitos jos vielä ehdit ja viitsit vastailla 😊.

    VastaaPoista
  5. Hei! Etsin tyttäreni Hillan ristiäisiin lakkakakun - tietysti - ohjetta, ja tämä reseptisi kuulosti herkullisimmalta. Ristiäisiä vietettiin eilen, ja kakku oli kuin olikin menestys! Edelliseen kommenttiin viitaten kostutin kakun appelsiinimehulla jolloin se oli juuri sopivan kostea. Kiitos hyvästä reseptistä!

    VastaaPoista