23.2.2013

Pikantin tomaattinen jauhelihakastike

Tomaattinen ja yrttinen jauhelihakastike

Joku aika sitten kokkailin kunnon tomaattista kastiketta, jossa oli myös puskallinen basilikaa. Ihanan makuista, voimakasta ja monivivahteista. Päälle raastoin vielä rahtusen parmesaania, joten makunautinto oli taattu. Samaisella reseptillä osallistuin Heinzin järjestämään jauhelihakastikekilpailuun, joten kastikkeessa käytetty chilisoossi on sitä kautta saatua, samoin sipuli ja valkosipuli.

4 annosta

250 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
5 cm punaista chiliä
2 dl punaviiniä
400 g säilöttyjä kirsikkatomaatteja liemineen (Mutti)
½ dl vettä säilykepurkin huuhtomiseen
1½ dl chili saucea (Heinz)
½ rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 puntti tuoretta basilikaa
400 g tagliatellea tai muuta pastaa

Kuori ja hienonna sipuli sekä pieni pätkä chiliä. Kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä raasteeksi, raasta myös kuoritut valkosipulinkynnet pienellä raastinterällä. Paista jauheliha omassa rasvassaan ruskeaksi ja lisää pannulle sipuli. Kun sipuli on saanut hieman väriä, lisää pannulle porkkanaraaste. Anna muhia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää raastettu valkosipuli ja anna kiehahtaa. Kaada pannulle punaviini (voit halutessasi korvata punaviinin hyvällä lihaliemellä) ja keitä kastiketta, kunnes kaikki punaviini on haihtunut. Lisää joukkoon kirsikkatomaattisäilyke ja huuhtele purkki pienellä vesitilkalla, lisää joukkoon chili saucea ja sokeria. Pyöräytä kastikkeeseen muutama kierros suolaa ja pippuria sekä kunnon tujaus timjamia. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä vähintään tunti, sekoittele välillä. Älä anna kastikkeen kiehua pohjaan, lisää tarvittaessa pieni tilkka nestettä. Kastikkeen on tarkoitus olla melko tiivistä koostumukseltaan. Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Keitä pasta al denteksi reilulla suolalla maustetussa vedessä. Kaada pasta lävikköön ja ravistele kuivaksi. Hienonna basilika hienoksi silpuksi (säästä muutama lehti koristeluun) ja sekoita yrttisilppu kastikkeen joukkoon. Annostele pastaa ja muhevaa jauhelihakastiketta lautasille. Koristele annokset basilikan lehdillä ja tarjoile välittömästi.

Herkullista! Kastikkeessa oli intensiivisen tomaattinen ja yrttinen maku ja kerrankin tekemäni jauhelihakastike ei sisältänyt mitään kermoja, tuorejuustoja tai vastaavia. Jos kastike tuntuu kuitenkin liian tuhdilta, voi makua lieventää lisäämällä vaikkapa kuohukermaa joukkoon. Punaviinit olen tottunut pakastamaan ja lisäilemään kastikkeisiin jääpaloina, tosin punkku ei ihan hirveän hyvin jäädy - kannattaa suojata punkkujääpalapussit kunnolla tai lopputuloksena voi olla punaviinihileillä vuorattu pakastin...

4 kommenttia:

  1. Hei!
    Meillä on parhaillaan käynnissä Kananmuna-reseptikisa. Viimeinen osallistumispäivä on maanantaina 3.3. Olisi hienoa, jos ehtisit kisaan mukaan! :)

    Lisätietoa täältä: http://karppisiskot.wordpress.com/2013/02/10/nyt-alkaa-kiekun-kananmuna-reseptikisa/

    VastaaPoista
  2. Nam mikä ohje! Kunnon jauhelihakastiketta ei voita mikään! :)

    VastaaPoista
  3. Poikkean asian vierestä, katseeni osui tuohon astiaan, mikähän on kipon oikea käyttötarkoitus?!?
    Se on ihana, itselläni komeilee kaapissa aivan samanmoinen:)
    -Skeit-

    VastaaPoista
  4. Skeit,

    miun mielestä tuo pannu on ihan paistinpannu. Ilmeisesti tommosia on käytetty ihan ravintolakeittiöissä. Itse ostin tuon kirpparilta lähinnä kuvausastiaksi, en ole paistanut itse sillä mitään. Joku taisi nimittää sitä baltiksi tms, jos oikein muistelen? Tietääkö joku lukijani tarkemmin? :)

    VastaaPoista