28.11.2012

Kukkakaaligratiini

Mehevä kukkakaaligratiini
Kukkakaaligratiini on ollut miulle aina suurta herkkua, mutta yllättävän harvoin sitä muistaa itse kokata. Syksyllä kuitenkin valmistin perinteistä gratiinia, kun kukkakaalin kerrankin muistin ostaa - olivathan ne myös söpön pieniä ja edullisiakin. Gratiiniin kaveriksi kokkailin ruskeata jauhelihakastiketta, oikeita nostalgiatuokioita keittiössä siis! Lukio- ja yläasteajoilta kaipaan muuten edelleen sitä ihanaa kukkisgratiinia, samoin italianpataa, omenaista broilerikastiketta ja Italia-teemaviikolla ollutta tomaattikeittoa... Onko teille jäänyt jotain makumuistoa kouluajoilta? Miulla ei negatiivisia muistoja kouluruoasta ole kuin jauhemaksapihvien suhteen, jo pelkkä niiden tuoksu sai etomaan. Muuten tykkäsin kouluruoasta ja se oli hyvää, varsinkin nyt aikuisena opiskellessa ammattiopiston keittiön tarjoomuksia osasi arvostaa ihan eri tavalla, kuin yläasteikäisenä teininä... Mutta se ohje, olkaa hyvä:

1 pienehkö kukkakaali
nokare voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
150 g emmental-raastetta

Paloittele kukkakaali pienempiin nuppuihin ja keitä suolalla maustetussa vesitilkassa melkein kypsäksi. Valuta kukinnot ja laita ne uunivuokaan. Sulata pienessä kasarissa nokare voita ja pyörittele siinä vehnäjauhoja hetki, älä ruskista. Lisää maito ja vispaa kastike tasaiseksi, keitä 5-10 minuuttia eli kunnes kastike on paksuuntunut ja kypsynyt, maistettaessa kastike ei maistu vehnäjauhoille. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon juustoraaste ja anna sen sulaa. Kaada valmis kuorruteseos vuokaan kukkakaalien päälle ja paista 225 asteisessa uunissa (grillivastuksella) kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoile vaikkapa liharuoan lisukkeena tai ihan sellaisenaan. 

Ihanaa! Pehmeää ja herkullista, maistuu vaikka ruisleivän päällä tai jauhelihakastikkeen lisukkeena. Mie pidän gratiinikastikkeesta, mutta sitä ei kuitenkaan saa olla liikaa, että gratinoitavat aineksetkin maistuvat. Tällä ohjeella tulee juuri passeli, ruoka ei huku soossiin ja kellu siinä, mutta kuitenkin on tarpeeksi päällystämään koko kukkakaalimäärä. Juustona kannattaa käyttää maukasta juustoa, ei edamia ja mikseipä mukaan voisi laittaa vaikka aurajuustoa tai vuohenjuustoa. Sama kuorrute käy kaikkiin gratinoitaviin ruokiin ja isompaa annosta valmistettaessa tai runsaasta gratiinikastikkeesta pitävät voivat tuplata ohjeen. 

6 kommenttia:

  1. Aiajijaiii! Alko himottaa nyt tämä kukkakaaligratiini, nam! Miusta kans yks koulun lemppariruuista oli tuo gratiini. Voi että, sitä lämmöllä muistellen. Samoin lasagne ja makaronilaatikko oli herkkua :)

    VastaaPoista
  2. Joo unohdinkin koulun lasagnen kokonaan! Makaronilaatikko oli hyvää, sain hylana erilaista laatikkoa kuin muut ja siitäpä sitten jäi se, että en koskaan tee itsekään munamaitoon :) Hitsi kun tietäis, miten se koulun kukkisgratiini oli tehty!

    VastaaPoista
  3. Mun lemppari oli jostain syystä kalapuikot. Ja sitten sellanen tonnikalalasagnette :)

    VastaaPoista
  4. Ah! Se Lyskan kukkakaaligratiini! <3 Näinköhän sitä sinun innostamana sais itse joskus aikaseks tehtyä. Tosin mie haluisin tietää miten se on tehty, koska niin hyvää en ole muualla syönyt!

    VastaaPoista
  5. Se Lyskan kukkakaaligratiini oli kyllä parasta, mutta sen valmistustapa on miulle edelleen mysteeri. Onneks tää oma versio kukkisgratiinista on kans maukas :)

    VastaaPoista
  6. Pitäskö siun kydä konsultoimassa niitä keittiön tätejä siellä!? :)

    VastaaPoista