16.3.2024

Yrtti-valkosipulimarinoitu lampaan ulkofile, aurajuustoperunoita ja parsaa

Pääsiäisateria voi näyttää vaikkapa tältä. Pannulla paistettua marinoitua lampaan ulkofilettä, appelsiinivoinappi, höyrytettyä parsaa ja aurajuustoperunaa. Kastikkeena paistolientä ja appelsiinivoita.

Vuoden juhlista pääsiäinen on kaikkein paras. Silloin saa hieman irrotella enemmän keittiössä, eikä ole niin kiveen hakattua menua, kuten vaikkapa jouluna. Pääasia, että pöydästä löytyy karitsaa tai lammasta jossain muodossa. Lapsuudenkodissani meillä oli aina pääsiäisenä lampaanpaisti tai viulu, kahvikastiketta, minttuhyytelöä ja valkosipulikermaperunaa sekä salaatteja. Kun olen muutaman pääsiäisen viettänyt syystä tai toisesta yksin, olen yleensä syönyt karitsan tai lampaan filettä. Vuoden 2023 pääsiäisannos on tässä, tyylikkäästi vuosi myöhemmin julkaistuna. Ostin Lidlistä valmiiksi marinoidun lampaanfilepaketin ja se olikin oikein oiva tuote. Voisi marinadin tehdä itsekin, kuten usein teenkin, mutta välillä on myös ihan luvallista oikoa. Omatekoiseen marinadiin laitan usein vain rypsiöljyä, paljon valkosipulia murskattuna, tuoretta timjamia, rosmariinia ja minttua sekä reilusti suolaa ja pippuria. Fileet marinadiin päiväksi tai pariksi välillä käännellen.

2 annosta

1 pkt (350 g) yrtti-valkosipulimarinoitua lampaan ulkofilettä (Lidl)
öljyä ja voita paistamiseen

1 ptt tuoretta vihreää parsaa
appelsiinivoita viimeistelyyn
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Aloita valmistamalla aurajuustokermaperunat oheisen ohjeen mukaan, pari tuntia ennen ruokailua. Jatka muiden osien valmistamista noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, ota liha ajoissa lämpenemään.

Ota lampaanfileet vähintään puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuumenna pannu kuumaksi, lorauta pannulle öljyä ja reilu nokare voita. Suolaa ja pippuroi fileet tarvittaessa. Paista fileitä pari minuuttia per puoli ja nosta lautaselle vetäytymään. Älä laita päälle foliota, ettei fileet kypsy liikaa. Lampaan/karitsan fileet on parasta mediumina, joten älä paista liikaa. Sisäfileet tulee jopa minuutissa per puoli.

Valmista parsa. Taivuta parsaa leikatusta päästä, että kuiva ja puumainen pääty napsahtaa poikki. Siisti parsojen päät leikkaamalla. Höyrytä parsa al denteksi eli muutaman minuutin ajan, voit myös keittää parsat. Nosta parsat pois höyrystä tai valuta vesi pois. Lisää kattilaan reilu nokare appelsiinivoita ja mausta pippurilla sekä suolalla, pyörittele mausteet ja voi parsojen pinnalle.

Kokoa annokset. Annostele lautaselle kauhallinen aurajuustokermaperunoita ja nosta viereen muutama varsi parsaa. Viipaloi lampaanfile ja nosta päällimmäiseksi. Lorauta lautaselle kastikkeeksi parsoista valunutta voilientä. Leikkaa tai pyöräytä appelsiinivoista maustevoinappi karitsan pinnalle. Viimeistele vaikkapa timjamilla tai basilikalla. Tarjoile annokset välittömästi.

Herkkua! Tällä annoksella, jos millä, kelpaa juhlistaa pääsiäistä. Sitruuna sopii mainosti raikastamaan kokonaisuutta ja maustevoi ajaa hyvin kastikkeen virkaa annoksessa. Sen kanssa ei siis kannata nuukailla. Tänään juhlin myös omaa 38-vuotissynttäriäni, joten julkaisuvuoron sai senkin kunniaksi hieman fiinimpi resepti. Cebicin keittiö viettää tänä vuonna 18-vuotissynttäreitään kesällä, joten senkin ansiosta on aihetta juhlaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti