18.3.2024

Vadelma-timjamipiirakka

Vaniljavanukkaalla täytetty näyttävä piiras maistuu timjamilta ja vadelmilta

Ostin aikoinaan Prisman asiakasomistajapäiviltä alennuksesta Heirolin vuokia, joita olin jo kauan aikaa haaveillut. Niinpä mukaan tarttui tämä neliönmallinen irtopohjainen piirasvuoka sekä pitkulainen piirasvuoka, samoin irtopohjalla sekin. Koska uudet vuoat piti saada heti käyttöön, leivoin ensimmäisenä neliövuokaani tätä upeaa vadelma-timjamipiirakkaa. Sama resepti päätyi sitten samaisen kevään piirakkakurssille käyttöön kurssilaisten kokeiltavaksi. Resepti on pyörinyt blogin julkaisemattomien resepteissä, ehkä odottaen inspiraatiota julkaista tai julkaista se myös Karjalan Heilin ruokapalstallani, mutta asia on aina jäänyt odottamaan. Nyt lähes pari vuotta myöhemmin lienee aika julkaista resepti edes blogissa, ettei ihan vaivu unholaan. Vähän on mutkikkaampi tehdä, mutta vaivannäkö on kaiken sen arvoista. Lopputulos on upea!

8 annosta / 23x23 cm irtopohjainen neliöpiirasvuoka

taikina
225 g vehnäjauhoja
50 g tomusokeria
120 g kylmää voita pieninä kuutioina
1 iso munankeltuainen
1-2 rkl vettä tarvittaessa

täyte
2 isoa kananmunaa
3 isoa munankeltuaista
100 g sokeria
1 vaniljatangon siemenet
2 tl maissitärkkelystä
3 dl kuohukermaa
n. 6 tuoretta timjaminoksaa
150-200 g tuoreita vadelmia

koristeeksi
n. 50 g tuoreita vadelmia
tuoreita timjaminoksia

Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri keskikokoisessa kulhossa. Sekoita voi taikinanyppijällä seoksen joukkoon. Jatka sekoittamista, kunnes seos on murumaista. Lisää munankeltuainen ja vaivaa kevyesti, kunnes ainekset ovat sekoittuneet kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa sen verran vettä, että taikinasta tulee tasainen. Painele taikina levyksi kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Voitele 23-senttinen irtopohjavuoka (aaltokuvioinen piirakkavuoka irrotettavalla pohjalla paras).

Avaa taikina kelmusta jauhotetulle pöydälle. Kaulitse taikinaa, kunnes se on 5 cm vuokaa suurempi. Kääri taikina kevyesti kaulimen ympärille ja nosta vuokaan tai painele taikina suoraan vuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille n. 3-5 mm paksuiseksi levyksi. Nipistä taikinan reunat vuoan reunojen yläpuolelle kauniisti (irtopohjavuoassa ei tätä tarvitse tehdä, aja kaulimella taikina poikki reunoja myöten). Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Esilämmitä uuni 200-asteiseksi (kiertoilmalla 180c), vuoraa piirakan pohja leivinpaperilla ja laita painoksi esim. kuivia herneitä tai paistokuulia. Paista 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois, jatka paistamista, kunnes taikina on kuivaa ja vaaleanruskeaa (n. 5-10 minuuttia). Tai voit vuorata reunat foliosuikaleilla reunan valumisen estämiseksi, paista 15 minuuttia. Ota taikinapohja pois uunista. Anna taikinan jäähtyä, kun valmistat täytteen. Laita uuni 150 asteeseen ja leivinpelti uuniin. HUOM! Uskalla paistaa pohjaa riittävästi, ettei tule kuuluisa "soggy bottom"!

Valmista täyte. Sekoita nopeasti vispaamista välttäen kananmunat, munankeltuaiset, sokeri, vaniljatangon raaputetut siemenet ja maissitärkkelys kulhossa. Kuumenna kuohukerma muutaman timjaminoksan kanssa lähes kiehuvaksi ja siivilöi se sitten kananmunaseoksen päälle ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, liian nopeasti lisätty kuuma kerma voi tehdä täytteestä munakokkelia. Sekoita seos vaniljakastikkeeksi. Siivilöi kastike taikinapohjan päälle, valuta seos mahdollisimman läheltä pohjaa, ettei se tee reikiä. Ripottele tai asettele vadelmat kastikkeen päälle tasaisesti. Voit tohottaa pinnalta pois mahdolliset ilmakuplat tai tökkiä ne rikki hammastikulla. Paista torttua, kunnes se on juuri ja juuri hyytynyt (n. 25-30 minuuttia). 

Anna piirakan jäähtyä hieman ja ota se sitten pois vuoasta tarjoiluvadille. Koristele piirakan pinta lopuilla timjaminoksilla sekä muutamalla tuoreella vadelmalla. Tarjoile piirakka lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Säilytä piirakka jääkaapissa.

Vinkki: Kuumenna pinta nopeasti toholla, jolloin pienet kuplat katoavat ennen paistamista. Alkuperäinen resepti lienee jostain kirjasta, jonka nimeä mullakaan ei ole tallessa. Olen tehnyt alkuperäiseen muutoksia, esimerkiksi kasvattanut timjamin määrää. Kannattaa paistaa pohjaa reilusti, muuten se vettyy täytteen ansiosta. Samoin vadelmat kannattaa asetella nätisti piirakalle tasaisesti, sillä ne jäävät varmasti hieman näkyviin, kuten kuuluukin.

Tämä piirakka on näyttävä, juhlava ja makukin on upea. Hieman työläs tehdä, mutta lopputulos on todella palkitseva. Jalallisella kakkuvadilla tämä pääsee oikeuksiinsa. Vadelma-timjamipiirakan voisi hyvin tarjota pääsiäispöydässä, juhlissa tai muussa tilaisuudessa. Seurana maistuisi lasillinen hyvää proseccoa. Harmi kun en äkkiseltään löytänyt enempää kuvia tästä, toivottavasti tuo yksi riittää avuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti