24.3.2024

Gluteeniton ja hiivaton pähkinäleipä

Kuva ei anna oikeutta tälle ihanalle gluteenittomalle ja hiivattomalle leivälle

Tämä resepti on käytössä minulla etenkin joulun seutuun, kun haluan jotain helppoa ja hyvää leipää syötäväksi juustojen ja hillojen kanssa. Tai ihan vain herkutella hyvällä leivällä. Resepti on saatu alunperin Martoilta, jollain ehkä joulukurssilla jo lähemmäs 10 vuotta sitten. 

1 kpl / 1,5l leipävuoka

5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl cashewpähkinöitä
½ dl hasselpähkinöitä
1 tl kuminan siemeniä
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 ½ tl suolaa
4 dl omenamehua
1 ½ dl tummaa siirappia

Hienonna pähkinät ja murskaa morttelissa kuminansiemenet. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Sekoita joukkoon omenamehu ja siirappi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Voitele 1,5 l leipävuoka voilla ja kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa (kiertoilmalla 160c) n. 45 minuuttia tai kunnes leipä on kypsää ja saanut kauniin värin. Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sen jälkeen, jäähdytä kunnolla ennen leikkaamista.

Nam! Tämä on yksi parhaista gluteenittomista leivistä, mitä olen vuosien varrella tehnyt tai syönytkään. Todella hyvä maku ja makuahan saa muutettua vaihtelemalla eri pähkinöitä ja makuaineita. Mie pidän kuminasta, mutta kaikki eivät siitä välitä. Kuminan voi vaihtaa fenkoliin tai jättää vaikka kokonaan pois. Ananasmehu tai muu vaalea mehu käy hyvin omppumehun tilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti