10.4.2024

Paistettu fetajuustokakku


Paistettu suolainen juustokakku pitää sisällään mm. fetaa ja ricottaa.

Tämä keväinen ja maukas piirakka on jo pidemmän aikaa ollut omassa reseptiarkistossani, reseptin alkuperäkään ei ole enää muistissa. Rapean keksipohjan päälle tehdään vaaleista maukkaista juustoista herkullinen täyte, mutta reseptin juju ovat vienosti mausteiset puolikuivatut tomaatit sekä pinnalle ripoteltava basilika, jotka nostavat piirakan uudelle tasolle. Joskus yksinkertaiset asiat ovat niitä parhaimpia ja niin tälläkin kertaa. Piirakan pystyy valmistamaan laktoosittomana, sillä kaikkia juustoja on saatavilla laktoosittomana. Pohjan voi tehdä halutessaan gluteenittomana. Tämä piiras on takuuvarma hitti ja voisipa sitä tehdä vaikka kevään juhliinkin. Ihan parasta!

12 annosta / 22-24 cm irtopohjavuoka

pohja
200 g (glut.) digestivekeksejä
125 g voita

täyte
200 g fetajuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g ricottajuustoa
4 kananmunaa
3 rkl (lehti)persiljaa hienonnettuna
1 kevätsipulinvarsi hienonnettuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
¼ tl chilihiutaleita

puolikuivatut tomaatit
250 g terttuminiluumutomaatteja tms. minitomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

lisäksi
½ rku tuoretta basilikaa

Valmista puolikuivatut tomaatit. Levitä tomaatit leivinpaperoidulle pellille, lisää öljy ja mausteet. Kuivata 100-asteisessa uunissa n. 2-3 tuntia, kunnes ne ovat pinnalta kuivaneet mutta sisältä meheviä. Jätä odottamaan.

Valmista pohja. Hienonna keksit ja lisää sulatettu voi, sekoita tasaiseksi. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Valmista täyte. Hienonna feta kulhossa haarukalla. Sekoita joukkoon juustot ja kananmunat, sekoita tasaiseksi ja lisää persiljasilppu, hienonnettu kevätsipulinvarsi sekä mausteet, sekoita ja tarkista maku, mausta tarvittaessa lisää. Kaada seos kovettuneen keksipohjan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä. Siirrä piiras vuoasta tarjoiluvadille ja koristele puolikuivatuilla tomaateilla sekä basilikalla.

Niin hyvää! Fetajuusto toimii kyllä hyvin paistettavissa juustokakuissa. Tämä piiras on maultaan hyvin pehmeä ja tosiaan hauskan vivahteen tuovat tomaatit. Halutessaan tomaateille voi pirskottaa uunin jälkeen vielä hieman punaviinietikkaa, jolloin niiden hapokkuus korostuu. Toinen kokeilemisen arvoinen suolainen juustokakku on jo vuosien takainen parmesaanijuustokakku.

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani 10.4.2024 ja reseptillä ovat päässeet leipomaan myös kevään 2023 leivontakurssilaiseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti