28.4.2024

Leikkelekakku

Suolainen leikkelekakku sisältää makuaineina mm. kinkkua, aurajuustoa ja paprikaa

Tämä vanha resepti on alunperin Snellmannin tuotantoa, ehkä 1990-luvulta ja olen sitä varioinut vuosien saatossa. Olen tällä reseptillä leiponut jo lapsuudessani ja joitain vuosia sitten löysin tuon käsinkirjoitetun reseptin omista arkistoistani, joten pitihän se muuttaa myös sähköiseen muotoon. Reseptillä on tullut sen jälkeen leivottua useamman kerran, oheinen kuva on viime kesältä, kun leivoin leikkelekakkua lomaillessani maalla. Myös kahvikakkukurssilaiseni pääsivät leipomaan makeiden kakkujen lisäksi suolaisia kahvikakkuja tänä keväänä ja nämä olivat myös heidän keskuudessaan tykättyjä reseptejä. Kannattaa kokeilla!

12 annosta

¾ dl perunasosejauhetta (2 dl valmista muussia)
1 ½ dl maitoa (ei lisätä, jos valmis muussi)
4 kananmunaa
100 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 dl paprikakuutioita (n. ½ paprika)
200 g ylikypsää saunapalvikinkkua/savukalkkunaa
½ kolmio aurajuustoa
1/3 ptt tuoretta ruohosipulia silputtuna
vuokaan voita ja korppujauhoja

Lämmitä 1 ½ dl maitoa mikrossa kuumaksi isossa kulhossa ja sekoita perunasosejauhe maidon joukkoon. Anna muussin jäähtyä ja sekoita joukkoon kananmunat, sulatettu ja jäähtynyt voisula ja 1 dl maitoa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi, kuutioi myös saunapalvi tai savukalkkuna ja murusta aurajuusto sekä hienonna ruohosipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kuivat aineet sekä muut täytteen ainekset taikinan joukkoon. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Lusikoi taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa (kiertoilma 150-160c) uunissa n. 1 tunti. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Tarjoile jäähtyneenä. Säilytä leikkelekakku jääkaapissa.

Yllättävää ja herkullista! Kahvikakkuvuoassa paistettuna kakku todellakin hämää syöjäänsä, leikkauspinta paljastaa, ettei kyseessä olekaan tavallinen tiikerikakku vaan ihan jotain muuta. Perunamuusijauheen tai valmiin muussin ansiosta kakku on myös kuohkean pehmeä. Mie tykkään käyttää saunapalvikinkkua ja sitä usein onkin kaapissani. Juustoksi sopii kaikki maukkaat juustot, kuten feta, aura, cheddar tai vaikka mustaleima-emmental. Myös erilaiset tuoreyrtit sopivat kakun täytteeksi hyvin ja toisaalta ne tuovat myös mukavaa väripilkkua. Ihan hirveästi ei kannata oheisia määriä ylittää, ettei kakusta tule liian raskas, jolloin se ei jaksa kypsyä sisältä. Muutoin makuaineiksi voi valita kaikkea sitä, mistä itse pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti