17.4.2024

Sitruuna-rahkadonitsit uunissa

Uunissa paistetuissa donitseissa maistuu sitruuna ja rahka

Koska keittiössä touhuaminen on pitkälti myös välineurheilua, niinpä tästäkin taloudesta löytyy sekä donitsipelti uunissa paistettaville donitseille että sähköinen donitsirauta pikaversioita varten. Molempia tulee kyllä käytettyä, että eivät ole turhakkeita, mutta useamminkin voisi käyttää erilaisiin juttuihin. Kohta on taas vappu ja niinpä on sopiva hetki jakaa viime vuonna kehittelemäni resepti uunissa paistettaville sitruunalle ja rahkalle maistuville donitseille.

12 kappaletta

taikina
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g voita sulatettuna
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maitorahaa
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu

kuorrutus
4 dl tomusokeria
n. 3 rkl sitruunamehua
keltaisia koristeströsseleitä

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sulata voi isossa leivontakulhossa ja sekoita sen joukkoon sokeri, kananmunat ja maitorahka isolla lusikalla sekoittaen. Pese sitruuna, raasta kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Sekoita kuoriraaste ja mehu taikinan joukkoon, lisää samalla myös keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pyöräytä taikina nopeasti sekaisin isolla lusikalla, älä vatkaa ettei taikina sitkisty. Lusikoi taikina pursotinpussiin. Voitele donitsipellin kolot öljyllä tai sulalla voilla tai käytä vuokasprayta. Pursota taikina tasaisesti donitsipellin koloihin. Paista kiertoilmalla 180-asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes donitsit ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetki ja kumoa pois donitsipellistä, jäähdytä kokonaan.

Valmista kuorrute. Mittaa tomusokeri muro- tai pastakulhoon ja lisää vähitellen mehua, että saat aikaan tanakan, mutta vielä levittyvän kuorrutteen. Dippaa pyöreät tasaiset pohjat donitseista reilusti kuorrutteen joukkoon ja valuta ylimääräinen kuorrute pois. Ripottele pinnalle välittömästi koristerakeita. Anna kuorrutteen jähmettyä. Tarjoile. Donitsit säilyvät pari päivää huoneenlämmössä, jääkaapissa pidempään.

Sitruuna-rahkadonitsit sisältä

Olipas ne herkkua! Sitruuna maistuu sopivan vahvasti, rahka tuo mukavaa happamuutta taikinaan. Ehkä pieni ripaus kardemummaakin olisi sopinut taikinaan, mutta ei kaikkea ekalla kerralla. Sitruunakuorrute tuo vielä mukavaa kirpakkuutta lisää, lopputuloskin on huomattavasti näyttävämpi kuorrutettuna. Kannattaa kokeilla myös kinuskia tai muita kuorrutteita donitseille. Nam. Donitsit ovat melko pieniä, joten parasta olisi, että koko satsi syödään lähes siltä istumalta. Pakastaa näitä ei kannata, kuten ei muitakaan leivinjauhe-pikaleivonnaisia. Vaan nopeastikos näitä tekee mielihalun tai yllätysvieraiden yllättäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti