19.9.2015

Punaherukkajuustokakku

Herkän vaaleanpunainen punaherukkajuustokakku
Maalla mummolan punaherukkapensaat tuottivat tänä vuonna hyvän sadon ja niinpä leivoin niistä vaikka mitä ja kerkesin veivata muutaman mehumaijallisen höyrymehuakin talven varalle. Netissä on tänä kesänä kohistu punaherukka-valkosuklaajuustokakusta, mutta minä ajattelin pysyä tyylilleni uskollisena ja tehdä yksinkertaisemman version pelkästä punaherukasta. Kakusta tuli varmasti paras tekemäni juustokakku ikinä, se oli hyvä maultaan ja ihan uskomaton rakenteeltaan. Unelmanpehmeä ja juuri sopivan kiinteä, kuin pala pumpulipilveä. Myös perhe totesi tämän olevan paras hyydykekakkuni, joten en ole mielipiteeni kanssa onneksi yksin. Makua enemmän olen tyytyväinen kuitenkin tuohon juustokakun reunaan. On sen verran useasti jäänyt keksit kiinni vuokaan, pohja revennyt tai muuta vastaavaa. Nyt päätin selättää vuokapetoni ja voitelin kylmällä voilla vuoan kunnolla. Sen jälkeen hölväsin reunat pariin kertaan eli paksusti tomusokerilla. Kerrankin reuna onnistui täydellisesti, siitä tuli sileä ja siisti. Ainoa harmi oli se, että tuota voi-tomusokeria jäi hieman kakun alareunaan ja toki huomasin sen vasta sitten, kun olin koristellut kakun ja rupesin räpsimään kuvia. Tietenkään muualla kakun reunoissa sitä ei ollut. Mutta onneksi kukaan ei ole täydellinen!

24 cm vuokaan

pohja
¾ pkt Bastogne-keksejä (tai muita mieluisia)
75 g voita sulatettuna
tomusokeria

täyte
3 dl kuohukermaa
500 g Philadelphia-tuorejuustoa (maustamaton)
5 dl paseerattua punaherukkaa
n. 1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
7 liivatetta

koristelu
tuoreita marjoja
sitruunamelissaa
valkosuklaanappeja

Murskaa keksit perunasurvimella kattilassa ja sekoita keksimurun joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtoreunaisen vuoan pohja leivinpaperilla ja pingota reuna kiinni. Voitele kylmällä voilla vuoan reunat ja jauhota vuoka parilla kerroksella tomusokeria. Laita pohja jähmettymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Aloita punaherukoiden paseeraamisella eli painele punaherukat tiheän siivilän läpi ja käytä siemenetön punaherukkasose kakkuun. Sitä tulisi olla n. 5 dl. Vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi kulhossa. Pehmennä tuorejuusto toisessa kulhossa vatkaimella ja sekoita joukkoon sokerit sekä punaherukkasose. Kääntele mukaan varovasti myös kuohukerma. Pehmitä liivatteita n. 5 minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna tilkka sitruunamehua kiehuvaksi ja liota kuiviksi puristetut liivatteet nesteeseen. Jäähdytä seosta hieman ja vatkaa se täytteen joukkoon. Kaada täytemassa kovettuneelle keksipohjalle ja hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään muutama tunti tai yön yli. Irrota reunat vuoasta ja nosta kakku tarjoiluvadille. Koristeena käytin puna- ja valkoherukoita sekä valkosuklaanappeja sekä muutamaa herukanlehteä.

Vinkki: Kannattaa vielä maistella kakkumassaa ennen liivatteen lisäämistä, jolloin mukaan voi sekoittaa tomusokeria (sekoittuu lopussa paremmin kuin kidesokeri), sokerin määrään vaikuttavat omat makumieltymykset sekä herukoiden kirpakkuus. Sitruunamehun tilalla voit käyttää myös punaista mehua, limeä tai vettä. Kakusta saat gluteenittoman vaihtamalla keksit gluteenittomiin kekseihin. Laktoosittomana saa tuorejuustoa myös Philadelphialta. Olen itse huomannut, että siinä on paras maku ja se ei ole myöskään liian suolainen. Makeassa leivonnassa pieni suolaripaus on usein hyvästä, mutta läpitunkeva suolaisuus ei ole makeassa kakussa mielestäni toivottavaa, kuten muutamassa tuotteessa tämä on valitettavasti havaittavissa. 

Unelmansileät reunat
Oli kyllä hyvää! Tykkäsin siitä, että punaherukan siemenet oli poissa ja koostumus oli erittäin samettinen. Liivatteen kanssa välillä menee vähän arpomiseksi (poikkeuksellisesti mittasin kaiken kunnolla), mutta tässä sitä oli juuri sopivasti, ei tullut liian kovaa ja toisaalta ei hytkynyt liikaa. Vaikka kakussa on kermaa ja juustoa, ei se ollut liian raskas, sillä punaherukan happamuus tasapainotti kokonaisuutta erittäin hyvin. Ajattelin tehdä tätä kakkua seuraavaan kerran mustaherukasta, jolloin väristä tulee vieläkin intensiivisempi. Halutessaan paseerausta voi helpottaa sillä, että keittää herukat pikkukattilassa sokerin kanssa ja survoo sen jälkeen siivilän läpi. Tämä tekniikka toimii varmasti paremmin pakastettujen marjojen kanssa ja silloin kannattaa puolestaan huomioida, onko marjat sokeroitu pakkaseen vai ei. Sokerin määrä kannattaa siis aina tarkistaa. Halutessaan kakun päälle voi tehdä kiilteen punaherukkamehusta.

Kakku leikkautui kauniisti
Kakusta saa kauniita paloja leikattua, kun pyyhkii veitsen leikkausten välillä ja tarvittaessa lämmittää veitsen kuumalla vedellä. Kakkuja ei kannata paloitella kakkulapioilla, vaan ne kannattaa jättää pelkkään lautaselle nostamiseen. Jos tarjoilet kakkua juhlissa, kannattaa kakku leikata valmiiksi annospaloihin ja koristella sen jälkeen, jolloin lopputuloksesta tulee onnistunut. Minua ainakin ärsyttää, jos kakut on ympätty täyteen koristeita ja niitä on vaikea leikata paloiksi tai että koristeet rapisevat pöydille tai pöytäliinoille. Minä panostan siis käytännöllisyyteen, enkä näyttävyyteen :D

Koko kakku
Tämä kakkuresepti on julkaistu viikonlopun Karjalan Heilissä ruokasivulla. Samalla kirjoittelin lehteen hieman sokerimassoista ja kakunkoristeista. Samalla vinkkaan teille tästä Kakkukurssikiertueesta, eli Joensuuhun saapuvat 17.10. Kakkuhelmen Pia Penttilä ja Marjon Herkkukakun Marjo Moilanen kouluttamaan romanttisten kakkujen koristelua ja langoitettuja sokerimassakukkia. Olin keväällä heidän kursseillaan ja opin kakunkoristelusta enemmän muutamassa tunnissa, kuin koko edeltävän elämäni aikana yhteensä. Sivupalkista löytyy kurssiesite kaikkine paikkakuntineen ja kuvaa klikkaamalla pääsee ilmoittautumaan kursseille. Nopeat syövät hitaat!

3 kommenttia:

  1. Minun oli tarkoitus myös kokeilla punaherukoista hyydykekakkua.. Mutta jäi kokeilematta. Onneksi pakkaseen eksyi vähän marjaa, joten testiin menee kuhan ehtii :)

    VastaaPoista
  2. Jep, pakastemarjat toimii vallan mainiosti myöskin :) En ollut tainnut aiemmin tehdä itsekään punaherukoista, suunnilleen kaikista muista marjoista olenkin jo kerennyt kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Yksinkertainen koristelu on kyllä nätti :)
    Tein tässä taannoin juustokakun juurikin mainitsemistasi mustaherukoista, pakasteista siis. Kaikki meni kuin käsikirjoituksen mukaan, mutta kakku ei hyytynytkään! Tein hieman pienemmän ja matalamman kuin tuo ohjeesi ja liivatteita laitoin 6 kpl. En sitten millään tajunnut missä meni mönkään mutta sitten hoksasin, marjat olisi tietenkin pitänyt joko a) sulattaa tai b) keittää ja survoa. Nakkasin tietysti marjat puolikohmeisena juustomassaan ja marjathan jatkaa sulamistaan jääkaapissa, ei tainnut sitten liivatemäärä olla enää sopiva. Näin siis järkeilin itse.

    VastaaPoista